Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Granola – XIX-wieczny hit śniadaniowy

Dzisiejsze płatki śniadaniowe w postaci granoli zostały odkryte przez Johna Harveya KelloggaJednak pierwsza forma granoli została opracowana w 1863 roku przez Jamesa Celb JacksonaBył reformatorem zdrowotnym i kierownikiem SPA. 

Stworzył produkt spożywczy opierający się na zbitych ziarnach zbóżktóry nazwał "granula".  Inspirował się przy tym łacinągdzie "granum" oznacza właśnie ziarno. 

W 1878 granola była już dosyć popularna dzięki ponownemu odkryciu przez Kellogga. W 1881 roku jego firma sprzedawała 2 tony granoli tygodniowo. Pierwszemu odkrywcy (Jamesowi Celb Jacksonowi) nie podobało się, że przedsiębiorstwo wykorzystuje "jego" nazwę produktu, więc Kellogg musiał zmienić ją na "granola". Co ciekawe, ówcześnie popularne było nazywanie nowych produktów żywnościowych słowami z przyrostkiem "-ola", więc ta zmiana nazwy wręcz przysłużyła się nowej "granoli". 

Ostatecznie granola została zdominowana przez płatki kukurydziane, a prawo do wykorzystywania tej nazwy wygasło. Granola stała się pospolitą nazwą, bez zastrzeżenia znaku towarowego. W latach 60 ubiegłego wieku granolę kojarzono ze zdrowym stylem życia, myśleniem holistycznym, a także wartościami bliskimi hipisom. Aczkolwiek w przeszłości sam Jackson zapewne ani śmiał myśleć o granoli w ten sposób... 

Granola dziś 

Jest to posiłek spożywany zazwyczaj na śniadanie, składający się z płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu. Czasami można znaleźć w niej preparowany ryż, który jest bardzo delikatny i ma złotobrązowy kolor. Dołącza się też kawałki czekolady jako dodatek do rodzynek i orzechów. Ogólnie granolę uważa się za zdrową propozycję śniadaniową, zwłaszcza gdy składa się z różnych rodzajów ziaren. Na przykład siemię lniane poprawia trawienie i zawiera przydatne kwasy tłuszczowe omega. Granolę można łączyć z mlekiem lub jogurtem, miodem i świeżymi owocami, np. bananami, truskawkami czy jagodami. Można nią też dekorować lody czy wypieki. 

Jako przekąska w domu lub na wycieczce 

Granola to świetny wybór nie tylko na domowe śniadanie, ale też do podania dzieciom w formie przekąski podczas zabawy czy na wycieczce rodzinnej. Na wyprawę nadaje się świetnie dzięki temu, że jest lekka, pełna składników odżywczych i odpowiednio kaloryczna. Jeśli połączysz granolę z miodem albo syropem klonowym i uformujesz w podłużny kształt, otrzymasz... batonika musli! To natomiast najbardziej praktyczna przekąska przy aktywności na świeżym powietrzu. 

Granola domowej roboty 

Nie da się ukryć, że obecnie ludzie mają mniej czasu. Wiemy, że możemy kupić gotowe produkty w marketach, ale jednocześnie mamy też świadomość, że to, co zrobione samemu w domu, jest najzdrowsze. Naszą ulubioną jest domowa granola czekoladowa – to popularny przepis na smakołyk dla dzieci. Jest jeszcze jedna zaleta granoli domowej roboty – nie musisz studiować składu gotowego produktu ze sklepu. W przypadku kupnych opakowań moglibyście niemiło się zaskoczyć ilością cukru, aromatów i innych chemicznych dodatków. 

Ta mieszanka znajdzie się w każdym zestawieniu świetnych pomysłów na zdrowe śniadania i przekąski dla całej rodziny. Trzeba jednak być ostrożnym przy przygotowywaniu własnej granoli i starannie wybierać składniki, których używamy. Zwłaszcza ze względu na dzieci! 

Co musicie wiedzieć, jeżeli zamierzacie przygotować domową granolę? 

  1. Upewnijcie się, że suszone owoce, które dodajecie do mieszanki, nie są słodzone i nie zawierają siarczynów. Siarczyny sprawiają, że jedzenie ma bardziej intensywny kolor i działają jak środek konserwujący. Jeśli będzie bolał was brzuch po zjedzeniu suszonych owoców, to najprawdopodobniej dlatego, że siarczyny podrażniły żołądek.
  2. Sprawdźcie, czy mieszanka orzechów nie zawiera tych, na które jesteście uczuleni. Czasami na tego typuproduktach nie jest podawany dokładny skład, dlatego jeżeli wiecie, że po zjedzeniu jakiegoś orzecha może wystąpić u was reakcja alergiczna, nie dodawajcie takiej mieszanki dogranoli. 
  3. Upewnijciesięże płatkiktórych używacie odpowiednie dla wszystkich członków rodzinyByć może macie wśród bliskich kogoś z celiakiąwarto wtedy zastąpić zwykłe płatki tymi bezglutenowymiObecnie jest ich już wiele rodzajów, np. ryżowekukurydzianeamarantusowe czy gryczane. 
  4. Uważajcie ze słodzikami. Wiadomo, że większość ludzi uwielbia słodycze, a są nawet tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez rozpoczęciagosłodkim śniadaniem. Warto jednak pomyśleć o swoim zdrowiu i używać miodu czy owoców, aby posłodzić danie. Pamiętajcie też o tym, że prawidłowe śniadanie powinno składać się z 3 głównych składników. 

Czy wiesz? 

Ekspandowanie to proces technologiczny, podczas którego woda odparowuje z surowego produktu spożywczego, a dzieje się to w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury około 150 stopni Celsjusza. Trwa to zaledwie kilka sekund, a zaletą jest to, że jedzenie poddane temu procesowi nie traci swoich cennych składników odżywczych. Przykładem takiego pożywienia jest preparowany ryż (nazywa się go także dmuchanym). W podobny sposób powstaje też popcorn. 



Source: culinarylore.com, wikipedia.or

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.