Składniki odżywcze w Arbuzie

Poza 90 - 92% zawartości wody, arbuz jest bogaty w składniki odżywcze takie jak witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne oraz błonnik.

Odkwaszanie, oczyszczanie i odwadnianie organizmu

Arbuz to wspaniały pomocnik w dietach odkwaszających i oczyszczających organizm oraz w diecie odchudzającej, ponieważ pomaga pozbyć się nadmiaru wody. Wypłukuje szkodliwe substancje z organizmu, a dodatkowo może być pomocny w likwidacji nadprogramowych kilogramów. Szczególnie ważną cechą arbuzów jest bardzo duża zawartość wody, ponieważ w tym przypadku mowa o cieczy pochodzenia roślinnego, której prawie nic nie przebije pod względem jakości. Oczywiście, inne rośliny również ją zawierają, ale nie w takich ilościach. Czerwony kolor miąższu arbuz zawdzięcza zawartości naturalnego barwnika, likopenu, który ma silne działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy.

Aminokwasy zawarte w arbuzie rozszerzają naczynia krwionośne

Wysokie ciśnienie to główny czynnik ryzyka udarów mózgu i zawałów serca. Jeśli ciśnienie jest podwyższone, ale nie wymaga jeszcze leczenia, regularne spożywanie arbuzów (oraz tabletek z czosnkiem) jest bardzo skuteczną i niezwykle smaczną profilaktyką. Wszystko dzięki wysokiej zawartości aminokwasu znanego pod nazwą cytrulina. W organizmie człowieka przemienia się on w inny aminokwas – argininę i w tej postaci przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Arginina poprawia krążenie, które kompensuje podwyższone ciśnienie. Przekłada się to na znaczne obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Jedz pestki arbuza!

Pestki arbuza dostarczają ważnych aminokwasów, takich jak tryptofan i kwas glutaminowy. Lizyna odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i produkcji kolagenu oraz tkanki łącznej. Arginina przyspiesza przemianę materii oraz poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Nasiona arbuza są źródłem energii, zawierają też rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Wspomagają pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pestki są bogate w magnez, który wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza przemianę materii i uczestniczy w syntezie białek.

Przygotuj herbatę z pestek arbuza! 2 - 3 łyżeczki pestek zalej gorącą wodą i odstaw na 30 - 45 minut. Przygotowany w ten sposób napar reguluje poziom cukru we krwi i jest polecany diabetykom.

Co mówią liczby?

Wartość kaloryczna: 30 kcal/100 g 

Białko: 0,6 g/100 g

Węglowodany: 7,5 g/100 g (co odpowiada ok. 2 kostkom cukru)

Błonnik: 0,4 g/100 g

Indeks glikemiczny: 75

Arbuzy zawierają likopen, który jest antyoksydantem i chroni przed rozwojem raka oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Duża zawartość witamin i minerałów przekłada się na wzrost odporności. Arbuzy są bogate w witaminy A, C i B, a dodatkowo zawierają dużo fosforu, cynku i selenu.

Jak jeść arbuzy, gdy chce się schudnąć?

Rozpoczynanie diety arbuzowej nie ma większego sensu, ale włączenie arbuza do jadłospisu może wspomóc odchudzanie, jeśli zastąpisz kawałkiem arbuza soki owocowe, napoje bezalkoholowe z dodatkiem cukru i desery.

Przepisy dla tych, dla których sam arbuz to nuda

Koktajl z arbuza i ogórków sałatkowych

O właściwościach arbuza była mowa powyżej. Równie korzystny wpływ na zdrowie mają ogórki, które zawierają sporo krzemu wzmacniającego tkankę łączną i kości. Poza tym działają oczyszczająco, chronią przed odkładaniem się toksyn i aluminium. To na tyle istotne argumenty, że powinny Cię przekonać do spróbowania doskonałego orzeźwiającego koktajlu z arbuza i ogórka.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 2-3 ogórki sałatkowe bio  
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  • Pokrojonego arbuza i ogórki wrzuć do miksera.
  • Po zmiksowaniu przelej napój do szklanek i włóż do lodówki.
  • Przed podaniem dodaj kostki lodu.

Sałatka z owoców sezonowych i arbuza

Nadzwyczaj dekoracyjną i zdrową przekąskę możesz przygotować z różnych gatunków owoców sezonowych serwowanych w skórce arbuza.

Składniki:

  • 1 arbuz (o wadze 4 - 5 kg)
  • 1 melon (o wadze 1 - 2 kg)
  • 1 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg ciemnego winogrona o większych gronach
  • 0,5 kg jasnego winogrona o większych gronach
  • 0,3 kg jagód

Sposób przygotowania:

  • Arbuza przekrój na pół. Wydłub łyżką miąższ i pokrój w kostkę.
  • Przygotuj pozostałe owoce: jagody umyj i zostaw na sitku do odcieknięcia, winogrono obierz z łodyżki, a brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  • Owoce dokładnie wymieszaj, skrop sokiem z cytryny i przełóż do „czapeczki” od arbuza.
  • Całość przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki.  
  • Przed napełnieniem „czapeczki” arbuza możesz powykrawać krawędzie dla ciekawszego efektu.

Źródła: naturhirek.hu, fogyascoachinggal.hu, gyogyszernelkul.com, mindmegette.hu


Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3