Zdrowy tryb zycia Ćwiczenia Dziesięć produktów, bez których podczas diety ani rusz

Ryż

Ryż zawiera bardzo mało tłuszczu i ani grama cholesterolu. Szklanka ryżu ma zaledwie 150 kalorii. Nie sposób obyć się bez niego podczas diety odchudzającej, ale należy wybrać odpowiedni rodzaj. Warto sięgnąć po ryż pełnoziarnisty lub dobrej jakości ryż basmati.

Ziemniaki

Podczas diety nie należy rezygnować z ziemniaków. Są tanie, a przede wszystkim zawierają węglowodany, które zapewniają uczucie sytości i stopniowo uwalniają energię. Gotowane ziemniaki mają aż 65% węglowodanów. Należy jednak unikać frytek, chipsów i purée, a wybierać gotowane ziemniaki. 

Makaron

Po makaronie odczuwasz głód, dlatego wolisz go unikać? To błąd. Wystarczy zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie i wybierać makarony pełnoziarniste. Nie powinno się rozgotowywać makaronu, lecz gotować go „al dente”.

Soczewica

Nie tylko soczewicy, ale w ogóle warzyw strączkowych w żadnym wypadku nie powinno zabraknąć podczas diety. Są bogatym źródłem białka i węglowodanów. Cierpisz na wzdęcia? Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. Warzywa strączkowe powinno się gotować co najmniej godzinę lub dopiero po namoczeniu. Na wzdęcia pomogą też zioła - warto dodać odrobinę lubczyku, kminu, anyżu, bazylii lub majeranku. 

Awokado

Wiele osób unika awokado podczas diety z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów. Warto jednak pamiętać, że są to tłuszcze roślinne. 100 g awokado ma aż 220 kcal, ale szybko zaspokaja głód, ma dużo błonnika, a zawarte w nim tłuszcze podkręcają metabolizm. 

Seler

Seler poprawia trawienie, a przede wszystkim jest skuteczny w redukcji wagi. Na pewno będziecie zaskoczeni jego niską kalorycznością. 100 g selera ma zaledwie 14 kcal. Zawiera także duże ilości witaminy C i B oraz minerały, takie jak potas, wapń i fosfor. 

Jabłka 

Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po jabłko. Jabłka zmniejszają apetyt na słodycze i zawierają dużo błonnika. 

Brokuły

Brokułów nie mogło zabraknąć na naszej liście. Najlepiej jeść je w stanie surowym, ponieważ po ugotowaniu mają więcej kalorii, ale i tak są niskokaloryczne. 

Ryby

Ryby są naprawdę ważne, jeśli chcemy schudnąć i warto jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu. 

Truskawki

Truskawki wspomagają spalanie tłuszczu, dlatego nie wahaj się i włącz je do swojej diety. Są naturalnym antyoksydantem, dostarczają mnóstwa witamin i minerałów.

Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.