Wskazówki i porady Czy wiesz, jak wybrać odpowiedni stek? Pomożemy Ci w tym

Stek to płat mięsa wykrojony z większego kawałka w poprzek włókien. Tradycyjnie nazwa stek odnosi się do wołowiny. Jednak przyjęło się również używanie tego określenia w przypadku innych mięs. Dobrze znany jest więc także stek wieprzowy, z jelenia lub kurczaka, stek z łososia czy tuńczyka.

Bądź uważny przy kupowaniu steków

Nieistotne, czy kupujesz stek wołowy czy z innego mięsa – ważne, żeby kierować się tymi zasadami:

  • mięso powinno być świeże, mieć zdrowy kolor, być soczyste, ale nie rozmokłe
  • sztuka powinna być wykrojona równo, brzegi nie powinny być wystrzępione
  • jeżeli kupujesz steki pakowane, upewnij się, że na dnie opakowania nie znajduje się płyn
  • mięso powinno być jędrne w dotyku i chłodne

Przygotowanie steków

Zazwyczaj przygotowuje się je na grillu lub na patelni. Steki wołowe można przygotować w różnych temperaturach według osobistych preferencji. W zależności od zastosowanej do obróbki temperatury, można uzyskać stek od prawie surowego aż do całkowicie usmażonego.

Podstawą przygotowania jest szybkie podpieczenie mięsa z obu stron, dzięki czemu stek wołowy zostaje „obsmażony” od zewnątrz i pozostaje soczysty w środku. Steki z łososia lub tuńczyka wymagają innych temperatur przygotowania.

Różne poziomy wysmażania steków

Podstawą przygotowania steków wołowych jest stopień wysmażenia. Krótsze smażenie oznacza soczyste i delikatne mięso, dlatego każdy rodzaj mięsa ma swój zalecany czas i temperaturę przygotowania.

  • Surowy: steków przygotowanych w taki sposób raczej się nie jada. Surowa wołowina jest wykorzystywana wyłącznie do dań typu carpaccio czy tatar.
  • Bardzo krwisty (blue rare): w środku w stu procentach krwisty, a z zewnątrz przypieczony przez około 30 sekund. W tej wersji możesz spróbować steku z sosem z kolorowego pieprzu.
  • Krwisty (rare): w środku wciąż jest krwisty i czerwony, mimo że na zewnątrz jest już rumiany. Przyjmuje się, że tego typu stek przygotowuje się w temperaturze 52°C.
  • Średnio krwisty (medium rare): jeden z najpopularniejszych sposobów podawania steku. W środku mięso jest różowe i soczyste, a na zewnątrz mocniej przypieczone. Dokładnie taki stek idealnie pasuje do sałatki z ziołowym pieczywem.
  • Średnio wysmażony (medium): środek steku jest różowy, ale wciąż soczysty.
  • Dobrze wysmażony (medium well): mięso jest niemal całkowicie wysmażone. W większości ma kolor brązowoszary, jedynie w samym środku pozostaje bladoróżowe. Jest w nieznacznym stopniu soczyste, ale już bez żadnego śladu krwi.

Bardzo dobrze wysmażony, twardy (well done): mięso jest już całkowicie upieczone i bardzo suche. Stek ma brązowoszary kolor bez różowych fragmentów. Zwykle jest nieco zwęglony z wierzchu. Ten sposób przygotowania steku nie jest polecany przez znawców i smakoszy.

Co z dodatkami?

Idealny stek jest podstawą, ale odpowiednie sosy również są ważne. Sos śliwkowy, żurawinowy lub grzybowy świetnie podkreślą smak dobrze upieczonego mięsa.

Top 5 rodzajów mięs do przyrządzenia pysznych steków

Jednymi z popularniejszych są steki wołowe. Ich nazwy zależą od kawałka mięsa, z którego zostały przygotowane. Każdy z nich ma specyficzny smak i konsystencję. Które są najbardziej popularne?

T-bone

Jego nazwa pochodzi od tylnej kości w kształcie litery „T”, która przecina dwa mięśnie: prawą drobniejszą polędwicę i grubą część schabu. Właściwie są to dwa wysokiej jakości steki w jednym. Smak tego steku jest idealny, gdy przygotuje się go na grillu. Zwykle ma ponad 400 gramów, więc zdecyduj się na niego tylko wtedy, kiedy wiesz, że będziesz w stanie go zjeść!

Jak go przygotować?

Rozgrzej masło i olej na dużej patelni (około 1 do 2 minut lub do momentu, aż masło zacznie się pienić). Dopraw stek solą i pieprzem. Połóż posiekany czosnek i stek na patelni i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony. Podczas pieczenia polewaj stek masłem. Tuż przed podaniem również przypraw gotowy stek gorącym masłem.

Befsztyk z polędwicy (Porterhouse)

Stek Porterhouse to właściwie większy stek T-bone. Ma więcej mięsa z polędwicy wołowej niż schabu. Jest to duży kawałek mięsa, dlatego nadaje się jako danie dla dwóch osób lub dla tych, którzy są w stanie naprawdę dużo zjeść. Nazywa się go królem steków. Ma od 3,5 do 7 cm grubości, a nawet najmniejsze sztuki nie schodzą poniżej wagi 1 kg.

Jak go przygotować?

