Wskazówki i porady Doskonałe przepisy na makarony, których trzeba spróbować

Dania makaronowe stanowią fundament diety każdego Włocha, a we włoskiej kuchni są wprost niezastąpione i znacznie popularniejsze niż na przykład ryż czy tak popularne u nas ziemniaki. Makaron jest łatwo dostępny, tani i można go zrobić choćby we własnym domu – wystarczy mąka, jajko, ewentualnie woda i sól.

Początki makaronu wiążą się z Chinami

Dzięki swojej różnorodności makaron jest popularny na całym świecie. Choć kojarzy się z Włochami, jego pochodzenia należy się doszukiwać w Chinach. Makaron był tam znany już trzy tysiące lat przed naszą erą. Popularyzację wysuszonych na słońcu, a następnie ugotowanych kawałków ciasta zawdzięczamy podróżnikowi Marco Polo, który przywiózł makaron do Europy. A ponieważ był Włochem, to właśnie Włochy stały się krajem, który powszechnie jest kojarzony z kolebką makaronu. Według innych źródeł makaron był znany w Europie już znacznie wcześniej. W 1740 roku w Wenecji powstała pierwsza manufaktura wytwarzająca makaron. Początkowo luksusowy produkt stał się dostępny dla wszystkich.

Czy wiedziałeś, że...
...makaron typu krajanka w XIII wieku wymyślili Niemcy?

Przepis: Penne z pesto z brokułów

Jak gotować makaron? Tylko „al dente”!

Makaron ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go:

  • używać jako dodatku do zup
  • przerobić na danie główne
  • dodawać do potraw
  • zapiekać
  • gotować
  • smażyć
  • podawać na słono
  • podawać na słodko

Pierwsza maszynka do makaronu pojawiła się w 1833 roku.

Włosi preferują świeże makarony, które przygotowują samodzielnie w domu. Makaron gotuje się „al dente”, czyli na ząb. To znaczy, że powinien stawiać lekki opór zębom, a środek musi zachować jędrność. Zdecydowanie nie powinien być rozgotowany ani zupełnie miękki. Ostatnio popularne są wręcz twarde makarony, ale one z kolei mogą być ciężkostrawne. Makaron zawsze gotuje się w osolonej wodzie, a czas gotowania zależy od rodzaju.

Najsmaczniejsze makarony podobno pochodzą z okolic Neapolu.

Przepis: Tagliatelle aglio olio

Zasady prawidłowego gotowania makaronu

  • Jedna porcja to około 80 – 100 g makaronu.
  • Garnek do gotowania powinien być odpowiednio duży. Makaron po ugotowaniu dwukrotnie zwiększa swoją objętość. Na 100 g makaronu potrzeba około 1 - 1,5 litra wody.
  • Zanim wrzucisz makaron do wody, poczekaj aż się zagotuje. Wtedy należy ją osolić, wsypać makaron i przemieszać od spodu, żeby nie przykleił się do dna. Do gotowania makaronu nie dodaje się oleju.
  • Spaghetti i inne długie makarony wkłada się do wrzątku na stojąco i wypuszcza z dłoni. W ten sposób makaron równomiernie się rozłoży i nie poskleja się.
  • Ogień można zmniejszyć dopiero wtedy, gdy woda ponownie się zagotuje. W czasie gotowania należy kilkakrotnie przemieszać makaron od spodu.
  • Makaron po ugotowaniu jeszcze odrobinę miękkie, dlatego, jeśli chcesz, żeby był naprawdę „al dente”, skróć zalecany czas gotowania o 2 minuty.
  • Ugotowany makaron odcedź na sito, ale nie przelewaj go wodą, a jedynie zostaw na chwilę do odcieknięcia. Jeśli nie będziesz go od razu podawać, skrop olejem i pomieszaj, żeby się nie posklejał. Licz się jednak z tym, że tłusty, śliski makaron nie będzie się dobrze łączył z sosem.

1 kwietnia 1957 roku stacja BBC wyświetliła dokument o drzewach, na których rośnie spaghetti. Na primaaprilisowy żart dało się nabrać mnóstwo Brytyjczyków.

Rodzaje makaronów

Makarony są bardzo różne. Wśród nich można wymienić klasyczne mączne, a także ryżowe, kolorowe, do zup, proste, skręcane...
Makarony można podzielić według wielu kategorii:
Według zawartości wody

  • świeże (pasta fresca)
  • suszone (pasta secca)

Według długości

  • długie
  • średnie
  • krótkie
  • zwinięte

Według zawartości jaj:

Według rodzaju mąki

  • pełnoziarniste
  • pszenne
  • kukurydziane
  • ryżowe
  • gryczane
  • orkiszowe
  • razowe
  • strączkowe – sojowe, soczewicowe, fasolowe...
  • semolinowe

Makaron z semoliny produkuje się z mąki z pszenicy durum. Niekiedy taki makaron ma oznaczenie „durum”. Semolina to zmielona wysokiej jakości twardoziarnista pszenica. Ma niższy indeks glikemiczny, więcej wartości odżywczych i zawiera więcej naturalnego barwnika, dlatego makaron z pszenicy durum ma intensywniejszy odcień niż makaron z białej mąki. Makaron semolinowy się nie rozgotowuje.
Pszenica durum zawiera więcej glutenu, dlatego produktów z semoliny nie powinny spożywać osoby wrażliwe na gluten.

