Wskazówki i porady 7 przepisów na najlepsze ciasta owocowe

Lato obfituje w owoce. Można by piec codziennie, a i tak nie bylibyśmy w stanie skosztować wszystkich wariacji na temat letnich ciast owocowych. Wybraliśmy przepisy na te, których warto spróbować.

Ciasto od szklanki z czereśniami

Dla zabieganych, początkujących i tych, którzy lubią prostotę. W przepisie wykorzystaliśmy szklankę o pojemności 250 ml.

Składniki:

Jajka ubij z cukrem, dodaj mleko lub śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, ułóż owoce i piecz przez około 35 minut w temperaturze 175°C.

Kostki morelowe

Orzeźwiający deser na kruchym cieście na gorące letnie dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego.

Składniki:

Na ciasto:

Nadzienie:

Piana:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtko, margarynę i wyrób ciasto. Odłóż na 20 minut do lodówki. Morele poprzekrawaj na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozprowadź na blaszce, piecz 10 minut w temperaturze 175°C, następnie ułóż morele i piecz kolejne 15 minut. Białka i cukier ubij na sztywną pianę, rozprowadź po morelach i piecz do zrumienienia.

Przy kolejnej okazji morele możesz zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami. Albo wykorzystać różne owoce


Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami jest wprost stworzony na specjalne okazje.

Składniki:

Na ciasto:

Krem:

Jajka ubij z cukrem, dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy i piecz przez około 30 – 40 minut w temperaturze 160°C, a następnie ostudź. W trakcie pieczenia ugotuj budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Letni budyń ubij z masłem i kakao. Upieczone ciasto przekrój w poprzek i posmaruj jedną trzecią kremu, ułóż wiśnie, posmaruj kolejną częścią kremu, przykryj drugą połówką ciasta i posmaruj resztą kremu.

Kruche ciasto z czereśniami

Przed upieczeniem ciasto musi poleżeć w lodówce przynajmniej 2 godziny, ale cierpliwość popłaca!

Składniki:

Na ciasto:

Nadzienie:

Mąkę wymieszaj z cukrem i pokrojonym masłem, dodajć wodę i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Czereśnie przełóż do garnka, lekko ściśnij, odlej sok. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu. Sok połącz ze skrobią kukurydzianą i wlej do gotujących się czereśni. Odstaw do wystygnięcia.

Ciasto podziel na pół i obie części rozwałkuj. Jednym płatem ciasta wyłóż tortownicę, tak żeby przykrywało brzegi. Następnie połóż czereśnie i przykryj drugim płatem ciasta. Ponakłuwaj widelcem i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

Ciastka francuskie z mascarpone i nektarynkami są gotowe raz-dwa

7 przepisów na najlepsze ciasta owocowe

Brzoskwiniowy sernik na zimno

W letnie upały nie trzeba piec tortów. Można przygotować torcik na zimno.

Składniki:

Śmietanę lekko podgrzej (powinna być letnia) i rozpuść w niej żelatynę. Zmiksuj z twarogiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dno tortownicy wyłóż brzoskwiniami, zalej masą twarogową i wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Resztę brzoskwiń możesz poukładać na wierzchu, zanim sernik stężeje.

Więcej smacznych przepisów na Hello Tesco (link Hello Tesco/Recipes)








Opublikowano: 10 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3