Wskazówki i porady Arbuz i melon: czy naprawdę dobrze je znasz?

W języku Sokratesa mawia się na niego „karpuzja”. Z kolei melon po grecku to „melopepon”, czyli „miękkie jabłko”. Jeśli już bawimy się w gry językowe, czy wiedziałeś, że dawniej arbuz był zwany dynią? Arbuz zwyczajny, jest znany również jako kawon, a nazwa botaniczna melona to ogórek melon.  Skrót „melon” jest również poprawnym określeniem.

Owoc czy warzywo?

Arbuzy czy też kawony, są symbolem lata i chyba najbardziej lubianym warzywem. Tak, to nie pomyłka! Arbuz to warzywo! Należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek czy cukinia. Słodki smak sprawia, że rzadko zdarza nam się myśleć o arbuzach jak o warzywach. Podobnie jest zresztą w przypadku pomidorów, które są owocami, ale uznajemy je za warzywa. Czy zamieszaliśmy nieco w Twojej głowie?

Ciekawe odmiany arbuzów

Dla zwykłych konsumentów arbuzy są zielone albo w paski. Mogą być jeszcze bardziej podłużne lub bardziej okrągłe. I to wszystko. Jeśli jednak przyjrzymy się ich odmianom, okaże się, że nawet różowy arbuz może być słodki i dojrzały, a jasnoczerwony ziarnisty miąższ wcale nie musi oznaczać, że arbuz jest przejrzały.

Jako jedne z pierwszych dojrzewają arbuzy odmiany Sugar baby. Ciemnozielone, okrągłe, zwykle mniej więcej czterokilogramowe owoce są słodkie, mają ziarnisty miąższ, a jeśli lubisz arbuzy z dodatkiem alkoholu, ta odmiana to strzał w dziesiątkę.

Jasnoczerwony, ziarnisty miąższ mają dojrzałe arbuzy odmiany Sun gift (Gift of the sun) osiągające wagę około czterech kilogramów. Co ciekawe, ich skórka ma żółty kolor.

Żółty jest także arbuz odmiany Janosik, ale nie z zewnątrz, tylko w środku. Jasnozielona skórka z ciemnymi prążkami kryje w sobie miękki, soczysty żółty miąższ.



Jeśli lubisz duże arbuzy, rozejrzyj się za odmianami Crimson sweet, Suzi, Dumara, Top. Można je rozpoznać po łupinie w zebrze pasy, okrągłym lub owalnym kształcie i sporych rozmiarach, ponieważ mogą ważyć nawet 12 kilogramów. Środek jest zawsze słodki, aromatyczny i soczysty. Zawiera mało pestek, a w chłodnej spiżarni taki arbuz może poleżeć dość długo.

W porównaniu z nim odmiana Mini love to miniaturka. Zaledwie dwukilogramowy arbuz ma niewielkie pestki, ciemnozieloną łupinę w jaśniejsze paski i słodki, soczysty miąższ. Można go uprawiać choćby w dużej donicy na słonecznym balkonie.

Najbardziej popularne odmiany melonów

Odmiany melonów są łatwiejsze do rozpoznania nawet dla mniej zorientowanych fanów tych owoców. Już na pierwszy rzut oka różnią się kształtem, a każda odmiana jest dobrze opisana na sklepowej półce. Najlepiej smakują schłodzone.

Galia to najpopularniejszy reprezentant melonów. Łatwo rozpoznać charakterystyczny zapach dojrzałego melona tej odmiany odznaczającego się skórką z drobnym siatkowaniem przypominającym korę drzewa.



Kantalupa smakiem i zapachem przypomina ananas lub mango. To najmniejszy melon charakteryzujący się okrągłym kształtem. Ma skórkę w kolorze żółtozielonym lub żółtobiałym z żebrowaniem przypominającym siatkę i żółty miąższ. Melon odmiany Kantalupa jest bardzo słodki i doskonale komponuje się z lodami.



Kantalupa jest zbliżona do odmiany Charentais, która charakteryzuje się jasnozieloną skórką w prążki. Aromat i smak przywodzi na myśl morele, dlatego idealnie nadaje się do deserów.