Wyjmij befsztyk z lodówki, połóż go na talerzu, polej oliwą z oliwek, przykryj folią i odstaw na co najmniej 20 minut. Następnie rozgrzej grill do wysokiej temperatury i przetrzyj ruszt olejem. Grilluj na otwartym ogniu lub węglu drzewnym przez około 3-5 minut z każdej strony.

Polędwica

Każdy dobrze wie, czym jest polędwica – to najlepsza i najdroższa część wołowiny. Jest tak, ponieważ mięsień na grzbiecie krowy niemal w ogóle nie pracuje. Jest z tego powodu tak miękki, że można go kroić zwykłym nożem stołowym. Polędwica nadaje się również do robienia tatara – nawet nie trzeba jej mleć, wystarczy delikatnie zeskrobać mięso ostrym nożem.

Jak ją przygotować?

Ten przepis na stek jest bardzo prosty. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, polej roztopionym masłem i sosem sojowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 40 minut. Po wyjęciu, a przed krojeniem, odstaw mięso na 15 minut.

Antrykot (rib eye)

Antrykot to część karkówki, a jego typową cechą jest „tłuste oko”, od którego zresztą wzięła się angielskojęzyczna nazwa tego kawałka mięsa – rib eye. Określa się je też słowem „Entrecote”. Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem soczystego mięsa o intensywnym smaku, ten rodzaj steku z pewnością przypadnie ci do gustu. Pochodzi z karkówki, która ma wyższą zawartość tłuszczu (16%) niż schab.

Jak go przygotować?

Wyjmij mięso z lodówki na 8 godzin przed przygotowaniem, osusz ręcznikiem kuchennym i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i dodaj masło. Jak tylko masło zacznie skwierczeć, ostrożnie połóż na nim stek, czosnek i rozmaryn. Weź szczypce i obracaj mięso co 30 sekund, aż skórka stanie się brązowa. Czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia wysmażenia, więc możesz przygotowywać stek od 4 do 10 minut. Po upieczeniu pozostaw na co najmniej 10 minut i przygotuj swój ulubiony sos lub masło ziołowe.

Łata wołowa

Łata pochodzi z dolnej części brzucha zwierzęcia. To mięso nadaje się do pieczenia, najlepiej w całości, a następnie krojenia pod kątem na cienkie plastry. Zaletą tego steku jest to, że możesz go gotować, piec, grillować, dusić, ale także przygotować z niego szaszłyki.

Jak ją przygotować?

Przygotuj marynatę rozmarynowo-balsamiczną (oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz, brązowy cukier, sos worcestershire, ocet balsamiczny, czosnek, czerwona papryka, świeży rozmaryn), dokładnie wymieszaj i wlej do woreczka strunowego. Włóż mięso do środka, wyciśnij powietrze, wmasuj marynatę i dokładnie zamknij torbę. Pozostaw w zamknięciu przez co najmniej 2, ale najlepiej przez 24 godziny. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury (230 stopni) i grilluj mięso z obu stron przez około 4-5 minut. Po upieczeniu połóż na drewnianej desce i pozostaw na 15 minut. Przed podaniem pokrój pieczeń w cienkie plasterki.

Stek z kurczaka

Drugim najpopularniejszym mięsem jadanym w naszym kraju jest kurczak. Stek z kurczaka jest bardziej miękki i popularny szczególnie wśród kobiet i dzieci. Jeśli porządnie zamarynujesz go z ziołami i oliwą z oliwek, po grillowaniu może nawet całkowicie się rozpaść. Oliwa z oliwek działa nie tylko jako środek konserwujący i dłużej utrzymuje mięso w świeżości, ale także zmiękcza fakturę mięsa. Spróbuj także użyć plasterków cytryny – przekonasz się, że mają zastosowanie nie tylko w przygotowywaniu lemoniady. Natnij "steki" z kurczaka, do nacięć włóż plasterki cytryny i grilluj w piekarniku. Otrzymasz niespotykane, ale interesujące połączenie smaków.

Najlepszymi dodatkami do steków są grillowane warzywa lub pachnące grillowane ziemniaki z rozmarynem i tymiankiem. Możesz również zainspirować się tym przepisem.

Jeśli lubisz pikantne potrawy, spróbuj przygotować proste, ale bardzo smaczne steki z kurczaka w marynacie imbirowej. Ważne jest, aby pokroić piersi kurczaka ostrym nożem, aby lepiej wchłonęły marynatę. Przygotuj ją z czosnku, imbiru, chili, kurkumy, soku z cytryny, oliwy z oliwek i garam masala. Marynuj pocięte filety przez co najmniej 2 godziny. Samo pieczenie zajmie tylko 3-4 minuty, a pikantne steki z kurczaka pełne białka z pewnością ci posmakują.

Sprawdź się!

Jeśli dobrnąłeś do końca tego artykułu, musisz być prawdziwym miłośnikiem steków i na pewno umiesz rozpoznawać stopnie wysmażenia. Ale czy wiesz o nich więcej niż to, czy są dobrze zrobione? Sprawdź nasz quiz i zweryfikuj swoją wiedzę o stekach.




Źródła: bhg.com, chefshop.sk, wikipedia.org

Opublikowano: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Marchew (kg = 1.99)
Marchew
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3