Wskazówki i porady Ależ to praktyczne! Wielkość porcji zmierzysz garścią

Czy chodzi o pełny talerz? A może dwie chochelki zupy? Jedna łyżka ryżu? Pół kurczaka? A jak jest z owocami i warzywami? Czy jedna porcja to jedna sztuka, czy może sto gramów?

Optymalne porcje

Najlepiej jeść 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców, 4 porcje białka i 3 porcje węglowodanów dziennie.

Owoce i warzywa można łatwo zważyć. Jedna porcja owoców to 100 - 150 gramów. W praktyce jedna porcja owoców oznacza:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszkę
  • 1 brzoskwinię, nektarynkę
  • 1 pomarańczę, banan
  • 2 – 3 śliwki, morele, mandarynki
  • 2 garści drobnych owoców – truskawek, malin, winogron
  • 25 g suszonych owoców

Jedna porcja warzyw oznacza:

  • 1 kalarepę, paprykę, pomidor, duży ziemniak
  • 2 garści sałaty, szpinaku, pokrojonych brokułów, warzyw liściowych
  • 1 garść warzyw strączkowych
  • 200 ml soku warzywnego

Mierz garściami

Aby choć w przybliżeniu móc określić wielkość porcji, nie musisz nosić ze sobą wagi. Wystarczą Ci dłonie. Przyjmuje się, że jedna porcja to:

  • świeże owoce i warzywa - jedna garść,  
  • pokrojone owoce i warzywa - dwie garści,
  • orzechy, owoce suszone - jedna garść,
  • makaron i ryż - dwie otwarte połączone dłonie (lub 70 gramów - przed ugotowaniem)
  • mięso - jedna i pół do dwóch połączonych rozłożonych dłoni (lub 120 gramów)
  • ryby - dwie otwarte połączone  dłonie (lub 125 gramów)
  • chipsy, popcorn - dwie połączone dłonie
  • twardy ser - długość kciuka
  • cukier, masło, olej - tyle, ile mierzy paliczek jeden kciuka

Przeczytaj jeszcze więcej praktycznych rad na Hello Tesco!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3