Odmiana Piel de sapo kształtem przypomina piłkę do rugby. Twardy miąższ o maślanym zabarwieniu jest ukryty w twardej skorupie, której melon zawdzięcza nazwę „skóra ropuchy”. W Ameryce Południowej rośnie od jesieni do wiosny, dlatego bywa też nazywany melonem zimowym lub mikołajowym. Do jedzenia nadaje się tylko biała część, zielona, znajdująca się bliżej skórki, nie jest zbyt smaczna.



Bladożółty, niemal biały miąższ o zielonkawym odcieniu ma melon miodowy, czyli Honeydew. Jego skórka jest gładka, cytrynowożółta. Jeśli chcesz jako przekąskę podać szynkę parmeńską lub inną wędlinę z melonem, wybierz odmianę Honeydew.



Nasza rada na upalne letnie wieczory: zmiksuj schłodzony melon Honeydew i zalej go winem musującym.

Najdroższe melony kosztują więcej niż samochód

Nawet za tak sezonowy przysmak, jakim bezsprzecznie jest melon, niektórzy są w stanie zapłacić ogromne pieniądze. W 2016 roku w Japonii wyrosło kilka doskonale okrągłych melonów odmiany Yubari, które zostały wylicytowane za rekordową kwotę 27 240 dolarów (100 807 zł). Na pozór żółte melony z miasteczka Yubari niczym nie różniły się od innych. Kupiec stwierdził jednak, że chciał wynagrodzić rolnikom ich coroczny trud.

Z Japonii pochodzi także najdroższy arbuz. Odmiana Densuke ma czerwony miąższ i czarną skorupę. Jest uprawiana na wyspie Hokkaida, a całoroczny plon to zaledwie kilkadziesiąt sztuk. Ceny wahają się od 2,5 do ponad 4 tysięcy euro.

A skoro jesteśmy przy Japonii: czy wiedzieliście, że...
... Japończycy uprawiają „kwadratowe” arbuzy, żeby łatwiej było je przechowywać?
Zakochani mogą wybrać arbuzy w kształcie serca.

Jedz na zdrowie

Natura tak to wymyśliła, że arbuzy są doskonałym sposobem na dostarczanie organizmowi płynów w upalne dni bez utraty witamin i minerałów. Mogą po nie sięgać także diabetycy i kobiety ciężarne, choć w ograniczonych ilościach. W czasie ciąży arbuzy pomagają pozbyć się obrzęków. Arbuz w prawie 90% składa się z wody. Zawiera dużo błonnika, witaminy A, B, C i K, a przede wszystkim potas, choć warto pamiętać, że melony mają go prawie trzykrotnie więcej niż arbuzy. Słodki smak arbuz zawdzięcza zawartości cukru owocowego, czyli fruktozy, która jest świetnym źródłem energii. Arbuzy zawierają też cytrulinę, która pomaga zwalczyć gorączkę mięśniową, czyli tzw. zakwasy.
Dzięki dużej zawartości wody arbuzy działają moczopędnie, wspomagając pracę układu limfatycznego i nerek, są polecane w profilaktyce kamieni nerkowych, pomagają w schorzeniach wątroby i zmniejszają cellulit. Zawarty w nich błonnik reguluje trawienie. Arbuzy wspomagają metabolizm, nawilżają skórę od wewnątrz, zapobiegają udarom i zmęczeniu spowodowanemu upałami. Warto po nie sięgać w chwilach stresu - działają uspokajająco i pomagają w zaśnięciu.

Arbuzy przynoszą latem orzeźwienie, uspokajają, zmniejszają uczucie pragnienia i głodu.

Nie wyrzucaj pestek! Zimą możesz z nich zrobić herbatę

Nie lubisz pestek arbuza? Szkoda, bo zawierają dużo magnezu, a więc regulują pracę serca, ciśnienie i metabolizm. Wspomagają produkcję kolagenu, mają dobroczynny wpływ na chrząstki, włosy, paznokcie i skórę. Zawarty w pestkach arbuza likopen to silny antyoksydant stosowany w profilaktyce nowotworów. Ważna informacja dla panów: pestki arbuza chronią przed schorzeniami prostaty.
Dlatego warto zachować je na zimę, aby poza sezonem móc korzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości arbuzów. Garść pestek arbuza gotuj przez 15 minut w dwóch litrach wody. Przygotowany w ten sposób napój pij przez dwa dni, nie dłużej.
Jeśli pomimo licznych zalet nie przepadasz za pestkami, rozejrzyj się za bezpestkową odmianą.


