Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Aloes dla zdrowia, urody i na odchudzanie

Aloes zwyczajny (aloe vera) jest tylko jednym z 400 gatunków aloesu. Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa „alloeh” i „vera”, co po łacinie oznacza prawdę. Aloes ma właściwości lecznicze gdy go spożywamy, ale roślina ta znana jest głównie ze swoich kojących efektów i najczęściej stosuje się ją miejscowo jako maść na oparzenia i otarcia. To popularny składnik kremów do skóry - skutecznie nawilżających i przeciwdziałających starzeniu.

Aloes należy do sukulentów, które są znane ze swojej odporności i wyjątkowej zdolności do regeneracji. Po zranieniu się wystarczy wyciąć soczyste liście i leczyć rany żelem. Aloes prawie nie rośnie już dziko. Jest uprawiany w dużych doniczkach na piaszczystej glebie i można go znaleźć zwłaszcza w krajach tropikalnych.

Historia aloesu

Kleopatra i Krzysztof Kolumb – oboje znali lecznicze działanie aloesu. Roślina ta jest również nazywana „cudowną rośliną”, pochodzi z Sudanu, a starożytna cywilizacja sprowadziła ją do regionu Morza Śródziemnego. Stamtąd stopniowo sprowadzano ją do innych krajów na całym świecie.

Pierwsza wzmianka o aloesie pochodzi sprzed 2100 lat przed naszą erą. Już 70 lat przed naszą erą używali go Grecy do leczenia ran i przeciwdziałania wypadaniu włosów. W 1820 r. Aloes zaczął być przepisywany przez lekarzy jako lek chroniący skórę. Dziś jest powszechnie stosowany bez recepty w leczeniu miejscowym i nadaje się również dla noworodków.

Właściwości aloesu

Aloes jest bogaty w korzystne dla naszego organizmu substancje - zawiera dokładnie 75 aktywnych składników: witamin, minerałów, aminokwasów, które pomagają zwalczać choroby.

Grupy witamin A, C, E, B pomagają pozbyć się wolnych rodników, które odpowiadają głównie za choroby serca.

Minerały, takie jak wapń, sód, żelazo, magnez, potas i miedź, które znajdują się w znacznych ilościach w aloesie, przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Są potrzebne do zdrowego rozwoju, pomagają w czyszczeniu komórek i utrzymaniu silnego układu odpornościowego.

Aloes zawiera również 12 związków organicznych zwanych antrachinonami. Pomagają one złagodzić ból i działają przeciwbakteryjnie. Unikalny cukier zawarty w aloesie (zwany acemannanem) znany jest z działania przeciwwirusowego, stymuluje układ odpornościowy i skutecznie pomaga w zwalczaniu zgagi.

Kiedy nie zaleca się aloesu?

Chociaż aloes słynie z wielu pożądanych efektów leczniczych, przyczynia się do przepływu krwi do narządów miednicy podczas ciąży. Może powodować krwawienie i skurcze macicy. Jeżeli więc jesteś w ciąży, nie zażywaj aloesu!

Aloes dla zdrowia, urody i na odchudzanie

Produkty z aloesu

Obecnie wiele sklepów ze zdrową żywnością oferuje żele aloesowe, soki, proszki lub tabletki. Jeśli jednak potrzebujesz szybkiego opatrunku, odetnij niewielką część liścia aloesu i nałóż świeży żel - to jedyna gwarancja 100% naturalnego „produktu”.

Żel i sok z aloesu

Aloes składa się z dwóch części: żelu aloesowego i soku z liści. Żel jest bezwonny, ma wyraźny kolor i pochodzi z najbardziej wewnętrznej części liści. Sok z aloesu wycieka z liści po ich wycięciu. Ma żółty kolor i gorzki smak. Żel jest najbezpieczniejszą częścią rośliny. Sok z aloesu natomiast ma działanie przeczyszczające i może powodować poważne komplikacje zdrowotne, jeśli spożywa się go zbyt dużo.

Komercyjny sok z aloesu jest wytwarzany przez kruszenie lub mielenie całych liści. Sok może być również stosowany wewnętrznie, ale ważne jest, aby sprawdzić jakość dostawcy i czy produkt jest w 100% czysty.

Podczas produkcji żelu aloesowego sok wewnętrzny jest wyciskany i przechowywany w postaci żelu. Żel różni się od soku konsystencją, w pozostałych właściwościach jest w dużej mierze podobny. Żel aloesowy zawiera również polisacharydy, dzięki którym aloes jest tak zdrowy.

Aloes w proszku

Aby go uzyskać, żel się odwadnia i suszy do postaci proszku.

Kapsułki Aloe Vera

Są wykonane z całego liścia i liofilizowane, by utworzyć kapsułkę. Oferują bardziej skoncentrowaną formę aloesu.

Jak stosować aloes w kuchni

Za pomocą aloesu możesz konserwować owoce i warzywa. Aloes zapobiega rozwojowi pasożytów i grzybów. Zachowuje jakość owoców i warzyw i opóźnia niepożądane przejrzewanie. Możesz przygotować pyszne i orzeźwiające napoje w domu z aloesem i owocami.

Koktajl Aloe Vera

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj schłodzony.

Ananasowy koktajl z aloesu

Wymieszaj, dodaj lód i podawaj z limonką.

Orzeźwiający napój kokosowy Aloe Vera

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj schłodzone z lodem.




Źródła: naturalhealers.com

Opublikowano: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3