Wskazówki i porady Gruszki – owoce sezonowe, które dojrzewają w domu

Owoce sezonowe pełne witamin 

Gruszki zawierają witaminy C, K i B, a dzięki obecności kwasu foliowego mogą je jeść kobiety karmiące piersią i będące w ciąży. Kwas foliowy zapewnia zdrowy rozwój układu nerwowego dziecka. Gruszki, jako jedne z niewielu owoców, zawierają bor, który pomaga utrzymać wapń w organizmie i chroni przed osteoporozą. Naturalnie sam wapń również znajdziemy w gruszkach, a poza nim magnez, potas, miedź i mangan, czyli przeciwutleniacze pozytywnie wpływające na prawidłowe działanie układu odpornościowego. A to bardzo przydatne jesienią.  

Grusze azjatyckie i europejskie. Czym się różnią? 

Pierwszą gruszę zasadzono w Ameryce Północnej w 1620 r., w kolonii Massachusetts Bay.  Istnieje wiele rodzajów gruszek, które ogólnie dzielą się na pochodzące z Azji lub z Europy. Gruszki europejskie zazwyczaj dojrzewają poza drzewem, natomiast azjatyckie na gałęzi. Europejskie grusze pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej i po raz pierwszy wyhodowano je w Europie około 1000 r.p.n.e. Grusze azjatyckie uprawiano w Chinach już w roku 1134 p.n.e. Na całym świecie uprawianych jest ponad 3000 odmian gruszek. Ponad 100 to różniące się wielkością, od bardzo dużych do bardzo małych, gruszki azjatyckie. Brązowe i żółto-zielone, zazwyczaj okrągłe, pochodzą z Japonii i Chin, i czasami zwane są chińskimi lub jabłkowymi (przez swój kształt). Grusze azjatyckie kwitną później niż europejskie, dlatego zwykle zbierane są w październiku.  

Dojrzewanie i przechowywanie gruszek 

Większość gruszek nie dojrzewa na drzewie. Słodycz i charakterystyczny smak osiągają dopiero po zbiorach. To jeden z tych sezonowych owoców, które kupujemy w sklepach głównie jesienią. Na ogół jednak są zbyt twarde tuż po zakupie i muszą jeszcze jakiś czas dojrzewać w domu. 

Decydując się na zakup, wybieraj twarde gruszki ale też nieuszkodzone, bez naderwanej skórki. Przechowywanie ich w lodówce opóźnia dojrzewanie. Pamiętaj o tym, jeżeli chcesz je szybko wykorzystać, albo też przedłużyć świeżość o kilka dni.  

3 skuteczne sposoby przechowywania gruszek w domu:  

1. Metoda powolna: pozostaw w kuchni

Gruszki mogą naturalnie dojrzeć, leżąc na stole kuchennym. Zajmie im to 4 do 7 dni. Włóż je do miski i sprawdzaj regularnie czy zmiękły i nadają się do zjedzenia.  

2. Metoda szybka: papierowa torba

Zapakuj gruszki w papierową torbę i zostaw ją na stole lub kredensie. Ten sposób skraca dojrzewanie do 2-4 dni. Gazy, naturalnie wytwarzane przez gruszki, uwięzione są w opakowaniu, wpływając na szybkość ich dojrzewania. By uniknąć zepsucia, sprawdzaj codziennie ich stan. Nie korzystaj z plastikowych toreb - uniemożliwiają przepływ powietrza, przez co gruszki w nich mogą zacząć gnić.  

3. Metoda najszybsza: papierowa torba i dojrzałe jabłka

Gdy włożysz jabłka do torby z gruszkami, owoce szybko dojrzeją. Dojrzałe jabłka wytwarzają więcej etylenu, który sprawia, że gruszki dojrzewają znacznie szybciej, czasami już następnego dnia. 

Przetwarzanie gruszek 

Jakie się najlepiej nadają do gotowania i pieczenia? 

Odmiany Bosc i Anjou są najlepsze do obróbki termicznej, ponieważ utrzymują kształt i strukturę. Możesz też użyć nieco miększej odmiany Bartless. Unikaj natomiast gruszek Comice, których miąższ jest bardzo soczysty i ma tendencję do kruszenia, co może być nieprzyjemnym efektem pieczenia, który uniemożliwi przygotowanie ciasta. Mniejsze owoce, jak gruszki Seckel lub Forelle, nadają się do gotowania, ale z drugiej strony, ponieważ są małe, więcej czasu zajmuje ich czyszczenie.  

