Składniki odżywcze w Arbuzie

Poza 90 - 92% zawartości wody, arbuz jest bogaty w składniki odżywcze takie jak witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne oraz błonnik.

Odkwaszanie, oczyszczanie i odwadnianie organizmu

Arbuz to wspaniały pomocnik w dietach odkwaszających i oczyszczających organizm oraz w diecie odchudzającej, ponieważ pomaga pozbyć się nadmiaru wody. Wypłukuje szkodliwe substancje z organizmu, a dodatkowo może być pomocny w likwidacji nadprogramowych kilogramów. Szczególnie ważną cechą arbuzów jest bardzo duża zawartość wody, ponieważ w tym przypadku mowa o cieczy pochodzenia roślinnego, której prawie nic nie przebije pod względem jakości. Oczywiście, inne rośliny również ją zawierają, ale nie w takich ilościach. Czerwony kolor miąższu arbuz zawdzięcza zawartości naturalnego barwnika, likopenu, który ma silne działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy.

Aminokwasy zawarte w arbuzie rozszerzają naczynia krwionośne

Wysokie ciśnienie to główny czynnik ryzyka udarów mózgu i zawałów serca. Jeśli ciśnienie jest podwyższone, ale nie wymaga jeszcze leczenia, regularne spożywanie arbuzów (oraz tabletek z czosnkiem) jest bardzo skuteczną i niezwykle smaczną profilaktyką. Wszystko dzięki wysokiej zawartości aminokwasu znanego pod nazwą cytrulina. W organizmie człowieka przemienia się on w inny aminokwas – argininę i w tej postaci przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Arginina poprawia krążenie, które kompensuje podwyższone ciśnienie. Przekłada się to na znaczne obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Jedz pestki arbuza!

Pestki arbuza dostarczają ważnych aminokwasów, takich jak tryptofan i kwas glutaminowy. Lizyna odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i produkcji kolagenu oraz tkanki łącznej. Arginina przyspiesza przemianę materii oraz poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Nasiona arbuza są źródłem energii, zawierają też rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Wspomagają pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pestki są bogate w magnez, który wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza przemianę materii i uczestniczy w syntezie białek.

Przygotuj herbatę z pestek arbuza! 2 - 3 łyżeczki pestek zalej gorącą wodą i odstaw na 30 - 45 minut. Przygotowany w ten sposób napar reguluje poziom cukru we krwi i jest polecany diabetykom.

Co mówią liczby?

Wartość kaloryczna: 30 kcal/100 g 

Białko: 0,6 g/100 g

Węglowodany: 7,5 g/100 g (co odpowiada ok. 2 kostkom cukru)

Błonnik: 0,4 g/100 g

Indeks glikemiczny: 75

Arbuzy zawierają likopen, który jest antyoksydantem i chroni przed rozwojem raka oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Duża zawartość witamin i minerałów przekłada się na wzrost odporności. Arbuzy są bogate w witaminy A, C i B, a dodatkowo zawierają dużo fosforu, cynku i selenu.

Jak jeść arbuzy, gdy chce się schudnąć?

Rozpoczynanie diety arbuzowej nie ma większego sensu, ale włączenie arbuza do jadłospisu może wspomóc odchudzanie, jeśli zastąpisz kawałkiem arbuza soki owocowe, napoje bezalkoholowe z dodatkiem cukru i desery.

Przepisy dla tych, dla których sam arbuz to nuda

Koktajl z arbuza i ogórków sałatkowych

O właściwościach arbuza była mowa powyżej. Równie korzystny wpływ na zdrowie mają ogórki, które zawierają sporo krzemu wzmacniającego tkankę łączną i kości. Poza tym działają oczyszczająco, chronią przed odkładaniem się toksyn i aluminium. To na tyle istotne argumenty, że powinny Cię przekonać do spróbowania doskonałego orzeźwiającego koktajlu z arbuza i ogórka.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 2-3 ogórki sałatkowe bio  
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  • Pokrojonego arbuza i ogórki wrzuć do miksera.
  • Po zmiksowaniu przelej napój do szklanek i włóż do lodówki.
  • Przed podaniem dodaj kostki lodu.

Sałatka z owoców sezonowych i arbuza

Nadzwyczaj dekoracyjną i zdrową przekąskę możesz przygotować z różnych gatunków owoców sezonowych serwowanych w skórce arbuza.

Składniki:

  • 1 arbuz (o wadze 4 - 5 kg)
  • 1 melon (o wadze 1 - 2 kg)
  • 1 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg ciemnego winogrona o większych gronach
  • 0,5 kg jasnego winogrona o większych gronach
  • 0,3 kg jagód

Sposób przygotowania:

  • Arbuza przekrój na pół. Wydłub łyżką miąższ i pokrój w kostkę.
  • Przygotuj pozostałe owoce: jagody umyj i zostaw na sitku do odcieknięcia, winogrono obierz z łodyżki, a brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  • Owoce dokładnie wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i przełóż do „czapeczki” od arbuza.
  • Całość przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki.  
  • Przed napełnieniem „czapeczki” arbuza możesz powykrawać krawędzie dla ciekawszego efektu.

Źródła: naturhirek.hu, fogyascoachinggal.hu, gyogyszernelkul.com, mindmegette.hu


Published: 7 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.