Wskazówki i porady Chałka - słodka strona Świąt

Chałkę często jada się uroczyście w Boże Narodzenie lub inne duże Święta. Od wieków stanowi część naszej kuchni. Najdawniejsze wzmianki o tym słodkim pieczywie zanotowano w społeczności żydowskiej i do dziś jej obecność na naszych stołach stanowi dowód mieszania się kultur. Pierwsze chałki zaczęto wypiekać w XV wieku na terenie współczesnych Niemiec i Austrii. Chałki pieczone na szabat miały być czymś wyjątkowym, by upamiętniać dzień odpoczynku Boga po stworzeniu świata. Wcześniej jednak na odświętnie przygotowanym stole nie uświadczylibyśmy pieczywa w takiej formie. Dopiero z czasem challah, jako wypiekany bochenek chleba, urosła do rangi jednego z najważniejszych elementów kolacji szabasowej. Kilka wieków później stała się integralną częścią stołu i symboliki wigilijnej, i współcześnie podaje się ją na świąteczne śniadanie lub po obiedzie. Kiedyś podawano ją nawet zwierzętom, by były zdrowe i chronione przed złem. Zwykle do chałki wkładano monetę, a ktokolwiek ją znalazł podczas serwowania, miał być zdrowy i szczęśliwy przez cały rok. Przypalona chałka zwiastowała pomyślność. 

Plecione wigilijne ciasto 

Jeżeli chcesz przygotować piękną plecioną chałkę na Wigilię licz się z tym, że nie będzie to łatwe. Chałkę wytwarza się z mąki, mleka, jajek, drożdży, masła, rodzynek, wanilii, migdałów, cukru i soli. Ważne jest, by zrównoważyć proporcje wszystkich składników. Oto najbardziej podstawowy i być może najlepszy przepis na wigilijną chałkę: 

Jak przygotować najlepsze ciasto na chałkę? 

  • Przygotuj drożdże w gazowanej wodzie mineralnej - dzięki bąbelkom ciasto będzie puszystsze. 
  • Jeżeli chcesz, by chałka była jeszcze pulchniejsza, zastąp masło olejem. Licz się jednak z tym, że straci przez to specyficzny, maślany aromat. 
  • Do mąki możesz dodać gałkę muszkatołową lub skórkę cytryny, by uzyskać lepszy smak.
  • Każdy kawałek posmaruj jajkiem, które zadziała jak klej, utwardzający wypiek.
  • Całość posmaruj ponownie i udekoruj migdałami.
  • Użyj 2-3 szpikulców w celu ustabilizowania i podtrzymania kształtu chleba.
  • Piecz w 160 stopniach przez 45 minut.

Różne kraje, róże chałki 

Świateczne zwyczaje i tradycje mogą nas zaskoczyć w innych krajach i regionach, ale też niektóre z nich zanikały i pojawiały się w różnym czasie. Które dawne symbole przetrwały na wigilijnych stołach u nas?

Zopf – szwajcarski warkocz 

Rodzaj szwajcarskiego, austriackiego lub bawarskiego słodkiego pieczywa, wytwarzanego z białej mąki, mleka, jajek, masła i drożdży. We francuskojęzycznej części Szwajcarii mówi się na nie “Tresse”. Zazwyczaj ciasto smaruje się żółtkiem przed pieczeniem, dzięki czemu jego skórka staje się złocista i chrupiąca. Pieczone jest w formie plecionki i tradycyjnie spożywane w niedzielne poranki. Bawarska chałka nazywa się Hefekranz. Nazwa wzięła się od kształtu ciasta i dosłownie oznacza warkocz.   

Challah 

Biblijne pochodzenie słowa “chałka”, podobne do określeń innych plecionych wypieków (“kalach”, “colach”) oznacza szczególny rodzaj chleba w kuchni żydowskiej, zwykle plecionego, spożywanego na specjalne okazje, takie jak szabat i inne święta. Przypomina naszą chałkę, ale nie jest tak słodkie. Przygotowuje się je w różnych kształtach i rozmiarach. Każdy typ ma swoją symbolikę i przeznaczenie. Plecione pasma oznaczają splecione dłonie, które symbolizują spójność.  

Chleb z kardamonem 

Ten słodki chleb, podobny do naszej chałki, to rodzaj tradycyjnego wypieku w Szwecji i Finlandii. Spożywany jest do kawy lub herbaty przez cały rok. Piecze się go głównie w kształcie brioszy i pokrywa cukrem perłowym lub płatkami migdałów. Niektóre wersje są wypełnione pokruszonymi orzechami włoskimi, polewą waniliową, rodzynkami, cynamonem lub twarogiem. 

Chałka - słodka strona Świąt

WSKAZÓWKI: 

Jeżeli czujesz, że domowe pieczenie chałki jest dla Ciebie zbyt trudnym wyzwaniem, spróbuj wykonać wersję bez plecionki lub wybierz inne, łatwiejsze świąteczne przepisy, które przygotujesz w krótkim czasie.  

Świąteczne wypieki obejmują również pierniczkowe gwiazdki, które wypełnią magiczną wonią cały dom! 

 

 


Źródławikipedia.sk, believer.blog.pravda.sk, blog.mall.sk, redakcjabb.pl

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Tesco Sałata lodowa (szt. = 3.99)
Tesco Sałata lodowa
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3