Wskazówki i porady Ależ to praktyczne! Wielkość porcji zmierzysz garścią

Czy chodzi o pełny talerz? A może dwie chochelki zupy? Jedna łyżka ryżu? Pół kurczaka? A jak jest z owocami i warzywami? Czy jedna porcja to jedna sztuka, czy może sto gramów?

Optymalne porcje

Najlepiej jeść 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców, 4 porcje białka i 3 porcje węglowodanów dziennie.

Owoce i warzywa można łatwo zważyć. Jedna porcja owoców to 100 - 150 gramów. W praktyce jedna porcja owoców oznacza:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszkę
  • 1 brzoskwinię, nektarynkę
  • 1 pomarańczę, banan
  • 2 – 3 śliwki, morele, mandarynki
  • 2 garści drobnych owoców – truskawek, malin, winogron
  • 25 g suszonych owoców

Jedna porcja warzyw oznacza:

  • 1 kalarepę, paprykę, pomidor, duży ziemniak
  • 2 garści sałaty, szpinaku, pokrojonych brokułów, warzyw liściowych
  • 1 garść warzyw strączkowych
  • 200 ml soku warzywnego

Mierz garściami

Aby choć w przybliżeniu móc określić wielkość porcji, nie musisz nosić ze sobą wagi. Wystarczą Ci dłonie. Przyjmuje się, że jedna porcja to:

  • świeże owoce i warzywa - jedna garść,  
  • pokrojone owoce i warzywa - dwie garści,
  • orzechy, owoce suszone - jedna garść,
  • makaron i ryż - dwie otwarte połączone dłonie (lub 70 gramów - przed ugotowaniem)
  • mięso - jedna i pół do dwóch połączonych rozłożonych dłoni (lub 120 gramów)
  • ryby - dwie otwarte połączone  dłonie (lub 125 gramów)
  • chipsy, popcorn - dwie połączone dłonie
  • twardy ser - długość kciuka
  • cukier, masło, olej - tyle, ile mierzy paliczek jeden kciuka

Przeczytaj jeszcze więcej praktycznych rad na Hello Tesco!

Published: 8 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.