Olej z pestek arbuza dla zdrowia i urody

Olej z pestek arbuza można wykorzystać również od zewnątrz, do pielęgnacji skóry i włosów. Wystarczy delikatnie wetrzeć go w skórę i włosy, aby zapewnić im odpowiednie nawilżenie. Sprawdza się również do cery tłustej i trądzikowej. Przyspiesza gojenie oparzeń i ran. Olej z pestek arbuza jest stosowany jako naturalny lek przeciwpasożytniczy dla ludzi i zwierząt. Poza tym ma takie same właściwości jak arbuz – oczyszcza nerki, drogi moczowe i układ limfatyczny, działa detoksykująco, wzmacnia odporność, pomaga w profilaktyce i leczeniu zapalenia prostaty.

Czy można je jeść podczas diety?

Odpowiedź jest prosta – jeśli się nie przesadza z ilością, to zwłaszcza arbuzy są wprost stworzone dla osób na diecie. Przed jedzeniem potrafią nasycić, po posiłku zaś zmniejszają apetyt na słodycze, a dzięki dużej zawartości wody - wspomagają oczyszczanie organizmu. Melony mają więcej kalorii, dlatego pół kilo melona należy potraktować jako jeden posiłek. Można je łączyć z innymi produktami. Przygotuj np. owocowe smoothie z dodatkiem melona albo zrób pikantną sałatkę z arbuza, ogórka, sera typu bałkańskiego i ziół. Diety arbuzowej nie trzymaj dłużej niż trzy dni, w innym razie możesz się nabawić problemów zdrowotnych.

Zastanawiasz się, ile mają kalorii?

100 g arbuza ma 118 kJ, 93 g wody, 6 g węglowodanów, 0,69 g błonnika i 0,17 g tłuszczu.

100 g melona to 114 kJ, 90 g wody, 8 g węglowodanów, 0,55 g błonnika, 14 mg wapnia i tylko 0,1 g tłuszczu.

Uprawa arbuzów i melonów jest wymagająca

Ciepłolubne arbuzy doskonale czują się w południowych regionach, ale na chłodniejszych obszarach można je uprawiać w szklarni lub pod folią. Nasiona wysiewa się do ziemi pod folię na głębokość 2 cm w odległości jednego metra (melony) i półtora metra (arbuzy). Gdy rośliny wypuszczą prawe liście, należy je usunąć.

Arbuzy lepiej uprawiać z sadzonek, które po 15 maja można przesadzić pod folię. Na tydzień przed planowanym przesadzeniem należy zacząć hartować sadzonki, tzn. wynosić je na zewnątrz, aby przyzwyczaiły się do nowej temperatury. Następnie można przystąpić do przesadzania. W tym celu należy zrobić zagłębienie w ziemi, wybrać łopatką tyle ziemi, żeby w zagłębieniu zmieściły się korzenie z łodyżką aż do wysokości pierwszych listków. Następnie należy podlać roślinę i zasypać zagłębienie ziemią. Arbuzy lepiej rosną pod folią, gdzie nie zagrażają im chwasty.

Nawet gdy jest bardzo sucho, po przesadzeniu arbuzy nie wymagają nawadniania. Należy je podlewać dopiero w okresie kwitnienia i trzeba pamiętać, żeby nie podlewać ich w gorące dni i nie moczyć liści. Wystarczy 2 – 3-krotne podlanie w całym okresie wegetacyjnym.  Należy je chronić przed chorobami grzybiczymi.

Arbuzy wymagają zapylenia, w innym wypadku wyrośnie dorodna roślina pozbawiona owoców. Problem z zapylaniem może wystąpić przy uprawie pod folią i w szklarni, czyli tam, gdzie owady zapylające nie mają dostępu. Wówczas konieczne jest zapylanie ręczne. Z kwiatów męskich należy delikatnie usunąć płatki korony i pręcikami potrzeć znamię kwiatu żeńskiego.

Zbiory to trochę zgadywanka. Dojrzałe arbuzy można rozpoznać po ciemnej skórce. Przy stukaniu wydają głęboki dźwięk. Podpowiedzią może być także usychająca łodyga i wąs czepny. Melony po zbiorach potrzebują jeszcze 2 – 3 dni, aby dojrzeć. W innym wypadku może Cię nieprzyjemnie zaskoczyć buraczany smak.

Zdrowe arbuzy można przechowywać w całości nawet przez kilka tygodni. Przechowywanie wpływa jednak na zmianę smaku.

