Wskazówki i porady Grzyby: jeść albo nie jeść? Oto jest pytanie

Grzyby się uwielbia albo nie cierpi. Istnieje tak wiele ich rodzajów, że błędem byłoby nie wykorzystywać ich w kuchni. Porozmawiajmy o najpopularniejszych, również tych, które w atlasach mają etykietkę “trujący”. 

Grzyby nie tylko są pyszne, ale przyjmują też fantazyjne kształty. Wyglądają jak małe bajkowe postacie, mają różne rozmiary, kapelusze i trzonki. Zbieranie ich to przyjemna forma relaksu, połączonego z poczuciem satysfakcji z odnajdywania skarbów. Łączą się z zapachem lasu, igliwia, przyrody... 

Bogate są w błonnik i witaminy. Szczególnie przydatne bywają w diecie wegetarian, ponieważ są dobrym źródłem białka. Zawierają także wiele innych substancji ważnych dla funkcjonowania organizmu. Mają pozytywny wpływ na odporność, ale także działają przeciwnowotworowo. Nawet 80% wszystkich ludzi na całym świecie jada grzyby. A ponieważ słaba wiedza przyczynia się do zwiększonego ryzyka zatruć, rzućmy okiem na znane i popularne okazy, ale także na te, na które musimy uważać.  


Pieczarki 

Prawdopodobnie najpopularniejszymi grzybami jadalnymi są białe pieczarki. Występują również w brązowej odmianie, znanej jako portobelloMają wszechstronne zastosowanie. Można je nawet uprawiać w domu. Ich smak jest łagodny, niezbyt dominujący. Przygotujesz z nich grzybowe risotto, omlet grzybowy z ziołami, nadają się do zup, duszonego mięsa, sałatek z kurczakiem w sosie koktajlowym, do pizzy lub na grilla w postaci wegetariańskich szaszłyków.  


Portobello 

Portobello to odmiana pieczarek o kapeluszach tak dużych jak dłoń dorosłego człowieka. Mają wyrazisty smak i stosuje je się między innymi w sosach. Doskonale zastępują również mięso. Można je znaleźć w nowoczesnych wegetariańskich wersjach burgerów. Są idealne do grillowania, ale także jako farsz.  

Shitake 

Mówi się na nie grzyby czarne, orientalne lub chińskieShitake rosną głównie w Japonii, Chinach i Korei, więc stosuje je się głównie w kuchni azjatyckiej. W języku japońskim “shitake” oznacza grzyb dębowy o delikatnym drzewnym aromacie. Grzyby shitake można jeść świeże lub suszone, mają mięsistą konsystencję i doskonale nadają się do zup i sosów.  

Boczniaki 

Boczniak ostrygowaty rośnie głównie na drzewach. To obecnie jedne z najczęściej uprawianych grzybów jadalnych na świecie. Są łatwe w przygotowaniu i znane z delikatnego i słodkiego smaku. Doskonale nadają się do przygotowywania sadzonych jaj, risotto z grzybów, duszonej wołowiny, zup i past.  


Kurki 

To jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów leśnych. Mogą być pomarańczowe, żółte lub białe. Niełatwo je uprawiać, więc zazwyczaj przynosi się je do domu po udanych wyprawach do lasu. Są znane w kuchni europejskiej, między innymi francuskiej i austriackiej. Niektóre mają owocowy aromat, inne silniej pachną lasem, ściółką, czasami mają nawet pikantną nutę. Są miękkie i smaczne, łatwo je przygotować, smażąc na maśle ze śmietaną. Można je stosować w pastach, bruschetcie lub w połączeniu z jajkami. Doskonale nadają się również do kremów i zup. Polecamy je podawać w strudlu grzybowym z parmezanem.  


