Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Dlaczego warto sięgać po aronie i maliny?

To, co sprawia, że owoce leśne są tak wyjątkowe, to wysoka zawartość przeciwutleniaczy i witamin, które chronią komórki przed uszkodzeniem. Warto regularnie sięgać po jagody, maliny, truskawki, porzeczki i inne owoce jagodowe.


Wszystkie one pomagają w chorobach sercowo-naczyniowych i onkologicznych, a także spowalniają procesy starzenia komórkowego. Każdy z tych owoców ma jakieś zalety.

Uwaga! Jeśli masz wrażliwy pęcherzyk żółciowy – ostrożnie z owocami leśnymi! Ich drobne pestki mogą wywołać podrażnienie.

Maliny

Poprawiają trawienie, pomagają w gorączce i stanach zapalnych, łagodzą krwawienie dziąseł, mają dobroczynny wpływ na oczy, włosy, skórę, paznokcie i nerki.

Jagody

Mają korzystne działanie na wzrok, łagodzą objawy żylaków i hemoroidów, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, hamują krwawienia, wspomagają produkcję krwi i leczenie anemii.

Makowiec z jagodami i serkiem mascarpone

Truskawki

Neutralizują metale ciężkie odkładające się w organizmie, przyspieszają metabolizm, usuwają złogi z dróg moczowych, oczyszczają skórę od zewnątrz i od środka, wybielają zęby, wzmacniają kości. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Żurawina

Chyba najbardziej znaną zaletą żurawiny jest korzystne działanie na układ moczowy. Pomaga również w dolegliwościach bólowych, biegunkach, ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i poprawia trawienie. Jeśli nie smakuje Ci surowa żurawina, możesz sięgnąć po suszoną lub pić sok żurawinowy.

Jeżyny

Obniżają poziom cholesterolu, są bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego są polecane kobietom w ciąży, mają działanie przeciwzapalne, regulują poziom cukru we krwi i ciśnienie.

Szybki sernik na wyjątkowe okazje

Goji

Owoce kolcowoju chińskiego wzmacniają odporność, poprawiają kondycję włosów i paznokci, chronią skórę przed promieniowaniem UV, poprawiają trawienie, a także potencję i stan prostaty, stymulują produkcję krwinek.

Acai

Te egzotyczne owoce przyspieszają metabolizm, wzmacniają odporność, dodają energii, poprawiają kondycję żył i krążenie krwi, a także obniżają poziom cholesterolu.

Agrest

Ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga trawienie i metabolizm, wzmacnia odporność, oczyszcza jelita, przeciwdziała osteoporozie, dnie i depresji.

Porzeczki

Czarne i czerwone porzeczki zawierają dużo błonnika, mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy, zapewniają uczucie sytości, regulują poziom cukru we krwi, wzmacniają kości i stawy, stymulują produkcję krwi, poprawiają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Osoby o wrażliwym żołądku i te, którym doskwiera refluks, powinny jednak zachować ostrożność.

Morwa

Przeciwdziała zaparciom, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, pomaga utrzymać równowagę wewnętrzną. Polecana przy chorobach gardła i górnych dróg oddechowych, a także podczas leczenia chorób nowotworowych.

Rokitnik

Doskonale regeneruje skórę i błony śluzowe, koi podrażniony żołądek, ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwbólowe, łagodzi skutki zatruć.

Aronia

Reguluje ciśnienie krwi, usuwa metale ciężkie z organizmu, zwalcza anemię, poprawia wzrok i pamięć, przeciwdziała migrenom, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zapobiega dolegliwościom żołądkowym, ma dobroczynny wpływ na żyły.

Źródła: Izahradkar.sk, wikipedia, zdravieastyl, everydayhealth.com

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.