Jak wybrać dojrzały owoc?

Wcale nie musisz wybierać na chybił-trafił. Wszystko w Twoich rękach! Jeśli kupujesz przekrojony melon lub arbuz, masz pewność, że wybierzesz dojrzały. Wystarczy powąchać miąższ, żeby dowiedzieć się, czy nie zaczyna gnić i sprawdzić, czy skórka nie jest uszkodzona. Sprzedawcy na targowiskach czasami wykonują trójkątne nacięcie na skórce, co pozwala sprawdzić, czy wybrany egzemplarz jest już dojrzały. Kupując arbuzy w sklepie, trzymaj się poniższych rad:

  • Przede wszystkim skup się na poszukiwaniu twardego, ciężkiego i symetrycznego egzemplarza bez uszkodzeń. Skórka powinna być gładka, bez wgłębień, rys i uszkodzeń, a łodyżka sucha. Następnie pomacaj arbuz po stronie przeciwległej do miejsca, z którego wyrasta łodyżka. Jeśli jest miękki, oznacza to, że jest stary i bez smaku.

  • Skórka powinna być jak najciemniejsza. Białawe miejsca na skórce oznaczają miejsca zetknięcia z ziemią w okresie wzrostu. Im ciemniejsze jest to miejsce, tym słodszy arbuz.

  • Jeśli wizualnie „wszystko gra”, przetestuj wybrany egzemplarz pod względem akustycznym. Postukaj palcem i posłuchaj. Jeśli wydaje głęboki dźwięk, oznacza to: „Jestem dojrzały, kup mnie!“


  • Podobnie wybiera się melony. Znajdź jędrny egzemplarz ze zdrową skórką. Dojrzałe owoce są bardzo aromatyczne, ich zapach poczujesz po wzięciu do ręki. 

    Potrawy z dodatkiem melonów i arbuzów to gwarantowane orzeźwienie

    Najpopularniejszym sposobem podawania arbuzów i melonów jest serwowanie schłodzonych, pokrojonych owoców. Najczęściej kroi się je w półksiężyce, trójkąty lub kostkę. Dzieci mogą mieć frajdę, jeśli dasz im połówkę arbuza i łyżeczki. Oczywiście, musisz się liczyć z tym, że później będą całe lepiące.

    Arbuzy i melony mają jednak znacznie szersze zastosowanie w kuchni. Arbuzy można wykorzystać:

    • Do sałatek owocowych
    • Do sałatek z dodatkiem warzyw, orzechów, szynki, szynki parmeńskiej, drobiu, sera
    • Melony świetnie się komponują jako przystawka z szynką parmeńską
    • Do przygotowania smoothie
    • Po zmiksowaniu do przygotowania napojów
    • Melony nadają się do deserów i ciast

    Zdrowa rada: Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji,
    unikaj jedzenia arbuzów z produktami mlecznymi i nie popijaj zimnymi napojami.


    Wypróbuj:  
    Sałatka arbuzowa z serem feta

źródła: medicalnewstoday.com, mejorconsalud.com, michallata.blog.sme,


Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Polska Dynia hokkaido luz
Polska Dynia hokkaido
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-10%
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony 3 l (l = 3.00)
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony
9,99 899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Oliwki Tesco Różne rodzaje, 163 g (kg = 19.57)
Oliwki Tesco
  319
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-18%
Twaróg krajanka półtłusty 400 g (kg = 11.22)
Twaróg krajanka półtłusty
5,49 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Activia Pitna Danone różne rodzaje i gramatury, 300 g kupując 1 op. 3,39 zł/op., 11,30 zł/kg kupując 2 op. 4,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 8,30 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,49 zł/op.
Activia Pitna Danone
  498
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Serek śmietankowy Łaciaty różne rodzaje, 135 g (kg = 18.44)
Serek śmietankowy Łaciaty
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-15%
Mięso wołowe na bitki luz
Mięso wołowe na bitki
25,99 2199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Popcorn Tesco różne rodzaje, 100 g kupując 1 op. 1,79 zł/op., 17,90 zł/kg kupując 2 op. 2,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 14,90 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 1,49 zł/op.
Popcorn Tesco
  298
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Herbata Lipton Piramidki różne rodzaje i gramatury, cena jedn. dla np. 36 g 138,61 zł/kg
Herbata Lipton Piramidki
7,49 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.