Wskazówki i porady Czego nie należy wkładać do mikrofalówki? Zapamiętaj siedem produktów!

Kuchenka mikrofalowa pojawiła się w sprzedaży w Ameryce w 1947 roku. Pierwszy model miał prawie dwa metry wysokości i ważył 400 kg. Takiego kolosa trudno byłby zmieścić w domowej kuchni, a przy cenie trzech tysięcy dolarów mało kto mógł sobie na niego pozwolić. Dlatego olbrzymia mikrofalówka znalazła zastosowanie jedynie w restauracjach.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Mikrofalówka emituje promieniowanie mikrofalowe, które wprawia w drganie cząsteczki jedzenia. Promieniowanie wpływa przede wszystkim na cząsteczki wody, przenika do jedzenia i w ten sposób, dzięki drganiom, jedzenie się podgrzewa.

Podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce

Resztki obiadu lub kolacji należy przełożyć do lodówki w ciągu dwóch godzin od ugotowania i zużyć w ciągu kolejnych dwóch dni. Małe porcje można łatwo podgrzewać w mikrofalówce. W przypadku większych ilości lepiej zrobić to w garnku na kuchni, aby zapewnić równomierne podgrzewanie.

Jedzenie można podgrzewać tylko raz, powoli, do osiągnięcia pożądanej temperatury. Bezpieczniej jest ustawić niższą moc i dłuższy czas podgrzewania w mikrofalówce. Odpowiednie podgrzewanie zapobiega zatruciu toksyną botulinową i salmonellą. Występują one przede wszystkim w nieprawidłowo przygotowanych domowych wędlinach, ale mogą być obecne także w nieodpowiednio przechowywanym i niewystarczająco podgrzanym jedzeniu. Niektóre produkty powinny omijać kuchenkę mikrofalową szerokim łukiem. Dowiedz się, które to produkty.

1. W mikrofalówce nie przygotujesz jajek na twardo

Mogłoby się to wydawać świetnym pomysłem, ale naprawdę nie próbuj ugotować jajek na twardo w mikrofalówce. Wskutek podgrzewania w mikrofalówce wewnątrz jajek powstaje para, która nie ma ujścia i wywołuje eksplozję. Może ona nastąpić już w mikrofalówce lub przy wyjmowaniu jajka. Grozi poparzeniami palców i twarzy, dlatego nigdy nie gotuj jajek w mikrofalówce.

2. Pokarm dla dziecka lepiej podgrzewać w garnku

Wiele mam zamraża i przechowuje swoje mleko na zapas. Trzeba jednak pamiętać, że mikrofalówka ogrzewa nierównomiernie. Jeśli zatem włożysz mleko do mikrofalówki, ryzykujesz poparzeniami podniebienia dziecka, ponieważ część pokarmu może być zbyt gorąca. Nie mówiąc już o tym, że podgrzewanie w nieodpowiedniej butelce może powodować uwolnienie do mleka niebezpiecznych substancji rakotwórczych. Dlatego lepiej podgrzewaj pokarm w garnku na kuchni lub rozmrażaj w gorącej wodzie.

Czy wiedziałeś, że...?
...noworodki w pierwszych dniach życia zjadają w ciągu dnia aż dziesięć porcji mleka po 60 ml?

3. Seler, buraki i szpinak nie nadają się do mikrofalówki

Jeśli potrawa, którą chcesz podgrzać, zawiera wyżej wymienione warzywa, lepiej zrób to w garnku na kuchni. Zapomnij w tym przypadku o mikrofalówce, ponieważ warzywa te zawierają azotany, które w normalnych okolicznościach są korzystne. Jednak na skutek podgrzewania w mikrofalówce mogą się zmienić w nitrozoaminy, pochodne amin o działaniu rakotwórczym.

4. Wybuchowe winogrono

Świeżego winogrona zdecydowanie nie należy wkładać do mikrofalówki. Podgrzewanie bynajmniej nie sprawi, że powstaną z niego rodzynki. Możesz za to narazić się na oparzenia, ponieważ pod skórką winogron jest dużo wody, w związku z czym przy podgrzewaniu, podobnie jak w przypadku jajek, powstaje para wodna, która – jeśli nie ma drogi ujścia – grozi wybuchem. Winogrono może się też przemienić w płonącą plazmę, ponieważ zawiera dużo cukru, który może się zapalić i dymić.