Według dodanego składnika – kolorowe i smakowe

  • szpinakowy – makaron w kolorze zielonym
  • pomidorowy – ma pomarańczowy kolor
  • buraczany – w kolorze czerwonym
  • z czosnkiem niedźwiedzim
  • z bazylią
  • z truflami
  • z chili

Najwięcej makaronu produkuje się w Hiszpanii, a zjada we Włoszech – aż 23 kilogramy na osobę.
Po Włoszech najwięcej makaronu zjada się w Tunezji i Wenezueli.

Rodzaje makaronów według kształtu

Prawdziwi mistrzowie kuchni włoskiej dobierają kształt makaronu do sosu. Może to być trudne zadanie, ponieważ istnieje około trzystu rodzajów makaronów, a ze względu na zróżnicowanie regionalne mają ponad tysiąc nazw. Tam, gdzie laik widzi wstążki, kokardki, świderki, kolanka, znawca dostrzeże pappardelle, linguine, farfalle, fusilli, tortellini, conchiglie... Nie zawracaj sobie głowy nazewnictwem. W sklepie można je rozpoznać wzrokowo, a w restauracji zawsze możesz zapytać, jaki kształt makaronu kryje się pod włoską nazwą.
Przyjrzyjmy się najbardziej znanym typom makaronów, które na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach.

Największą miskę makaronu ugotowano w 2015 roku w Polsce. Gotowanie zajęło 19 godzin i wzięło w nim udział 40 kucharzy.

Spaghetti

Do kategorii spaghetti zalicza się ogólnie rzecz biorąc wszystkie długie makarony. Najpopularniejsze odmiany spaghetti to:
Spaghetti – klasyczne
Bucatini – grube spaghetti z wydrążonym środkiem (niekiedy mylone z macaroni)
Spaghettini – cienkie spaghetti
Linguine – spłaszczone spaghetti
Spaghetti najlepiej smakuje z sosami mięsno-warzywnymi.
Dobra rada: spaghetti z keczupem i serem to ulubione danie wszystkich zabieganych, studentów i dzieciaków. Proponujemy smaczniejszy, lecz równie prosty i szybki sposób na makaron: do spaghetti lub innego makaronu użyj gotowego sosu pomidorowego do spaghetti. Zanim makaron się ugotuje, podgrzej sos, a następnie połącz go z makaronem i podawaj.

Do jedzenia spaghetti używa się samego widelca, a nie widelca z łyżką.

Makaron wstążka

Mogłaby to być zwyczajna wstążka lub krajanka, jaką mama przygotowywała z makiem lub słodkim serem, ale oczywiście mamy całe mnóstwo wariacji, a każda ma własną nazwę.
Lasagne – są tak szerokie, że nawet nie przypominają klasycznych wstążek
Pappardelle – najszerszy makaron o szerokości 2 – 3 cm
Tagliatelle – makaron o szerokości 6,5 – 10 mm w formie „gniazd”
Fettuccine – makaron o szerokości 6,5 mm
Tripoline – długi szeroki makaron, jednostronnie pofalowany
Vermicelli – bardzo cienki makaron do zup, nitki

25 października jest światowym dniem makaronu.

Jak przygotowywać różne rodzaje makaronów i z czym je podawać?

Pappardelle, tagliatelle, fettuccine i tripoline najlepiej komponują się z sosami śmietanowymi. Można je zapiekać, albo podawać na słodko.
Lasagne to odrębna kategoria. Służy do zapiekania z mięsem lub warzywami, pod sosem beszamelowym lub pomidorowym. Nie trzeba go wcześniej gotować.
Vermicelli to makaron wprost stworzony do zup.

Makaron w kształcie rurek

Najpopularniejsze rurki to zdecydowanie penne. Znasz inne rodzaje?
Rigatoni – w odróżnieniu od ukośnie ściętego penne, jest prosto ścięty
Pennoni rigati – makaron o nieco większym przekroju, ścięty podobnie jak penne
Maccheroni – krótkie rurki
Macaroni – krótkie wygięte rurki, znane także jako kolanka  
Corallini – króciuteńkie rurki przypominające koraliki
Cannelloni – rurki o największym przekroju, doskonale nadają się do zapiekania
Casarecche – około 5 cm długości rurki, z obu stron zwinięte do środka niczym pergamin

Najpopularniejszy makaron to penne,
kolejne miejsca zajmuje spaghetti i macaroni.

Przepis: Zapiekane cannelloni z kurczakiem

Z czym najlepiej smakuje penne?

