Wskazówki i porady Ile jedzenia przygotować na przyjęcie?

Dla wielu gospodarzy jednym z największych wyzwań jest zaplanowanie ilości jedzenia. Głodni goście na pewno wyjdą z imprezy niezadowoleni, ale gospodarze też mogą mieć skwaszone miny, jeśli po przyjęciu lub grillowaniu zostanie dużo niezjedzonych smakołyków. Na szczęście jest wiele sposobów, które mogą się okazać pomocne w planowaniu menu.

Ogólne zasady 

  • Przygotuj szwedzkie stoły.
  • Im więcej dań, tym mniejsze powinny być porcje.
  • Mniejszych porcji zużywa się więcej.
  • Powszechnie lubiane potrawy można przygotować w większych ilościach, przyrządzając coś nietypowego lepiej zachować umiar.
  • Sprawdź prognozę pogody – w upalne dni je się mniej, chętniej wybiera się warzywa i owoce, a w chłodne dni na odwrót.
  • Nie powtarzaj kluczowego składnika dania głównego w innych potrawach.
  • Zwróć uwagę na kolorystykę dań i ich konsystencję.
  • Nie zapomnij o przekąskach do podgryzania: oliwkach, pomidorach cherry, owocach, serach, sałatkach.

Przygotowując imprezę, zainspiruj się przepisami na Hello Tesco

Jeśli planujesz grilla, skorzystaj z praktycznej listy zakupów

Wielkość porcji na osobę

Im dłuższa lista gości i im dłużej ma trwać impreza, tym większy powinien być wybór potraw. Jedna porcja to: 

Jeśli do wyboru jest więcej potraw, można zmniejszyć wagę porcji o 1/3.

Tesco dostarczy Ci wszystkie potrzebne składniki prosto do domu!

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.