Wskazówki i porady Jak długo marynować karkówkę i łososia?

Dzięki marynatom każde mięso, owoce morza i warzywa mogą nabrać nowego wymiaru. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:

  • Podstawą każdej marynaty są trzy składniki. Poznaj je lepiej!
  • Do przygotowania marynaty użyj miksera. Poszczególne składniki lepiej się połączą.
  • Używaj naczyń ze stali nierdzewnej, szkła lub plastiku. Nigdy nie rób marynaty w naczyniu z aluminium, które reaguje z kwasami, co mogłoby negatywnie wpłynąć na smak marynaty.
  • Marynaty, zwłaszcza te, które zawierają soki z cytrusów, zmieniają strukturę mięsa. Jeśli za długo potrzymasz mięso w marynacie, zamiast delikatnego kawałka możesz znaleźć niezbyt estetycznie wyglądające resztki. Pamiętaj, że im więcej kwasu w marynacie, tym krócej powinno trwać marynowanie.
  • Dzięki dodatkowi słodkiego składnika, takiego jak np. miód, brązowy cukier, syrop klonowy lub melasa, na wierzchu zrobi się karmelizowana chrupiąca skórka.
  • W trakcie marynowania przynajmniej raz obróć mięso lub inny przysmak. Zwróć uwagę, aby marynata pokrywała potrawę z każdej strony.
  • Po wyjęciu z marynaty należy pozwolić potrawie ocieknąć, ale nie trzeba jej wycierać.
  • Marynatę można ugotować i podawać jako sos do gotowej potrawy.

Jak długo marynować wieprzowinę, drób, warzywa i owoce morza?

Czas marynowania mięsa, warzyw lub owoców morza ma ogromne znaczenie. Teraz już wiesz, że im delikatniejsze mięso, tym krócej należy je marynować. Owocom morza wystarczy kwadrans, a większym i twardszym kawałkom mięsa potrzeba całej nocy.

Jak długo marynować mięso?

Mięso w kawałku: 2 – 8 godzin
Większe steki, kotlety, twardsze mięso, żeberka: 1 – 2 godziny
Delikatne mięso, takie jak polędwica lub jagnięcina: 30 – 60 minut

Grillowane żeberka

Jak długo marynować kurczaka?

Cały kurczak: 4 – 12 godzin
Mięso z kośćmi – piersi, udka i podudzia: 2 – 6 godzin
Mięso bez kości, skrzydełka: 30 minut – 2 godziny

Kurczak po hawajsku grillowany w folii aluminiowej

Jak długo marynować warzywa?

Twarde warzywa – marchew, ziemniaki, seler: 1 – 2 godziny
Miękkie warzywa – cukinia, brokuły, kalafior, pomidory: 30 minut – 1 godzina

Grillowane pieczarki

Jak długo marynować ryby i owoce morza?

Filety rybne, małże, krewetki: 15 – 20 minut
Całe ryby, steki z tuńczyka lub łososia: 30 minut

Grillowany łosoś z mango

Jak długo marynować tofu i produkty sojowe?

Tofu: 30 – 60 minut
Seitan, tempeh: 1 – 6 godzin

Grillowane tofu z sałatką ze słodkiej papryki

Skorzystaj z powyższych rad i wypróbuj nasze przepisy na marynaty do mięs i warzyw

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.