Wskazówki i porady Jak długo marynować karkówkę i łososia?

Dzięki marynatom każde mięso, owoce morza i warzywa mogą nabrać nowego wymiaru. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:

  • Podstawą każdej marynaty są trzy składniki. Poznaj je lepiej!
  • Do przygotowania marynaty użyj miksera. Poszczególne składniki lepiej się połączą.
  • Używaj naczyń ze stali nierdzewnej, szkła lub plastiku. Nigdy nie rób marynaty w naczyniu z aluminium, które reaguje z kwasami, co mogłoby negatywnie wpłynąć na smak marynaty.
  • Marynaty, zwłaszcza te, które zawierają soki z cytrusów, zmieniają strukturę mięsa. Jeśli za długo potrzymasz mięso w marynacie, zamiast delikatnego kawałka możesz znaleźć niezbyt estetycznie wyglądające resztki. Pamiętaj, że im więcej kwasu w marynacie, tym krócej powinno trwać marynowanie.
  • Dzięki dodatkowi słodkiego składnika, takiego jak np. miód, brązowy cukier, syrop klonowy lub melasa, na wierzchu zrobi się karmelizowana chrupiąca skórka.
  • W trakcie marynowania przynajmniej raz obróć mięso lub inny przysmak. Zwróć uwagę, aby marynata pokrywała potrawę z każdej strony.
  • Po wyjęciu z marynaty należy pozwolić potrawie ocieknąć, ale nie trzeba jej wycierać.
  • Marynatę można ugotować i podawać jako sos do gotowej potrawy.

Jak długo marynować wieprzowinę, drób, warzywa i owoce morza?

Czas marynowania mięsa, warzyw lub owoców morza ma ogromne znaczenie. Teraz już wiesz, że im delikatniejsze mięso, tym krócej należy je marynować. Owocom morza wystarczy kwadrans, a większym i twardszym kawałkom mięsa potrzeba całej nocy.

Jak długo marynować mięso?

Mięso w kawałku: 2 – 8 godzin
Większe steki, kotlety, twardsze mięso, żeberka: 1 – 2 godziny
Delikatne mięso, takie jak polędwica lub jagnięcina: 30 – 60 minut

Grillowane żeberka

Jak długo marynować kurczaka?

Cały kurczak: 4 – 12 godzin
Mięso z kośćmi – piersi, udka i podudzia: 2 – 6 godzin
Mięso bez kości, skrzydełka: 30 minut – 2 godziny

Kurczak po hawajsku grillowany w folii aluminiowej

Jak długo marynować warzywa?

Twarde warzywa – marchew, ziemniaki, seler: 1 – 2 godziny
Miękkie warzywa – cukinia, brokuły, kalafior, pomidory: 30 minut – 1 godzina

Grillowane pieczarki

Jak długo marynować ryby i owoce morza?

Filety rybne, małże, krewetki: 15 – 20 minut
Całe ryby, steki z tuńczyka lub łososia: 30 minut

Grillowany łosoś z mango

Jak długo marynować tofu i produkty sojowe?

Tofu: 30 – 60 minut
Seitan, tempeh: 1 – 6 godzin

Grillowane tofu z sałatką ze słodkiej papryki

Jak długo marynować karkówkę i łososia?

Skorzystaj z powyższych rad i wypróbuj nasze przepisy na marynaty do mięs i warzyw

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3