Wskazówki i porady Do ważenia bez wagi wystarczy łyżeczka, łyżka i filiżanka

Gotowanie według przepisu bez wagi jest nieco trudniejsze, ale nie jest niemożliwe. Pomoże wam w tym łyżeczka, łyżka i filiżanka. No i oczywiście nasza ściągawka.

Łyżeczka do kawy

Pełna łyżeczka do kawy to równowartość:
8 g soli
8 g śmietany
6 g drobnego cukru
6 g miodu
5 g oleju
5 g mleka
5 g octu
5 g roztopionego masła
4 g wody
4 g jasnej mąki
4 g ciemnej mąki
4 g proszku do pieczenia
3 g kakao
3 g cukru pudru

Łyżka stołowa

Jedna pełna łyżka do zupy to:
36 g miodu
25 g śmietany
20 g oleju
18 g wody
17 g roztopionego masła
12 g cukru pudru
12 g drobnego cukru
11 g ciemnej mąki
10 g gładkiej mąki
10 g proszku do pieczenia
9 g kakao

Filiżanka

Filiżanka o pojemności 250 ml zawiera:
360 g miodu
250 g ryżu
250 g mleka
245 g wody
230 g oleju
220 g cukru kryształu
200 g cukru pudru
170 g ciemnej mąki
170 g kaszy manny
135 g jasnej mąki

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Pomidor (kg = 3.99)
Pomidor
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3