Prawdziwki 

Borowik szlachetny to obdarzony największą sławą grzyb w Polsce i na Słowacji. Borowiki są chętnie stosowane w gastronomii. Doskonale smakują duszone w sosach.  Ich silny grzybowy aromat jest szczególnie wyczuwalny po wysuszeniu. Podstawowym sposobem spożywania prawdziwków jest przygotowanie pysznego risotto grzybowego lub kremu. Ale uważaj na niejadalnego brata bliźniaka. To paskudny gorzki Tylopilus felleus, znany pod polską nazwą jako Goryczak żółciowy. Można go rozpoznać po tym, że barwa jego rurek nie przechodzi w oliwkowy, lecz w różowy, kiedy się starzeje. 

Kanie 

Czubajka kania to kolejny znany i lubiany w Polsce grzyb jadalny w Polsce. Jest to również jeden z największych grzybów rosnących naszym krajuosiąga nawet 30-40 cm. Uważaj na podobne, lecz śmiertelnie trujące gatunki: Czubajeczkę cielistąCzubajkę ostrołuskowatą oraz Muchomora plamistego. Nie zaleca się przechowywania kani przez dłuższy czas, ponieważ psują się stosunkowo szybko. Podsmażane kapelusze kani są doskonałymi przysmakami i można je łączyć z ziemniakami oraz innymi dodatkami - zupełnie jak kotlety. 

Uważaj na trujące grzyby!

Oprócz jadalnych i niezwykle smacznych grzybów, w lesie można znaleźć też naprawdę niebezpieczne, śmiertelnie trujące ich odmiany. Dobry zbieracz grzybów nigdy nie umieści w koszyku znalezionego egzemplarza, jeżeli nie będzie w stu procentach pewien, że jest jadalny. Nigdy nie ryzykuj z nieznanymi grzybami! Najbardziej trującym gatunkiem w naszym kraju jest muchomor sromotnikowy, zwany też zielonawym. Przez niedoświadczonych grzybiarzy bywa mylony z kaniami i pieczarkami. Śmiertelność po spożyciu tego muchomora jest bardzo wysoka, wynosi nawet do 70% 

Kiedy, gdzie i jak? 

Kiedy i gdzie zbierać grzyby? Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, pewnie oddałbyś konia z rzędem temu, kto udzieliłby Ci tej informacji. Doświadczeni zbieracze mają swoje sprawdzone miejsca, których nie ujawnią. Wiemy, że opuszczenie lasu z pustym koszem po kilku godzinach poszukiwań jest frustrujące. Zwłaszcza kiedy widzisz innego grzybiarza, wracającego z pełnym koszykiem. 

Zasadniczo grzyby rosną przez cały rok, niektóre także zimą. Najciekawszy jest okres od kwietnia do listopada, wtedy w lasach znajdziemy ich najwięcej. Sezon rozpoczyna się w marcu lub kwietniu, ale zależy to od pogody. W kwietniu i maju można znaleźć pierwsze - gęśnice wiosenne, zwane również majówkami wiosennymi, a w innych krajach – grzybami św. George’a. 

Po sezonie majówek rozpoczyna się główny sezon grzybowy. W maju i czerwcu pojawiają się małe kurki, gołąbki i wiele innych. Główny sezon trwa zwykle do listopada. A jeśli pogoda dopisuje, czasami nawet do grudnia. 

Mówi się, że coś rośnie jak grzyby po deszczu”, dlatego że odpowiednia temperatura i wystarczająca wilgotność są podstawą wzrostu grzybów. Nie musisz biec do lasu natychmiast po ulewie, poczekaj kilka dni, aż grzyby wyrosną. 

Wielu grzybiarzy doradza, by zbierać grzyby wcześnie rano. Jednak grzyby nie rosną ciągu jednej doby, zwykle zajmuje to kilka dni. Z tego punktu widzenia nie ma znaczenia, czy idziesz zbierać grzyby rano czy po południu. Ale grzybiarze wiedzą, o czym mówią - poranny spacer po lesie ma swój niepowtarzalny urok. 

 

 

 

Source: sodelicious.recipes, wikipedia.org, hubarstvo.sk 

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.