Wskazówki i porady Chałka - słodka strona Świąt

Chałkę często jada się uroczyście w Boże Narodzenie lub inne duże Święta. Od wieków stanowi część naszej kuchni. Najdawniejsze wzmianki o tym słodkim pieczywie zanotowano w społeczności żydowskiej i do dziś jej obecność na naszych stołach stanowi dowód mieszania się kultur. Pierwsze chałki zaczęto wypiekać w XV wieku na terenie współczesnych Niemiec i Austrii. Chałki pieczone na szabat miały być czymś wyjątkowym, by upamiętniać dzień odpoczynku Boga po stworzeniu świata. Wcześniej jednak na odświętnie przygotowanym stole nie uświadczylibyśmy pieczywa w takiej formie. Dopiero z czasem challah, jako wypiekany bochenek chleba, urosła do rangi jednego z najważniejszych elementów kolacji szabasowej. Kilka wieków później stała się integralną częścią stołu i symboliki wigilijnej, i współcześnie podaje się ją na świąteczne śniadanie lub po obiedzie. Kiedyś podawano ją nawet zwierzętom, by były zdrowe i chronione przed złem. Zwykle do chałki wkładano monetę, a ktokolwiek ją znalazł podczas serwowania, miał być zdrowy i szczęśliwy przez cały rok. Przypalona chałka zwiastowała pomyślność. 

Plecione wigilijne ciasto 

Jeżeli chcesz przygotować piękną plecioną chałkę na Wigilię licz się z tym, że nie będzie to łatwe. Chałkę wytwarza się z mąki, mleka, jajek, drożdży, masła, rodzynek, wanilii, migdałów, cukru i soli. Ważne jest, by zrównoważyć proporcje wszystkich składników. Oto najbardziej podstawowy i być może najlepszy przepis na wigilijną chałkę: 

Jak przygotować najlepsze ciasto na chałkę? 

  • Przygotuj drożdże w gazowanej wodzie mineralnej - dzięki bąbelkom ciasto będzie puszystsze. 
  • Jeżeli chcesz, by chałka była jeszcze pulchniejsza, zastąp masło olejem. Licz się jednak z tym, że straci przez to specyficzny, maślany aromat. 
  • Do mąki możesz dodać gałkę muszkatołową lub skórkę cytryny, by uzyskać lepszy smak.
  • Każdy kawałek posmaruj jajkiem, które zadziała jak klej, utwardzający wypiek.
  • Całość posmaruj ponownie i udekoruj migdałami.
  • Użyj 2-3 szpikulców w celu ustabilizowania i podtrzymania kształtu chleba.
  • Piecz w 160 stopniach przez 45 minut.

Różne kraje, róże chałki 

Świateczne zwyczaje i tradycje mogą nas zaskoczyć w innych krajach i regionach, ale też niektóre z nich zanikały i pojawiały się w różnym czasie. Które dawne symbole przetrwały na wigilijnych stołach u nas?

Zopf – szwajcarski warkocz 

Rodzaj szwajcarskiego, austriackiego lub bawarskiego słodkiego pieczywa, wytwarzanego z białej mąki, mleka, jajek, masła i drożdży. We francuskojęzycznej części Szwajcarii mówi się na nie “Tresse”. Zazwyczaj ciasto smaruje się żółtkiem przed pieczeniem, dzięki czemu jego skórka staje się złocista i chrupiąca. Pieczone jest w formie plecionki i tradycyjnie spożywane w niedzielne poranki. Bawarska chałka nazywa się Hefekranz. Nazwa wzięła się od kształtu ciasta i dosłownie oznacza warkocz.   

Challah 

Biblijne pochodzenie słowa “chałka”, podobne do określeń innych plecionych wypieków (“kalach”, “colach”) oznacza szczególny rodzaj chleba w kuchni żydowskiej, zwykle plecionego, spożywanego na specjalne okazje, takie jak szabat i inne święta. Przypomina naszą chałkę, ale nie jest tak słodkie. Przygotowuje się je w różnych kształtach i rozmiarach. Każdy typ ma swoją symbolikę i przeznaczenie. Plecione pasma oznaczają splecione dłonie, które symbolizują spójność.  

Chleb z kardamonem 

Ten słodki chleb, podobny do naszej chałki, to rodzaj tradycyjnego wypieku w Szwecji i Finlandii. Spożywany jest do kawy lub herbaty przez cały rok. Piecze się go głównie w kształcie brioszy i pokrywa cukrem perłowym lub płatkami migdałów. Niektóre wersje są wypełnione pokruszonymi orzechami włoskimi, polewą waniliową, rodzynkami, cynamonem lub twarogiem. 

WSKAZÓWKI: 

Jeżeli czujesz, że domowe pieczenie chałki jest dla Ciebie zbyt trudnym wyzwaniem, spróbuj wykonać wersję bez plecionki lub wybierz inne, łatwiejsze świąteczne przepisy, które przygotujesz w krótkim czasie.  

Świąteczne wypieki obejmują również pierniczkowe gwiazdki, które wypełnią magiczną wonią cały dom! 

 

 


Źródławikipedia.sk, believer.blog.pravda.sk, blog.mall.sk, redakcjabb.pl

Opublikowano: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3