Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Co jest zdrowsze: zupa pomidorowa czy sok pomidorowy?

Pomidory pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Początkowo były uprawiane dla ozdoby, na europejskich stołach zadomowiły się ostatecznie na początku ubiegłego wieku.
Pomidory zaliczają się do roślin psiankowatych, podobnie jak ziemniaki czy petunie. Ich oficjalna nazwa to psianka pomidor, pomidor zwyczajny lub po prostu pomidor.

Czy pomidor to owoc, czy warzywo?

Spory o to, czy pomidory to owoce, czy warzywa, trwają od wielu lat. Wszystko zaczęło się w USA po tym, jak pewien importer odmówił zapłaty cła za import warzyw i oświadczył, że pomidor jest owocem. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych orzekł, że pomidor jest warzywem. Jako owoce figurują z kolei w Dyrektywie Rady nr 2001/113/WE, w której można przeczytać: "Do celów niniejszej dyrektywy, za owoce uważa się pomidory, jadalne części łodyg rabarbaru, marchew, słodkie ziemniaki, ogórki, dynie, melony i arbuzy."
Pomidor jest zatem owocem, zwykle zaliczanym jednak do warzyw, podobnie jak ogórki, bakłażany czy fasola.

Prozdrowotne działanie pomidorów

Nie ma wątpliwości, że pomidory są dobre dla zdrowia. Są doskonałym źródłem witamin C, D, E, B, K, a także potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Jeden pomidor pokrywa 28% zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto w 95% składa się z wody i zawiera tylko 22 kalorie.

Pomidory zawierają antyoksydanty, zeaksantynę, luteinę i likopen, które chronią oczy przed uszkodzeniem przez czynniki zewnętrzne np. przed zaćmą. Są również źródłem cennego antyoksydantu, jakim jest likopen, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Dlatego nawet zupa pomidorowa czy sos są zdrowe.
Pomidory obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, przyspieszają metabolizm, chronią przed chorobami nowotworowymi, zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV, dlatego – zwłaszcza wiosną i latem – powinniśmy je jadać w dużych ilościach.
Z pomidorów muszą natomiast zrezygnować osoby z nietolerancją histaminy.  

Odmiany pomidorów

W świecie pomidorów panuje ogromna różnorodność - jest około 7500 odmian.  Pomidory mogą mieć przekrój tyczkowaty, krzewiasty, półkrzewiasty lub zwisły.  Choć ich dojrzałość najczęściej można rozpoznać po czerwonym kolorze, równie smaczne są odmiany białe, żółte, pomarańczowe, zielone, fioletowe czy nawet czarne. Pod względem kształtu pomidory mogą przypominać porzeczki, czereśnie, winogrona, daktyle, gruszki, jabłka lub paprykę. Jeśli chodzi o wielkość, klasyczne odmiany osiągają rozmiary jabłka, ale popularne są też pomidory koktajlowe, cherry (czereśniowe), daktylowe, a także ogromne mięsiste pomidory ważące nieraz nawet pół kilograma.

Uwaga! Nie pomyl niedojrzałego pomidora ze specjalną zieloną odmianą - może to mieć nieprzyjemne skutki zdrowotne.


Jak uprawiać pomidory?

Pomidory zaliczają się do roślin ciepłolubnych, dlatego z ich rozsadą nie trzeba się spieszyć. Idealny czas dla pomidorów to druga połowa maja, kiedy nie ma już zagrożenia przymrozkami.  W naszych warunkach klimatycznych pomidory najczęściej uprawia się z sadzonek. Sadzonki należy umieszczać w ziemi na kształt litery V, w odległości ok. 40 cm od siebie. Pomidory potrzebują odpowiedniej ilości ciepła, światła, składników odżywczych, co do których mają spore wymagania, i obfitego podlewania, aby nie popękały. Pomidory tyczkowe potrzebują około dwumetrowej podpory na długie łodygi. Można je uprawiać nawet na dobrze nasłonecznionym balkonie. Wystarczy duża doniczka lub mocny worek i ziemia do pomidorów.

Zbieraj jak najciemniejsze owoce w zależności od odmiany – w kolorze czerwonym, żółtym, czarnym lub zielonym. Uwaga na zielone jagody innej odmiany niż zielona, ponieważ niedojrzałe pomidory zawierają trującą solaninę. Pod koniec sezonu niedojrzałe pomidory można położyć na słonecznym parapecie, aby dojrzały.


Przetwory z pomidorów

Pomidory mają szerokie zastosowanie na gorąco i na zimno. Można z nich przygotowywać:


Pomidorów nie należy przechowywać w lodówce - niska temperatura zatrzymuje proces dojrzewania, a pomidory tracą smak.


Dieta pomidorowa
Jeśli chcesz schudnąć, pomidory są świetnymi sprzymierzeńcami w diecie. Zmniejszają uczucie głodu, pomagają zwalczyć nawet wilczy głód, który sprawia, że sięgamy po wszystko, co akurat znajdzie się pod ręką. Monodieta pomidorowa to jednak hazard ze zdrowiem - lepiej dodawać pomidory do sałatek, potraw gotowanych, a dzień zaczynać i kończyć szklanką soku pomidorowego z kropelką oliwy. Zawsze można też ugotować dietetyczną zupę pomidorową.

Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy umyte pomidory pokroić, udusić na łyżce oleju, podlać wodą w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa, dodać sól, goździk i gotować przez 10 minut. Następnie zmiksować na gładko, dodać bazylię, parę kropel oliwy, ewentualnie odrobinę startej mozzarelli. Unikalny smak nadadzą zupie zioła prowansalskie, czosnek, orzechy pinii lub papryka chili, która podkręca przemianę materii.

Świetne przepisy na dania z pomidorów

Z naszych pomidorowych przepisów wybraliśmy pięć, które naszym zdaniem zdecydowanie warto wypróbować:

Published: 10 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.