Wskazówki i porady Degustacja wina: Co znaczy terroir i gdzie wino ma nogi?

Wino to napój bogów, mówią klasycy. Coś w tym jest, bo wino pije się na całym świecie i jest akceptowalne społecznie nawet podczas najważniejszych wydarzeń. Kieliszek wina ma dowiedzione działanie prozdrowotne.
Jedno to pić wino, a drugie znać się na winie i umieć się nim delektować. Jeśli zrozumiesz wino, już nigdy nie będziesz się wahać przy sklepowej półce i zastanawiać się, jakie wybrać.

Temperatura wina

Temperatura wina ma wpływ na jego aromat i smak. Nadmiernie schłodzone lub zbyt ciepłe wino nie będzie smakowało tak, jak powinno. Aby uwydatnić smak i zapach wina, należy stosować się do następujących zasad:
- lekkie wino białe serwujemy w temp. 5 – 10 °C
- pełne i słodkie wino białe serwujemy w temp. 10 – 13 °C
- wino różowe serwujemy w temp. 8 – 11 °C
- lżejsze wino czerwone serwujemy w temp. 14 – 16 °C, a cięższe wino czerwone w temp. 17 – 19 °C
- wino musujące serwujemy w temp. 6 – 9 °C

Dekantacja

Jeśli chcesz w pełni poczuć smak wina, spraw sobie szklany dekanter. Pozwól winu oddychać, po otwarciu przelej je z butelki, żeby mogło się „otworzyć” i napowietrzyć, a osady i kamień winny się oddzieliły.

Wygląd wina

O jakości wina świadczy jego czystość i odcień. Na intensywność i odcień wpływa m. in. odmiana winogron, stopień dojrzałości i stan owoców, a także sposób obróbki i technologia produkcji wina. Smak i zapach zależą również od kieliszka, z którego pijemy. Powinien być czysty, a jeśli nie jest, warto go przepłukać odrobiną wina, nie zaś wodą. Dopiero wówczas nalewamy wino do jednej trzeciej wysokości kieliszka. Następnie można się przyjrzeć trunkowi, podnieść kieliszek pod światło, co pozwoli dostrzec całe spektrum barw. Nachylając kieliszek, zwróć uwagę na krawędzie. W przypadku wina czerwonego rdzawoczerwone krawędzie wskażą nam starszy lub mocniej utleniony trunek. Na zakończenie oceń jego lepkość.

Lepkość wina

Lepkość wina to jego „zachowanie” w kieliszku. Zakręć delikatnie winem w kieliszku i obserwuj, jak rozlewa się po ściankach. Wymaga to odrobiny wprawy. Zwróć uwagę, jak spływa po szkle. Powolne spływanie, podczas którego tworzą się „łzy” lub „nogi” oznacza większą zawartość alkoholu lub cukru resztkowego. Jeśli wino szybko spływa po ściankach kieliszka, oznacza to, że jest rzadkie, co jest spowodowane mniejszą ilością tych substancji.  

Aromat wina

Intensywność, czystość i jakość zapachu wynikają ze stężenia i składu substancji lotnych zawartych w winie. Zakręć delikatnie winem w kieliszku i zrób kilka krótkich wdechów, wciągając do nosa jego zapach nad kieliszkiem. W dobrym winie można odnaleźć całą gamę pięknych aromatów, typowych nie tylko dla danej odmiany, lecz wynikających również z charakteru gleby, klimatu, nasłonecznienia itd. Na spektrum aromatyczne składa się ogromna ilość nut zapachowych, począwszy od kwiatów, liści, ziół, dymu, czekolady, kawy czy owoców. Aby delektować się winem, nie trzeba ich wszystkich pamiętać. Etykieta butelki może służyć jako podpowiedź.

Terroir

Nie sposób dokładnie oddać znaczenia tego terminu. Można powiedzieć, że określa środowisko, z którego pochodzi wino. Jest to unikalne połączenie klimatu, gleby, odmiany winogron, a także metod uprawy uwzględniających oryginalną charakterystykę wina.

Ciało wina

Mowa o pełności wina i jego ekstraktywności. Harmonijne proporcje cukru, substancji niecukrowych i alkoholu składają się na długi i wyjątkowy posmak.

Garbniki

W skórkach i pestkach winogron zawarte są taniny, inaczej mówiąc garbniki. To właśnie one nadają winu cierpkiego czy wręcz gorzkawego smaku. Najsilniej wyczuwalne są w czerwonych winach, w przypadku których maceracja trwa dłużej.

Kwasowość

Dopełnia charakter i smak wina. Inaczej wino byłoby nudne i mdłe. Najczęściej występującymi kwasami w winie są kwas winowy i jabłkowy, w niewielkich ilościach mogą występować także kwas bursztynowy, mleczny, mrówkowy czy octowy.

Źródła: winemag.com, bakerwine.cz



Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.