Garnki, patelnie, naczynia żeliwne, teflon: W czym gotować?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie ma znaczenia w jakim naczyniu gotujesz. Ale kiedy poznasz różnice między materiałem, z którego są wykonane, przekonasz się, że gotowanie może być wydajniejsze i wygodniejsze. Przyjrzyjmy się wadom i zaletom poszczególnych materiałów.


Podstawowe wyposażenie każdej kuchni powinno obejmować:

  • duży garnek z pokrywką,
  • średni garnek z pokrywką,
  • duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • małe naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • głębszą patelnię do smażenia,
  • patelnię na naleśniki.

Stal nierdzewna

Naczynie ze stali nierdzewnej jest odporne, trwałe i można je myć w zmywarce.

Wadą naczyń ze stali nierdzewnej jest słabsze przenoszenie ciepła, co odzwierciedla się w dłuższym przygotowywaniu posiłków. Zalecamy jednak sięgać po naczynia dobrej jakości, których zakup wymaga więcej od portfela, ale gwarantujemy, że są one tak trwałe, że nawet Twoje wnuki będą w nich gotowały.

Miedź

Miedziane naczynia doskonale przewodzą ciepło i wyglądają pięknie tuż po zakupie. Ale czysta miedź reaguje z alkalicznymi i kwaśnymi produktami, które mogą mieć po wyjęciu metaliczny posmak. Nie wkładaj miedzianych naczyń do zmywarki i regularnie je poleruj. Jednakże, jeśli nie chcesz  rezygnować z miedzianych naczyń w kuchni, wybierz garnki z dodatkowym wykończeniem ze stali nierdzewnej lub cyny. Zapewniają doskonałe przewodnictwo cieplne i odporność na przygotowywane składniki.

Aluminium

Naczynia lekkie, niedrogie i o doskonałej przewodności cieplnej. Z drugiej strony łatwo się rysują i deformują, ponieważ aluminium jest lekkie i reaguje w kontakcie z żywnością. Przykład? Sos pomidorowy może mieć metaliczny posmak. Z naczyniami z czystego aluminium możesz od razu się pożegnać. Jeśli nie masz ku temu innych powodów, to przynajmniej ze względów zdrowotnych. Wybieraj emaliowane, anodowane aluminium, które doskonale przewodzi ciepło, jest odporne na zarysowania i nieszkodliwe dla zdrowia.

Żeliwo

Żeliwne garnki i patelnie są ciężkie, naturalnie nieprzywierające, wytrzymałe, równomiernie rozkładają ciepło i długo je utrzymują. Dlatego są idealne do długiego gotowania w niższych temperaturach, na przykład do duszenia lub gotowania na parze. Wadą może być dłuższy czas gotowania, a także trudniejsze czyszczenie oraz fakt, że nie nadają się do przyrządzania kwaśnych potraw. Nie musisz jednak rezygnować z ich smaku, jeśli wybierzesz emaliowane żeliwo zamiast czystego.

Teflon

Teflon, znany również jako PTFE lub politetrafluoroetylen, stosowany jest do produkcji garnków i patelni ze względu na swoją odporność na agresywne substancje, nieprzywieralność i gładką powierzchnię. Teflon jest tylko warstwą ochronną na materiale bazowym. Jest odporny na kwasy, alkalia, alkohol, wysoką temperaturę, nie reaguje dobrze jedynie w zetknięciu z innym metalem. Dlatego podczas gotowania w naczyniach teflonowych nie używaj metalowych łyżek, noży ani widelców.

Naczynia indukcyjne

Gotowanie na indukcyjnej płycie grzewczej to najszybszy sposób gotowania. Wykorzystuje się magnetyzm, który ogrzewa tylko naczynie indukcyjne, a nie materiały dookoła, dlatego nie generuje strat ciepła. Możesz również używać garnków indukcyjnych do normalnego gotowania na gazie, ceramice lub elektrycznym piecu, ale tylko z ferromagnetycznym dnem na płycie indukcyjnej. Jeżeli coś utrzyma magnes, będzie również działało na indukcję.


Niezależnie od tego, na jaki materiał się zdecydujesz, kupuj garnki i patelnie u sprawdzonych sprzedawców. Z asortymentu produktów wybierz taki, który jest poręczny i pasuje do stylu Twojej kuchni, a jednocześnie będzie trwały. Jeżeli coś pójdzie nie tak, będziesz wiedzieć gdzie zgłosić zastrzeżenia.

Published: 3 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem