Wskazówki i porady Dlaczego w zimie warto jeść sałatki z makaronem i sałatki z buraków?

Korzenne, liściaste lub kwitnące warzywa to najlepsze składniki do ciepłych sałatek zimowych. Ale co do nich dodać? Gotowane zboża, makaron, nasiona, gotowane jajka, grillowane tofu i mięso jak najbardziej nadają się do sałatek zimowych. Przygotuj je w domu i zabierz ze sobą do pracy, by pochwalić się wyśmienitym lunchem.

Sałatka z makaronem

Makaron jest uważany za "włoski" posiłek, ale tak naprawdę pochodzi z starożytnej Grecji. Przygotowane ciasto pozostawiano do wyschnięcia na słońcu, a następnie gotowano. Makaron okazał się bardzo wszechstronnym składnikiem, który można przygotowywać na słono lub słodko, na zimno i ciepło. Sałatka z makaronem stała się natomiast jednym z najpopularniejszych dań dlatego, że pozwala na nieograniczone możliwości i kombinacje względem doboru rodzaju makaronu.

Makaron zawiera dużo węglowodanów, które wypełniają nas poczuciem sytości. Nie trzeba obawiać się spożywać ich na zimno, są smaczne zarówno w wersji z mąki pszennej jak i pełnoziarnistych. Spróbuj choćby naszej sałatki z kurczakiem i jogurtem. Dodaj do niej penne lub fusilli i żaden głód nie będzie ci straszny.

Możesz śmiało przygotowywać różnego rodzaju dania makaronowe, które znasz tylko w zimnej postaci, również na ciepło. Rzodkiewka jest doskonała w formie grillowanej i pieczonej. Wraz kozim serem zyskasz niespodziewanie smaczne połączenie. A jeśli chcesz rozgrzać się i najeść, zamień także i to danie w sałatkę makaronową. Rodzaj dodanego makaronu pozostawiamy tobie.

Najlepsze warzywo liściaste do sałatek makaronowych to szpinak baby. Nadaje się do prawie każdej ciepłej sałatki. Sałatkę szpinakową z serem feta można zrobić na gotowanym penne – w ten sposób letnia sałatka zamieni się w jej sycącą, zimową wersję.

Sałatka z buraków

Pieczone buraki, sernik buraczany, naleśniki, a co z sałatkami? Zaletą buraków jest to, że można ich używać w kuchni zarówno w wersji surowej, jak i na ciepło.

Burak jest tani i dostępny przez cały rok. W przeszłości był to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Jako prekursor ziemniaków stał się pokarmem klasy robotniczej. Podawano go jako danie główne, ale także jako dodatek. Z czasem przestał grać pierwsze skrzypce podczas obiadów i zachował się głównie w postaci marynowanej.

Nie trzeba jednak przygotowywać sałatek z marynowanych buraków, możesz je zetrzeć lub wstępnie ugotować. Burak zawiera dużo potasu i żelaza, optymalną ilość błonnika i ma właściwości detoksykujące oraz wzmacniające odporność. Sałatka z buraków smakuje wyśmienicie z pieczonym czosnkiem, chrzanem, jabłkami lub pomarańczami, ale także z orzechami, śmietaną lub różnymi serami. Jeśli chcesz się najeść do syta, dodaj do sałatki z buraków samodzielnie wypiekane grzanki.

Istnieją również pary składników, które po prostu są sobie przeznaczone. Carpaccio z buraków z kozim serem - to miłość od pierwszego wejrzenia.

Sałatka jajeczna

Jaja zawierają wszystkie ważne składniki odżywcze niezbędne dla zdrowego rozwoju organizmu. Obecnie uważa się, że jaja należą do żywności o najbardziej zrównoważonej zawartości odżywczej.

Dominującym składnikiem jaj są białka i tłuszcze. Białka jaj są cenniejsze biologicznie niż białka z mięsa, mleka lub produktów roślinnych. Są niezwykle wartościowe ze względu na wysoką zawartość aminokwasów, które z kolei są potrzebne naszemu organizmowi, który nie jest w stanie ich wytwarzać samodzielnie.

Nie trzeba spożywać jaj jedynie w postaci omletów lub smażonych. Sałatka jajeczna jest smacznym i pożywnym posiłkiem. I nie mamy na myśli tradycyjnej, z majonezem i cebulą. Sałatka z jaj ze stekiem i chlebem ziołowym jest doskonałą alternatywą dla obfitego obiadu.

Kasza jęczmienna i sałatka z kapusty

Kasza jęczmienna znana jest w kuchniach całego świata od bardzo dawna. Jeszcze dłużej niż ziemniaki, a nawet niż buraki. Współcześnie znowu zyskuje na popularności. Można ją znaleźć w potrawach takich jak kaszotto, w którym zamiast ryżu, można użyć właśnie jej. A co powiesz na kaszę jęczmienną w sałatce? Współgra najlepiej z kapustą. W zimie najlepiej z kiszoną kapustą. W chłodne miesiące bogata w składniki odżywcze sałatka z kapusty z pęczakiem i boczkiem to wyśmienite danie. Jeżeli lubujesz się w potrawach takich jak pierogi z kapustą, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Możesz jednak używać kapusty w sałatkach nie tylko w postaci kwaśnej, kiszonej, ale także na surowo. Marchewka, orzechy, papryka i biała kapusta. Wszystko polane syropem klonowym. Wypróbuj także inne nasze oryginalne przepisy na sałatkę!



Źródła: slovenskypacient.sk, wikipedia.org, nazdravie.sk

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3