Rurki idealnie nadają się do dań mięsnych i warzywnych z dodatkiem sosu pomidorowego i pesto. Są wprost stworzone do zapiekania.  

Makarony z farszem

Ravioli – w większości mają kształt kwadratów, ale można się spotkać także z kółkami; są nadziewane serem, mięsem, warzywami
Tortellini, cappelletti – małe nadziewane „uszka” z charakterystycznie połączonymi końcami
Tortelloni – nieco większe tortellini

Najdłuższy pas makaronu w ciągu minuty udało się „wyprodukować” światowej sławy kucharzowi Gordonowi Ramsay’owi. Mierzył 144,78 cm.

Jak gotować faszerowane makarony?

Makarony z nadzieniem można kupić w sklepie, co jest dużą zaletą, ponieważ przygotowanie ich w domu jest dość czasochłonne i wymaga sporych umiejętności. Tego typu danie wystarczy ugotować, posypać serem lub polać sosem, a następnie serwować. Warte polecenia rodzicom nastoletnich dzieci. Ravioli i tortellini nastolatki mogą przygotować samodzielnie.

Nazwa „makaron” pochodzi od sycylijskiego słowa oznaczającego tradycyjne wyrabianie ciasta. Kiedyś bowiem ciasto wyrabiało się stopami.

Przepis: Penne z kurczakiem, grzybami i sosem serowo-śmietanowym

Inne kształty makaronów

Conchiglioni – duże muszelki
Conchiglie – muszelki
Margheritine – malutkie muszelki do zup
Spirali – większe pofalowane świderki
Fusilli – cienkie spiralki, świderki
Rotini – makaron w kształcie spirali lub świderka
Dischi volanti – makaron w kształcie niewielkich „uszek”
Gnocchi – potrawa z ciasta ziemniaczanego
Farfalle – kokardki
Zacierka – małe kuleczki

Zapiekany lub z sosem

Makaron w kształcie większych muszli służy do zapiekania. Można go nadziewać mięsem lub warzywami, przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem i włożyć na jakieś pół godziny do nagrzanego piekarnika.
Małe muszelki dodaje się do zup.
Spirale typu fusilli lub spirali, a także farfalle i volanti świetnie wyglądają w sałatkach makaronowych.
Gnocchi podaje się ze słonymi lub słodkimi sosami.

Poznaj inne ciekawe kształty makaronów!

Pełnoziarniste są zdrowsze, ale nie są bezglutenowe

Najzdrowszym makaronem z całą pewnością jest makaron pełnoziarnisty z semoliny, czyli z pełnoziarnistej mąki z pszenicy durum. Pełnoziarnisty makaron poza węglowodanami zawiera dodatkowo:
białka roślinne,
witaminy z grupy B,
witaminę E,
wapń,
żelazo.
Zawiera też gluten, więc w odróżnieniu od makaronów gryczanych czy ryżowych nie jest polecany osobom na diecie bezglutenowej.

Jedzenie makaronu uszczęśliwia.
Węglowodany zawarte w makaronie zwiększają produkcję serotoniny, która jest hormonem szczęścia.

Makaron można jeść na diecie

Po makaronie nie przytyjesz, jeśli odpowiednio go przyrządzisz i uzupełnisz warzywami. Wyjaśnia ekspertka od zdrowego odchudzania, Zuzana Pavelková Šafářová:
„Makaron można jeść nawet podczas diety redukcyjnej. Należy jednak unikać sosów śmietanowych i serowych. Warto wybierać makarony z nadzieniem lub z dodatkiem białego mięsa, purée warzywnym, warzywami poddanymi obróbce termicznej lub surowymi. Nie należy rozgotowywać makaronów, w innym razie szybko poczujemy głód, co może spowodować przybieranie na wadze. Nie polecałabym jednak jedzenia makaronu na co dzień”.

Najprostsza droga do makaronu to zamówienie go z Tesco

Przepis na domowy makaron

Kupny makaron to bardzo wdzięczny produkt. Można go przyrządzić w parę minut i praktycznie zawsze jest w domu, ponieważ ma długi termin przydatności do spożycia. Jeśli jednak kusi Cię przygotowanie domowego makaronu, podajemy przepis na klasyczny makaron i makaron w wersji bezglutenowej.

Do przygotowania tradycyjnego makaronu jajecznego wystarczy 100 g mąki i 1 jajko.

Domowy makaron

Z ciasta przygotowanego według naszego przepisu można przygotować prosty domowy makaron, chociażby wstążki czy nawet ravioli.
Potrzebujesz 1 jajka i 100 g mąki. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w niej zagłębienie. W zagłębienie wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj odrobinę letniej wody. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj na odpowiednią grubość i wykrawaj takie kształty, na jakie masz ochotę.

Przepis: Domowy makaron bezglutenowy

Źródła: wikipedia, bbcgoodfood.com, foodnetwork.ca, italiannotes.com, justfunfacts.com, dobrarada.sk, pastafits.org

Opublikowano: 10 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.