Przechowywanie gruszek 

Każdy owoc ma swoją porę dojrzewania, ale często jest tak, że mamy na niego ochotę także poza sezonem, najchętniej jedlibyśmy pyszne owoce przez cały rok! Odpowiednią metodą przetwarzania gruszek jest konserwowanie ich. Kto nie chciałby przypomnieć sobie zapachu i smaku słodkiego lata zimą? Kto nie chciałby spróbować słodkiej szarlotki z gruszek? Bez zapasów owoców nie uda jej się przygotować w porze śniegu. 

Gruszki są słodkimi owocami. Można je konserwować bez dodatku cukru. Wystarczy użyć odrobiny soli, która wydobędzie ich naturalną słodycz. Jednocześnie sól działa jak środek konserwujący, więc można być spokojnym o to, czy ten proces zadziała.  Należy jednak pamiętać, by sparzyć wszystkie pojemniki i nakrętki przed umieszczeniem w nich owoców. 

Kompot gruszkowy jest jednym z najsmaczniejszych słodkich domowych napojów. Należy go przygotowywać z odmian wysokiej jakości i trzymać się ustalonej metody.  

Do kompotu gruszkowego odpowiednie są owoce o regularnym kształcie z delikatnym, ale soczystym i aromatycznym miąższem. Dobrze się sprawdzą na przykład odmiany Wiliams i Clapp. Oczywiście zachęcamy też do eksperymentowania z innymi odmianami! 

Owoce, których używamy do kompotu, powinny być prawie dojrzałe i wciąż nieco twarde. Nie nadają się przejrzałe gruszki.  

Najpierw obierz gruszki, pokrój i usuń pestki. Pozbądź się też włókien z okolic pestek i wytnij fragment przy łodyżce. Zamocz tak przygotowane owoce w zimnej wodzie wymieszanej z 5 gramami kwasku cytrynowego na litr wody. To zapobiegnie nieprzyjemnemu brązowieniu owoców. 

Jeżeli gruszki osiągną już właściwą dojrzałość, nie trzeba ich wstępnie przegotowywać. W takim przypadku wkładamy je do słoiczków natychmiast po wyjęciu z wody. 

Jeżeli miąższ gruszek jest twardszy, należy je najpierw wstępnie przegotować, co delikatnie zmieni ich konsystencję. Owoce będą blaknąć, aż miąższ stanie się wystarczająco miękki. Uważaj tylko, by ich nie rozgotować. Pamiętaj, że będą jeszcze miękły w czasie konserwowania. 

Umieść owoce w sparzonych słoikach, odciętym czubkiem do dołu. Sterylizujemy zamknięte pojemniki w 90°C przez 20 minut. Tak przygotowane gruszki doskonale nadają się na kompot owocowy do dania głównego, a jesienią przygotujemy z nich pyszne ciasto gruszkowe na kilka sposobów.  

Słodkie i słone 

Nie każdy owoc nadaje się do wypieków i nie każdy dobrze łączy się z mięsem. Gruszki jednak są bardzo uniwersalnym produktem i można je wykorzystać do stworzenia całodniowego menu - np. tarta gruszkowa na śniadanie, sałatka z gruszką i gorgonzolą na lunch czy tartinki z gruszką, serem i orzechami na deser.  

Czy wiesz, że...? 

  • Najdroższe gruszki na świecie mają kształt Buddy. Każda kosztuje 9 USD. Wyglądają jak małe posągi, nawet z zachowanymi detalami twarzy.   
  • Najcięższa gruszka ważyła 2,5 kg i dojrzewała w Japonii, w prefekturze Okayama. 
  • Chiny są liderem w produkcji gruszek. 
  • W XVII wieku gruszki nazywano “maślanymi owocami” ze względu na delikatną strukturę, przypominającą masło. 
  • Gruszki gotowane w winie są bardzo popularnym deserem. Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek próbować domowego dżemu gruszkowego? Może namieszać na Twojej liście ulubionych deserów. 
  • Liście gruszy były używane do wyrobu papierosów, zanim tytoń stał się popularny. 
  • W Odysei Homer nazwał gruszki “darem od Boga”. Równie boski smak zachowują w burgerach z serem pleśniowym. 

 

 

Źródła: chelanfresh.com, harvesttotable.com, konzervovanie.sk 

Opublikowano: 4 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.