Wskazówki i porady Domowy chleb i inne wypieki - piecz jak profesjonalista

Chleb i wypieki, które kupujemy w sklepie, są często „wzbogacane” niechcianymi dodatkami i już następnego mocno tracą na świeżości. Jeśli jeszcze nie trafiła Ci się okazja, by upiec domowy chleb, nie bój się, to nie jest żadna tajemna sztuka. Na początku możesz zacząć od drożdży i stopniowo przechodzić do poziomu piekarza. Albo do poziomu babci, profesjonalistki.

Chleb na zakwasie - “przypadek” z Egiptu

Może cię zastanawia, czym chleb na zakwasie różni się od “sklepowego” chleba. Domowy zakwas przygotowuje się z mąki i wody, bez żadnych dodatków. Przepis znali już starożytni Egipcjanie, odkryli go przez przypadek. W owym czasie przygotowywano domowy chleb bez zakwasu z mąki i wody, aż pewnego dnia ktoś zapomniał o cieście, pozostawiając je na słońcu, a bakterie doprowadziły do jego rozrostu. Na szczęście zamiast wyrzucić ciasto, ktoś odważył się je upiec. W efekcie powstał puszysty chleb z chrupiącą skórką. Zakwas, przetwory z warzyw i owoców, piwo i dojrzewające sery były jednymi z pierwszych efektów wykorzystania procesów fermentowania w kuchni. W sklepach drożdże pojawiły się dopiero w czasach II wojny światowej.

A gdy tylko zaczęto używać drożdży, świat kulinarny przeżył rewolucję. Drożdże sprawiły, że ciasto było gotowe do wypieku w bardzo krótkim czasie, a świeży chleb jadło się już po kilku godzinach. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że chleb na bazie drożdży nie jest tak bogaty w składniki odżywcze, jak fermentujący przez 12 lub 24 godziny. To “szybki zaczyn”.

Co to jest zakwas?

Zakwas jest materią organiczną, wytwarzaną w procesie fermentacji. Podczas tego procesu enzymy rozkładają skrobię na węglowodany proste - glukozę i maltozę. Na nich mogą żerować bakterie oraz wytwarza się zakwas i zamienia na kwas mlekowy i octowy. Zakwas wytwarza dwutlenek węgla, tworzący pęcherzyki w cieście, dzięki czas mu jest ono pulchne i lekkostrawne.

Chleb na zakwasie wypełniają pożyteczne bakterie, jest ich około 60. Najsilniejsze tabletki probiotyczne zawierają tylko 12.

Właściwości chleba na zakwasie

  • ma zapach domowego chleba
  • ma wyższą wartość odżywczą
  • jest gęstszy i ma mniejszą objętość niż drożdżowy
  • ma niższy indeks glikemiczny
  • dłużej zachowuje świeżość
  • ma działanie antybiotyczne
  • wzmacnia mikroflorę jelitową

Czy chcesz przygotować własny zakwas w domu? Przeczytaj nasze porady, na co uważać.

Drożdże

W drożdżach nowe bakterie powstają w wyniku fermentacji alkoholowej, która wyniszcza organizm. Dlatego osobom z chorobami przewodu pokarmowego nie zaleca się jedzenia drożdży. Z tego samego powodu wiele osób obawia się, że cierpi na nietolerancję glutenu, tymczasem wystarczy wymienić drożdże na domowy zakwas.

Chleb orkiszowy

Tak samo popularny jak chleb na zakwasie stał się ostatnio chleb orkiszowy. Pszenica orkisz była uprawiana przed wiekami jako jeden z podstawowych gatunków pszenicy, który niestety przegrał walkę o popularność z pszenicą zwyczajną.

Chleb orkiszowy zawiera dużo białka i ma wysoką wartość odżywczą, poza tym jest bogaty w witaminy B, A i E. Ze względu na wysoką zawartość glutenu w orkiszu, ceni się jego doskonałe właściwości piekarnicze, a chleb z niego wykonany pozostaje świeży przez długi czas. Jeżeli jednak trzyma się go w niewłaściwym miejscu, po krótkim czasie nadaje się do wyrzucenia. Sekret tkwi w odpowiednim przechowywaniu.

Ziarno orkiszu osłonięte jest podwójną łupinką, dzięki czemu jest lepiej chronione przed zewnętrznymi skutkami zanieczyszczonego środowiska. Dlatego również chorujący na celiakię tolerują gluten w orkiszu lepiej niż w pszenicy zwyczajnej. Orkisz wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami.

Domowy chleb i inne wypieki - piecz jak profesjonalista

Inne wypieki

Kiedy już zaczniesz piec, ambicja zacznie ci podpowiadać pomysły na inne wynalazki niż domowy chleb. Na rynku mamy do wyboru niezliczoną ilość wypieków, ale najsmaczniejsze są te, które przygotujesz samodzielnie.

Jakie wypieki możesz przygotować w domu?

Bagietka to rodzaj wypieku, pochodzący z Francji. W piekarniach można znaleźć bagietki nawet metrowej długości, ważące średnio około 250 g. Bagietek najczęściej używa się do przygotowywania kanapek lub przekąsek. We Francji stanowią podstawę śniadania podawanego z masłem, dżemem lub macza się je w kawie bądź w kakao.

Bruschetta z kolei to pieczony lub opiekany chleb z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Danie to znane jest przynajmniej od XV wieku i pochodzi ze środkowych Włoch. W tamtym rejonie bruschettę przygotowuje się często przy okazji grilla.

Ciabatta (we Włoszech to słowo oznacza “kapeć, łapeć”) to białe, włoskie pieczywo, przygotowywane z mąki pszennej, drożdży i oliwy z oliwek. Ciabatta najlepiej smakuje jeszcze ciepła, zwilżona oliwą z oliwek lub z samym domowym masełkiem.

Bułki są szczególnie popularne w Polsce i w krajach sąsiadujących z nami na południu. Spożywa się je z wieloma dodatkami i na przeróżne sposoby. Ich średnia waga wynosi około 40 gramów. Jakich składników potrzeba, by przygotować własne bułki? Wystarczy mąka pszenna, woda, drożdże, sól i cukier.

A czy znasz dietę bezglutenową? Może cię nawet zaintrygowała, ale nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa? Spróbuj przygotować chleb wieloziarnisty!

A co powiesz na chleb paleo z lnu, słonecznika i ziół? Takich chlebów się nie piecze, ale suszy w 42 stopniach przez około 3 godziny. Spróbuj zrobić własną wersję tego wyjątkowego pieczywa paleo!


Źródła: dodomacnosti.sk, zdravepecenie.sk

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3