Wskazówki i porady Biała, czerwona i pekińska: wiesz, czym różnią się te kapusty?

Wszystkie odmiany kapusty mają dowiedzione działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawarte w niej składniki regulują ciśnienie, chronią serce i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Zaleca ją także ekspertka w zakresie zdrowego żywienia: „Kapusta dostarcza wielu minerałów i witamin, przede wszystkim witaminy K, która jest ważna dla mocnych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi, witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, betakarotenu, który bierze udział w produkcji witaminy A zapewniającej dobry wzrok, kwasu foliowego, żelaza, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.  Regularne jedzenie kapusty to doskonała terapia „anty-aging”, czyli spowalniająca starzenie” – wymienia zalety kapusty Zuzana Pavelková Šafářová.

„Za najzdrowszą uważa się czerwoną kapustę, ze względu na wyższą zawartość prowitaminy A, żelaza i witaminy C. Ja jednak polecam włączenie do diety wszystkich odmian kapusty. Każda ma bowiem inny smak i inne zastosowanie. Na zimę warto zrobić kapustę kiszoną i jeść ją przez cały sezon. Zalecam jedzenie zarówno surowej kapusty, na przykład w surówkach i kanapkach, jak i kapusty poddanej obróbce termicznej. Niektórzy rezygnują z kapusty, ponieważ powoduje wzdęcia. Można im zapobiec dodając do gotowania takie przyprawy jak kminek, anyż, koper włoski i cząber. Wzdęciom po zjedzeniu kapusty zapobiega także napar z kopru włoskiego” – radzi Zuzana Pavelková Šafářová.

Kapusty powinny jednak wystrzegać się osoby mające dolegliwości ze strony:

  • tarczycy  
  • trzustki
  • pęcherzyka żółciowego
  • jelit, objawiające się gazami
  • problemy z krzepliwością krwi.

Kapusta głowiasta i włoska może być z powodzeniem uprawiana w naszych warunkach. Jest jednym z najtańszych warzyw. I bardzo dobrze, bo zawiera mnóstwo witamin i ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Kapustę można gotować, dusić, piec, kisić, konserwować, można ją jeść na surowo w sałatkach i kwasić.

Do tej samej rodziny co kapusta należą:

Kotleciki z ziemniaków z kapustą

Czerwona czy biała - kapusta ma wszechstronne zastosowanie w kuchni

Niekiedy kapusta potrafi zaskakiwać. Niewielka główka składająca się z mocno ściśniętych liści w jasnym lub bordowofioletowym kolorze może się wydawać na pierwszy rzut oka lekka. Dobra główka kapusty jest jednak cięższa niż mogłoby się z pozoru wydawać. Dlatego przy kupowaniu kapusty nie warto polegać tylko na wzroku. „Mała główka” to dość niejednoznaczna miara wielkości.

Różnice są także w odmianach. Czerwona kapusta jest nieco delikatniejsza w smaku i lepiej prezentuje się na talerzu. Ma nieco więcej witaminy C, potasu i żelaza niż jej biała krewna, ale obie mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jak je przyrządzać?
Białą kapustę można wykorzystać do:

  • sałatek i surówek
  • marynowania
  • łazanek
  • farszu do wypieków
  • gulaszu segedyńskiego
  • zup
  • dodatków do mięs
  • gołąbków
  • pieczenia.

Czerwona kapusta ma trochę mniej zastosowań. Nadaje się do duszenia jako dodatek do mięs, na surówki, do pieczenia i marynowania.  

Kapusta modra z rodzynkami

Jaka jest różnica między kapustą chińską a pekińską?

Były czasy, kiedy pod nazwą „kapusta chińska” sprzedawano kapustę pekińską. Niektóre gospodynie w Słowacji do dziś ją tak nazywają. To błąd, ponieważ chodzi o dwie różne odmiany.

Kapusta pekińska

Podłużne liście z białym środkiem i pomarszczonymi zielonymi i żółtozielonymi brzegami tworzą owalną główkę. Dobrze się przechowuje. W chłodnym miejscu może poleżeć nawet trzy tygodnie. W smaku jest delikatniejsza niż rodzime odmiany kapusty, dzięki czemu doskonale sprawdza się w potrawach na zimno. Jest smaczna jako dodatek do zup i można ją nadziewać mięsem mielonym.

Kapusta chińska

W sklepach można się spotkać zamiennie z nazwą Pak Choi. Na wpół uniesione zielone liście z wyraźnymi żyłkami i szeroką białą łodygą nie tworzą zwartej główki, lecz „różyczkę”. Przechowywana w chłodnym miejscu może poleżeć nawet dwa tygodnie. Można ją jeść na surowo, używać jako dodatku do zup, duszonych mięs i wykorzystać w potrawach kuchni azjatyckiej.

Najzdrowsza jest kiszona

Najzdrowszy sposób na kapustę to kiszenie. Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C i błonnika oraz fitoskładników chroniących przed nowotworami. Kwas mleczny zawarty w kiszonej kapuście działa na jelita jak naturalny probiotyk. 200 g surowej kiszonej kapusty zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i zawiera więcej pałeczek bakterii kwasu mlekowego niż jogurt naturalny.

Jedz ją regularnie, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Kiszona kapusta zawiera tyle witaminy B12, ile zwykle dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina ta odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, nerwów, mięśni, kości i krwinek.

Surowa kiszona kapusta zawiera więcej pałeczek bakterii kwasu mlekowego niż jogurt naturalny.

Z kiszonej kapusty powinny zrezygnować osoby skarżące się na wysokie ciśnienie i nietolerancję histaminy.

Łazanki z kapustą kiszoną  i grzybami



Źródła: izahradkar.sk, zdravie.sk, healthyline.com, fitastyl.sk,  Zuzana Pavelková Šafářová,

Opublikowano: 11 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.