Z winogrona można przygotować doskonały sok lub dżem!

5. Zamrożone mięso będzie twarde

Planujesz niedzielny obiad i znów zapomniałeś o rozmrożeniu mięsa? Co teraz? Wystarczy włożyć mięso na parę minut do mikrofalówki i gotowe. Ale to nie takie proste i wcale nie jest bezpieczne. Mniejsze kawałki mięsa mogą się po chwili zacząć gotować, z kolei większe pozostaną zamarznięte na kość. Takie postępowanie i nierównomierne ogrzewanie mięsa to doskonała sposobność do rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii. Poza tym rozmrożone w ten sposób mięso, nawet po obróbce termicznej, pozostanie twarde. Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest włożenie go w szczelnym worku do letniej wody i pozostawienie na kilka godzin.

6. Papryka chili może parzyć

Jeśli z jakiegoś powodu zamierzasz włożyć chili do mikrofalówki, nie rób tego. Kapsaicyna, czyli substancja odpowiadająca za ostrość papryki podczas podgrzewania w mikrofalówce uwalnia się do powietrza. Po otwarciu mikrofalówki może podrażniać oczy i gardło, wywołać kaszel i problemy z oddychaniem. Działa podobnie jak rozpylony gaz łzawiący. Do jego produkcji używa się właśnie kapsaicyny.

Paprykę chili można uwędzić lub ususzyć.

7. Duszone grzyby wywołują problemy trawienne

W przypadku grzybów należy zachować ostrożność przy przechowywaniu i podgrzewaniu. Podgrzewanie zmienia skład białek, co może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Zatem jeśli zostało Ci trochę grzybów z kolacji, lepiej zjedz je na zimno i upewnij się, że od ich obróbki nie upłynęło więcej niż 24 godziny. Zasada ta odnosi się oczywiście również do grzybów w risotto i zupie.

Czego jeszcze nie należy wkładać do mikrofalówki?

Nieodpowiednich naczyń z plastiku i styropianu

Wiele tworzyw sztucznych zawiera związek chemiczny bisfenol A (BPA), przypominający estrogen. Podczas ogrzewania może on przenikać do jedzenia i powodować zaburzenia hormonalne, wywoływać niepłodność lub przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Innymi niebezpiecznymi substancjami uwalnianymi podczas ogrzewania plastików są ftalany, które mogą odpowiadać za nadciśnienie. Podobnie rzecz ma się ze styropianem, który podczas ogrzewania uwalnia szkodliwe dioksyny. Przenika wówczas do jedzenia i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.

Z tego powodu należy zapoznać się z oznakowaniem na spodzie plastikowych opakowań. Jeśli symbole zmywarki lub mikrofalówki są przekreślone, unikaj podgrzewania jedzenia w takich naczyniach w kuchence mikrofalowej.

Naczynia z metalu i folia aluminiowa

Do mikrofalówki nie należy wkładać naczyń z metalu oraz folii aluminiowej. Metal odbija promieniowanie i może wywołać iskrzenie.

Naczynia ze zdobieniem

Do mikrofalówki nie należy wkładać również zdobionych talerzy i kubków, zwłaszcza tych starszych. Zdobienia zawierają bowiem metale i mogą wywołać iskrzenie.

W czym podgrzewać jedzenie w mikrofalówce?

Jedzenie można podgrzewać na zwykłych talerzach porcelanowych bez ornamentów. W sklepach można kupić również naczynia z polipropylenu, które nadają się do używania w kuchence mikrofalowej. Jest to wprawdzie tworzywo sztuczne, ale odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego można w nim podgrzewać żywność.

Szklane naczynia mogą być stosowane w mikrofalówce, o ile są wykonane ze szkła hartowanego, w innym razie popękają.

Czy wiesz, jakich produktów nie należy zamrażać?


Źródła: cs.wikipedia.orgtn.nova.czrd.comwebarchive.nationalarchives.gov. ukmashed.com

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.