Wskazówki i porady Cynamon, kurkuma, imbir - rozgrzewające przyprawy

Jesień i zima to pory roku, w czasie których słodki i intensywny aromat takich przypraw, jak cynamon, kurkuma, imbir, chili, kardamon i goździki, podkreśla smak sezonowych potraw.  

Wszystkie zimowe przyprawy powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, z dala od światła, ciepła i wilgoci. Najlepiej kupować je całości, i dopiero w domu kruszyć je w moździerzu, tuż przed użyciem. Smak i intensywność można poprawić przez krótkie podsmażenie na sucho i pokruszenie dopiero po takiej obróbce.  

Cynamon 

Jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Nadaje się do deserów, ciast, owsianki, duszonych owoców, herbaty i kawy. Doskonale sprawdza się również w zimowych napojach, takich jak poncz lub grzane wino. W medycynie ludowej cynamon cejloński był używany od stuleci, a obecnie jest jednym z najlepiej przebadanych ziół w świecie nauki. Badane są oba rodzaje cynamonu – aromatyczny i cejloński. Ich działanie jest podobne, ale cynamon cejloński jest częściej zalecany, ponieważ nie zawiera kumaryny, utrudniającej działanie wątroby.  

Czy wiesz, że... 

Jeżeli chcesz używać cynamonu jako leku, na przykład z miodem lub wymieszanego z różnymi napojami, nie przekraczaj dziennego spożycia od 2 do 5 gramów (1 do 2 łyżeczek do herbaty) na osobę dorosłą. 

Kurkuma 

Kurkumę pozyskuje się z korzeni rośliny, nazywanej też żółtym imbirem lub szafranem indyjskim. Po zbiorach korzenie są czyszczone, parzone gorącą wodą i bardzo długo suszone. Następnie mieli się je na drobny proszek, zawierający wiele substancji bioaktywnych, zwanych łącznie kurkuminoidami. Kurkumina, stanowiąca zwykle 2% kurkumy, ma najwięcej wartości zdrowotnych. Kurkumę stosuje się w przemyśle spożywczym jako żółty barwnik (masła, makarony, sery). Przedłuża także trwałość żywności. Jest niezbędną częścią przyprawy curry, a bywa także składnikiem musztardy.  

Kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne i uważa się, że może być również stosowana jako lek na różne problemy neurologiczne. 

Czy wiesz, że...? 

Kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach. By lepiej wchłaniać jej zdrowe elementy, warto połączyć ją z olejem (najlepiej z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia). Maksymalna dzienna dawka dla osoby dorosłej to jedna łyżeczka kurkumy w proszku. Dla osób starszych i dzieci zalecana dawka wynosi połowę.  

Imbir 

Aromatyczny jasnobrązowy korzeń znany jest w Azji od 4000 lat. Od wieków jest też używany jako przyprawa oraz uniwersalny lek w niektórych tradycyjnych metodach leczniczych. Może być stosowany świeży, suszony, do napojów, do gotowania i pieczenia. 

Czy wiesz, że...? 

Zimą grypa i przeziębienia są częstsze. Walcz z nimi rozgrzewającą herbatą imbirową. Dodaj 2 łyżki świeżo startego imbiru do szklanki wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na 5 do 8 minut. Nie zapomnij też wypróbować naszego przepisu na rozgrzewającą herbatę z imbirem. 

Przyprawy Cayenne 

Termin “przyprawa Cayenne” oznacza proszek z suszonych papryk chili, ale nie ze wszystkich ich odmian. Muszą to być czerwone chili, a dokładniej Capsicum Frutescens. Chili jest owocem egzotycznych gatunków krzewów, rosnących w tropikach i subtropikach Indii, Chin, Japonii, Wietnamu, Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, zwłaszcza Meksyku. Są również szeroko rozpowszechnione na Bałkanach. 

Chili są małymi, lekkimi papryczkami o silnym aromacie. Pikantny smak zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczu, więc w razie potrzeby jej ostrość można złagodzić wypijając szklankę mleka. 

Chili zawiera również witaminę C i beta-karoten. Poprawia apetyt i pomaga w trawieniu. Dzięki łączeniu słodkiego i pikantnego smaku, uważana jest za afrodyzjak. 

Kardamon 

W Indiach uznawany jest za “Królową przypraw”. Występuje w wersji zielonej i brązowej. Jego dymny smak doskonale nadaje się do przygotowywania indyjskich tandoori. Kupując kardamon, upewnij się, że jego strąki są całe, nie popękane, lekko tłuste i limonkowo zielone. Nie powinny być blade. Kardamon sprawdza się zarówno w słodkich, jak i w pikantnych potrawach, zwłaszcza w curry i ryżu. Mielony kardamon szybko traci olejki i smak, dlatego dobrze przechowywać go w kuchni w całości.  

Podkręć smak przyprawami do piernika! 

Mieszanka przypraw zimowych znana jest pod wspólną nazwą “przyprawa do piernika”. Cudownie rozgrzewa nasz organizm i jest doskonałym dodatkiem nie tylko do ciast, ale także do warzyw korzeniowych, pieczonego mięsa i sosów.  

Czego potrzebujemy, by samodzielnie wykonać taką przyprawę? 

Najlepsze przepisy z przyprawą do piernika 

Grzane wino lub poncz 

Wsyp mieszankę do sita i zanurz je w winie lub ponczu na 15 minut podczas gotowania. Jeżeli nie masz sitka, możesz użyć zaparzacza do herbaty. Na pewno zasmakuje Ci świąteczny poncz.  

Zupa dyniowa  

Jeżeli uwielbiasz rozgrzewające zimowe zupy, dodaj do swojej przyprawę do piernika z naszego przepisu. Krem będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy i rozgrzeje cię od stóp  do głów. Polecamy też eksperymentować z zupą z dyni. 

Świąteczne pierniczki 

Tegoroczne świąteczne pierniczki będą jeszcze smaczniejsze i aromatyczniejsze, jeżeli użyjesz naszej przyprawy do piernika. Możesz ją również dodać do piernikowo-kakaowych muffinów. 

Cynamon, kurkuma, imbir - rozgrzewające przyprawy

 

 

Źródła: motherearthliving.com, domacaliecba.sk, justnahrin.sk, akv.sk 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3