Wskazówki i porady Ciasta bez pieczenia: Wielkanocne desery na ostatnią chwilę

Słodkości bez pieczenia są nieco prostsze w przygotowaniu, dlatego tak chętnie sięgają po nie początkujący i zabiegani. Zamiast piekarnika użyj lodówki, a zobaczysz, że wszyscy będą zachwyceni!

Wegańskie kokoski

Coś dla łasuchów, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego – kulki kokosowe w polewie czekoladowej.

Składniki:

Płatki owsiane ugotować na mleku roślinnym. Po przestudzeniu dodać kokos, syrop klonowy i dokładnie wymieszać w dłoniach. Formować niewielkie kulki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Kulki nadziać na wykałaczki i zanurzać w czekoladzie. Odłożyć w chłodne miejsce.

Rolada kokosowa

Dwukolorową roladą z herbatników i kokosu można poczęstować gości bez obaw, że coś nie wyszło.

Składniki:

Brązowa masa

Biała masa

Herbatniki włożyć do woreczka strunowego i pokruszyć wałkiem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić odpowiednio sztywną masę, która po ściśnięciu w dłoni zachowuje swój kształt. Jeśli to konieczne, dodać odrobinę kawy lub oleju kokosowego. Następnie z podanych składników wyrobić białą masę. Rozwałkować brązową masę na folii aluminiowej lub spożywczej i rozetrzeć białą masę. Zwinąć roladę i zapakować w folię aluminiową lub spożywczą. Przynajmniej na godzinę przełożyć w chłodne miejsce.

Pyszne czekoladowe jajka z mango!

Pischinger karmelowy

Wafel przekładany masą orzechowo-karmelową docenią wszyscy wielbiciele słodkości.

Składniki:

Cukier upalić na brązowo, dodać orzechy, masło, całe jaja i ciągle mieszając w kąpieli wodnej ugotować gęsty krem. Gdy nieco ostygnie, posmarować wafle, obciążyć i zostawić do następnego dnia.

Dobra rada: Gotowy pischinger można pokroić na niewielkie prostokąty, a końce namoczyć w polewie czekoladowej.

Tiramisu twarogowe

Wypróbuj klasyczne włoskie tiramisu, dla odmiany z twarogiem.

Składniki:

Połowę biszkoptów przełożyć do formy i skropić połową kawy. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Żółtka z cukrem ubić na pianę, dodać pianę z białek, żelatynę i twaróg. Wymieszać na gładką masę. Połową masy posmarować biszkopty ułożone w formie, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, skropić kawą i posmarować drugą połową masy twarogowej. Na zakończenie posypać startą czekoladą lub kakao. Przełożyć w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.

A może tiramisu z malinami?

Banany w czekoladzie

Na wypadek niespodziewanych gości przygotuj pucharki bananowe. Deser będzie gotowy, zanim goście rozsiądą się w salonie.

Składniki:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło ubić z cukrem pudrem i dodać przestudzoną czekoladę. W pucharkach ułożyć warstwę biszkoptów lub herbatników, skropić kawą, ułożyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i zalać kremem czekoladowym. Ostatnią warstwą w pucharku powinien być krem. Ozdobić bananem.

Dobra rada: Zamiast bananów można użyć malin lub innych owoców i ozdobić bitą śmietaną.

Spróbuj też przepisu na mus czekoladowy z mandarynkami!

Kremówka bez pieczenia

Fantazja dla łakomczuchów, którzy uwielbiają ciasta z kremem.

Składniki:

Herbatniki ułożyć na tacce lub blaszce. Z mleka, cukru waniliowego, cukru kryształ i skrobi ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia. Do letniego budyniu dodać pianę z białek. Przygotowanym kremem posmarować herbatniki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wierzchnią warstwę herbatników posmarować bitą śmietaną i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 2 – 3 godziny.

Dobra rada: Wierzch można posypać startą czekoladą.

Bezglutenowa rolada sojowa

Lubisz eksperymentować z nowymi smakami? W takim razie wypróbuj roladę sojową. Jest naprawdę doskonała i mogą ją jeść celiatycy.

Składniki:

Soję ugotować i przetrzeć przez sito. Do masy sojowej wkroić masło, dodać cukier, orzechy i dobrze wyrobić. Podzielić na dwie części. Na wilgotnej ścierce rozetrzeć połowę masy na grubość około 2 cm. Do drugiej połowy masy dodać kakao, ewentualnie odrobinę rumu lub kawy. Następnie rozetrzeć masę kakaową i zawinąć ciasto w rulon. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać roladę. Przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby rolada stężała.

Tort z popcornu

A to niespodzianka! Któżby się spodziewał, że popcorn może być podstawą torcika serowego?

Składniki:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Popcorn przygotować według przepisu na opakowaniu. Grubo posiekać lub rozgnieść wałkiem i dodać do roztopionej czekolady. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do stężenia.

Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając i dodać do twarogu. Odstawić na 20 minut do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i dodać do schłodzonej masy twarogowej.

Wyłożyć masę serową na blat czekoladowy i wstawić do lodówki. Ozdobić startą czekoladą.

Polecamy również prosty przepis na paschę!

Bezglutenowy sernik pomarańczowy

Bez mąki, bez pieczenia i bez większego wysiłku przygotujesz smakowity sernik z pomarańczą.

Składniki:

Płatki kukurydziane przełożyć do worka strunowego i pokruszyć wałkiem. Przesypać do miski, wymieszać z masłem i orzechami lub migdałami. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na pół godziny do lodówki. Pomarańcze obrać, z jednej połówki wycisnąć sok, resztę podzielić na cząsteczki. Pomarańcze podzielone na cząsteczki obrać ze skórki i odłożyć. Mascarpone wymieszać z cukrem i sokiem pomarańczowym. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i powoli wlewać do masy. Dodać ubitą na sztywno śmietanę. Masę wyłożyć na blat z płatków kukurydzianych i orzechów. Sernik wstawić na 4 godziny do lodówki. Ozdobić cząsteczkami pomarańczy.

Dobra rada: Zamiast mascarpone można użyć kremowego serka twarogowego o neutralnym smaku lub serka homogenizowanego.

A może sernik z winogronami?

Torciki czekoladowo-orzechowe

Torciki można przygotować w foremkach na muffinki lub małych papierowych papilotkach. Będą smakowały równie dobrze.

Składniki:

Orzechy i pistacje lub migdały zmiksować, dodać miód i przełożyć masę do foremek lub papierowych papilotek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wylać na masę orzechową i zostawić do stężenia.

Mrożone owoce wymieszać z cukrem i podgrzewać, aż puszczą sok. Zagęścić skrobią, zagotować. Torciki wyjąć z foremek i podawać z owocami.  


Więcej wielkanocnych inspiracji na Hello Tesco

Opublikowano: 8 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.