Wskazówki i porady Grillowanie warzyw: Grillowanie bez mięsa też może być udane!

Przy najbliższej okazji spróbuj zastąpić soczysty kawałek mięsa warzywami. Jedne świetnie nadają się na ruszt, inne na szaszłyki, do pieczenia w folii lub w żarze. Skórka, którą posiada większość warzyw, daje nawet większe pole do eksperymentowania. Sprawdź, jak najsmaczniej przygotować grillowane warzywa!

Cukinia i bakłażan

Przed grillowaniem należy posolić warzywa i odstawić na 15 minut. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i gorzkawego smaku bakłażana. Następnie wystarczy osuszyć warzywa, wymieszać je z oliwą oraz przyprawami i odstawić na przynajmniej pół godziny.

Czas grillowania: około 2 minut, w zależności od grubości plastrów.

Szparagi

Masz ochotę na coś chrupiącego? Wrzuć na grilla szparagi! Oczyść szparagi, natrzyj odrobiną oleju, posól i dopraw do smaku, a następnie grilluj.

Czas grillowania: około 5 minut z każdej strony.

Grzyby, papryka

Grzyby i papryka doskonale nadają się na szaszłyki. Wystarczy je dokładnie umyć i razem z innymi warzywami nadziać na szpikulec do szaszłyków. Dla uzyskania ciekawszego efektu grzyby nadziewa się na długość.

Czas grillowania: około 2 – 5 minut, w zależności od grubości plastrów lub wielkości grzybów.

Kukurydza, kalafior

Delikatnie przypieczona, posolona i posmarowana masłem kukurydza nie pozostanie obojętna dla żadnego smakosza. W podobny sposób można przygotować kalafior. Przed grillowaniem wystarczy pokroić warzywo na kawałki centymetrowej grubości.

Czas grillowania: kukurydzę i kalafior należy grillować ok. 4 – 5 minut z każdej strony.

Ziemniaki

To grillowa klasyka. Aby skrócić czas przygotowania, można pokroić ziemniaki w cienkie plastry lub zawinąć w folię aluminiową.

Czas grillowania: około 5 minut z każdej strony.

Pomidory

Pomidory również można grillować. Wystarczy je przekroić na pół, wnętrze posypać bazylią i skropić oliwą.

Czas grillowania: 5 – 10 minut.

Grillowany ser

Prawie wszystkie sery, z wyjątkiem topionych, nadają się do grillowania. W sklepach można kupić także gotowe sery do grillowania z sosem.

Czas grillowania: około 7 minut z każdej strony.

Grillowany pieczywo

Chleb i bagietka też nadają się do grillowania. Co więcej, to wręcz konieczność! Można je skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami.Czy można sobie wyobrazić coś lepszego?

Grillowane owoce

Nawet deser można przygotować na grillu! Goście będą Cię nosić na rękach za grillowane ananasy z lodami, banany, jabłka lub gruszki z cynamonem i miodem. Wystarczy pokroić owoce w plastry i położyć na ruszt.

Czas grillowania: około 5 minut z każdej strony.

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.