Wskazówki i porady Jadalne kwiaty to coś więcej niż tylko dekoracja

Nic nie świadczy lepiej o mistrzostwie w dziedzinie sztuki kulinarnej jak pyszne, pięknie udekorowane torty ozdobione kwiatami, urocze fiołki zamrożone w kostkach lodu dodane do lemoniady czy wiosenna zupa doprawiona mniszkiem lekarskim. Jadalne kwiaty są nie tylko sympatycznym, lecz również smacznym dodatkiem, którego warto spróbować. Szczególnie, jeśli rosną w ogrodzie i jest do nich łatwy dostęp. Dowiedz się, które kwiaty nadają się do jedzenia, jak je przyrządzać, a którym lepiej dać spokojnie kwitnąć na grządce.

UWAGA! Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia. Niektóre są trujące!

Zdaniem specjalistki od zdrowego odżywiania, Zuzany Pavelkovej Šafářovej, kwiaty jadalne można wykorzystać do przygotowania potraw i napojów. Podobnie jak zioła, zawierają mnóstwo witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. „Nie służą tylko do dekoracji – dodanie ich do posiłku ma pozytywne skutki zdrowotne. Kwiaty, które zamierzamy wykorzystać w kuchni nie powinny być jednak opryskiwane i zdecydowanie nie wszystkie nadają się do jedzenia” – podkreśla ekspertka. Jadalnymi kwiatami można ozdabiać desery, sałatki, zupy i dania główne. Można je dodawać do wody przygotowując kostki lodu, zamrażać i ozdabiać nimi karafki z napojami.

Dobra rada od redakcji Hello Tesco: Do celów spożywczych używaj tylko rozkwitniętych i otwartych kwiatów, które ładnie wyglądają. Zamknięte kwiaty są jak niedojrzałe owoce – gorzkie lub cierpkie w smaku. Podobnie jest ze zwiędniętymi i suchymi kwiatami.

Zmysłowe róże niczym słodkie chipsy

Większość osób uwielbia odurzający zapach róż. A teraz wyobraź sobie, że ten słodki zapach możesz wykorzystać w kuchni. Płatki róż mogą być ozdobą letnich napojów na bazie owoców, smoothie, tortów urodzinowych i sorbetów.

Przepis na słodkie płatki róż: Przygotuj z róż piękną, słodką ozdobę do ciasteczek i wypieków. Z organicznych róż, uprawianych bez pestycydów, oderwij płatki, zwracając uwagę, aby usunąć również białą część, która jest dość gorzka. Każdy płatek starannie natrzyj białkiem jajka lub syropem klonowym. Następnie posyp płatki cukrem, połóż na papierze do pieczenia i zostaw na noc do wyschnięcia. Jeśli użyjesz syropu klonowego, wykorzystaj płatki jak najszybciej – nie będą trzymały kształtu tak długo jak płatki posmarowane białkiem.

Pikantna nasturcja do mięs

Ten nieco egzotycznie wyglądający kwiat jest dość pikantny, dlatego w kuchni lepiej nie używać całej rośliny, która jest dość ostra w smaku, lecz ograniczyć się do kwiatów. Doskonale nadają się do sałatek warzywnych, makaronów i omletów jajecznych. Używa się ich także do ozdabiania wołowiny z grilla. Wielu szefów kuchni przygotowuje ocet z nasturcji, którym polewa się grillowane ryby.

Słodkie fiołki do ozdabiania deserów

Słodki smak i kuszący wygląd fiołków sprawiają, że najlepiej komponują się z potrawami na słodko. Przed podaniem nie zapomnij ich dokładnie umyć i osuszyć. Doskonale prezentują się także po zamrożeniu w kostkach lodu, dodane do lemoniady. Można ich używać do domowych lodów lub do dekorowania deserów. Spróbuj naleśników z fiołkami i syropem klonowym.

Leczniczy nagietek do sałatek i wypieków

Nagietek dobrze znamy z ziołowych herbatek, jest on powszechnie używany w kosmetyce i medycynie. Ma dobroczynny wpływ na organizm, dlatego nie trzeba się go obawiać i warto go wykorzystać w kuchni. Kwiat nagietka przypomina w smaku cytrynę, dlatego doskonale komponuje się ze słonymi i słodkimi potrawami. Można nim ozdabiać przeróżne sałatki, sprawdzi się także jako dekoracja tradycyjnej niedzielnej babki.

Urocze bratki jako symbol wykwintnej elegancji

Dzięki bratkom Twoje potrawy zyskają zupełnie nowy wymiar, głównie za sprawą ich oryginalnego wyglądu. Świeży smak bratków za każdym razem jest nieco inny. Wyczuwalne są w nich głównie tony trawiaste. Bratki można dodawać do past twarogowych lub dekorować nimi sałatki. Doskonale prezentują się na tortach, ciastach i mufinkach. Sprawiają, że nawet zwykły budyń waniliowy wygląda niczym ekskluzywny deser.

Lawenda lubi ser

Znana ze słodkiego zapachu i smaku, jest oryginalnym dodatkiem do świeżych sałat, dressingów i zapiekanych deserów. Lawenda doskonale komponuje się z kozim serem oraz potrawami z drobiu i rybami.

Wesołe stokrotki rozweselą nawet zwykły chleb z masłem

Stokrotki są ucieleśnieniem niewinności i dobrego nastroju. Może już ich kiedyś z ciekawości próbowałeś? W kuchni można je wykorzystać do sałatek, ozdabiać nimi kanapki z masłem, serem i świeżymi warzywami. Do jedzenia nadaje się tylko kwiat, łodyga może mieć lekko gorzkawy posmak.

Kwiaty, które nie nadają się do jedzenia

Niektóre kwiaty nie są zbyt dobre w smaku, inne mogą wywołać bóle brzucha, biegunki, wymioty, a nawet spowodować zatrucie. Kwiaty, których w kuchni zdecydowanie należy unikać, to:

  • narcyz
  • rododendron
  • werbena
  • oleander
  • azalia
  • konwalie


Źródła: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz


Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.