Wskazówki i porady Ciekawostki i fakty: 25 interesujących rzeczy o jajkach

Jajka na twardo, na miękko, jajecznica, omlet, piana z białek... O jajkach w większości wiemy tylko tyle, jak je przyrządzać, aby najlepiej wykorzystać bogate w składniki odżywcze żółtko i białko. Warto jednak spojrzeć na nie trochę innym okiem.

Czy wiedziałeś, że...?

  • Kura, w zależności od rasy, znosi 200 – 325 jaj rocznie. „Produkcja” jednego jaja trwa 24 – 26 godzin.
  • Kury mogą znosić jaja bez koguta, ale nie wylęgną się z nich kurczęta.
  • Im starsze kury, tym większe znoszą jaja. Z wiekiem kury skorupka jajka robi się coraz cieńsza.
  • Wysiadując jajo, kura obraca je w gnieździe aż 50 razy na dobę.
  • Kury rasy Araucana są nazywane kurami wielkanocnymi, ponieważ znoszą niebieskie, zielone, różowe i brązowe jaja.
  • Tesco zawsze dostarczy Ci świeże jajka
  • Białko jaja zawiera optymalne proporcje aminokwasów egzogennych, które są niezbędnym budulcem tkanek w organizmie człowieka. Pod tym względem lepsze jest tylko mleko z matczynej piersi.
  • Żółtko to jeden z niewielu produktów zawierających naturalną witaminę D. Można ją znaleźć także w sardynkach, łososiu, wątrobie z dorsza i mleku.
  • Surowe jaja nie przynoszą zbyt wielu korzyści zdrowotnych. Jedząc jaja na surowo, człowiek jest w stanie przyswoić tylko połowę zawartych w nich białek. Dlatego najlepiej jeść jajka po obróbce termicznej. Wypróbuj nasze przepisy.

Najlepsze przepisy na potrawy z jaj znajdziesz na Hello Tesco!

  • Co zrobić, jeśli ugotowane jajka na twardo pomieszają się z surowymi? Pokręć jajkiem na blacie! Jeśli będzie się gładko kręcić, to znaczy, że jest ugotowane. Ciecz w surowym jajku sprawia, że przy kręceniu jajko buja się na boki.
  • Czapka kucharska ma podobno tyle zakładek, ile jest sposobów gotowania jaj.
  • Skorupa ma cienką warstwę ochronną zbudowaną z białek, która chroni przed przenikaniem zarazków. Mycie jajek niszczy tę warstwę, dlatego zaleca się robienie tego dopiero tuż przed użyciem. W Ameryce do sklepów trafiają tylko dobrze umyte jaja, dlatego bezwarunkowo muszą być przechowywane w lodówce. Dla porównania europejskim jajkom nie szkodzi przechowywanie w ciemnym miejscu w temperaturze około 15°C.
  • Skorupka jaja ma ponad 17 tysięcy porów.
  • Przez pory w skorupce jaja absorbują zapachy, dlatego jeśli są przechowywane w lodówce blisko produktów o mocnym aromacie, przygotowane z nich jajka na twardo lub jajecznica mogą mieć posmak bananów lub dojrzewającego sera.
  • Dlaczego niektóre rasy znoszą niebieskie, zielone, brązowe lub czerwone jaja? Odpowiadają za to dwa rodzaje barwników. Protoporfiryna IX barwi skorupkę na czerwono i brązowo, zapewniając jej większą twardość, zaś biliwerdyna-IX α na niebiesko i zielono, a dodatkowo chroni jajko przed wolnymi rodnikami. Barwniki przedostają się do skorupki z gruczołów w ściance macicy i chronią jajko przed promieniowaniem ultrafioletowym emitowanym przez słońce.
  • Największym światowym producentem jaj są Chiny. Roczna produkcja przekracza 160 bilionów sztuk.
  • Jeszcze na chwilę zostaniemy w tym kraju. Chińczycy są znani z tego, że potrafią stworzyć imitację dosłownie wszystkiego, również kurzych jaj. Są one nie do odróżnienia od prawdziwych. Wytwarza się je z mieszanki żywicy, enzymów, skrobi i barwników. Jeden człowiek może wyprodukować aż 1500 jaj na dobę.

Jajeczne rekordy

Jajka przepiórcze mają około 3 cm długości, a strusie aż 15 cm.

  • Najmniejsze jaja znoszą kolibry, jednak światowy rekord pod tym względem pobił pewien kanarek z Holandii. Jego jajo miało 7 mm długości i ważyło zaledwie 0,027 g.
  • Największe jaja znoszą strusie, ale największe jaja w stosunku do masy ciała znosi nowozelandzki ptak kiwi. Dla porównania: jajo strusia stanowi zaledwie 2% jego wagi, u człowieka noworodek stanowi 5% wagi matki, a jajo ptaka kiwi to aż 20% masy samicy.
  • Najcięższe kurze jajo ważyło 454 g. Miało podwójne żółtko i podwójną skorupkę. W 1956 r. zniosła go kura z New Jersey.
  • Największe jajo na świecie pochodziło ze strusiej farmy w Szwecji. Ważyło 2,589 kg, ale to ciągle nic w porównaniu z jajami, które znosił wymarły nielot mamutak (Aepyornis maximus). Miały one 33 cm długości, 8,5 litra pojemności i odpowiadały wielkością 7 jajom strusim, 183 jajom kurzym i aż 12 tysiącom jaj kolibra.
  • Największe kurze jajo miało średnicę ponad 23 cm. Zniosła je brytyjska kura Harriet w 2010 r.
  • Tytuł rekordzistki świata w jedzeniu jajek nosi Sonya Thomas ze stanu Wirginia w USA. Pochodząca z Korei Południowej kobieta, dzięki z ogromnej pojemności żołądka, była w stanie zjeść 65 jaj na twardo w 6 minut i 45 sekund. Sonya jest wielokrotną rekordzistką w jedzeniu różnych potraw.
  • Prawdopodobnie najstarszym globusem na świecie jest model pochodzący z 1504 r. wykonany z dwóch połączonych połówek strusich jaj.
  • Największą jajecznicę na świecie przyrządziło ponad 20 kucharzy na Mauritiusie z 35 tysięcy jaj, 430 kg masła, 246 litrów mleka, 10 kg soli i 2 kg mielonego pieprzu. Ważącą 2 466 kg jajecznicą nakarmiono prawie 8 tysięcy osób.

Po szczypcie rozrywki przeczytaj, dlaczego jajka są ważnym składnikiem diety i ile jajek na dzień można zjeść dla zdrowia.

Źródła: Wikipedia, Kiwisforkiwi.org, kickassfacts.com, thinkegg.com, prirodovedci.cz, eatthis.com, guinessworldrecords.com,

Opublikowano: 7 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.11.2019.
Zamów on-line
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.