Wskazówki i porady 7 przepisów na najlepsze ciasta owocowe

Lato obfituje w owoce. Można by piec codziennie, a i tak nie bylibyśmy w stanie skosztować wszystkich wariacji na temat letnich ciast owocowych. Wybraliśmy przepisy na te, których warto spróbować.

Ciasto od szklanki z czereśniami

Dla zabieganych, początkujących i tych, którzy lubią prostotę. W przepisie wykorzystaliśmy szklankę o pojemności 250 ml.

Składniki:

Jajka ubij z cukrem, dodaj mleko lub śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, ułóż owoce i piecz przez około 35 minut w temperaturze 175°C.

Kostki morelowe

Orzeźwiający deser na kruchym cieście na gorące letnie dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie przesłodzonego.

Składniki:

Na ciasto:

Nadzienie:

Piana:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtko, margarynę i wyrób ciasto. Odłóż na 20 minut do lodówki. Morele poprzekrawaj na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozprowadź na blaszce, piecz 10 minut w temperaturze 175°C, następnie ułóż morele i piecz kolejne 15 minut. Białka i cukier ubij na sztywną pianę, rozprowadź po morelach i piecz do zrumienienia.

Przy kolejnej okazji morele możesz zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami. Albo wykorzystać różne owoce


Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami jest wprost stworzony na specjalne okazje.

Składniki:

Na ciasto:

Krem:

Jajka ubij z cukrem, dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy i piecz przez około 30 – 40 minut w temperaturze 160°C, a następnie ostudź. W trakcie pieczenia ugotuj budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Letni budyń ubij z masłem i kakao. Upieczone ciasto przekrój w poprzek i posmaruj jedną trzecią kremu, ułóż wiśnie, posmaruj kolejną częścią kremu, przykryj drugą połówką ciasta i posmaruj resztą kremu.

Kruche ciasto z czereśniami

Przed upieczeniem ciasto musi poleżeć w lodówce przynajmniej 2 godziny, ale cierpliwość popłaca!

Składniki:

Na ciasto:

Nadzienie:

Mąkę wymieszaj z cukrem i pokrojonym masłem, dodajć wodę i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Czereśnie przełóż do garnka, lekko ściśnij, odlej sok. Dodaj cukier, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu. Sok połącz ze skrobią kukurydzianą i wlej do gotujących się czereśni. Odstaw do wystygnięcia.

Ciasto podziel na pół i obie części rozwałkuj. Jednym płatem ciasta wyłóż tortownicę, tak żeby przykrywało brzegi. Następnie połóż czereśnie i przykryj drugim płatem ciasta. Ponakłuwaj widelcem i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

Ciastka francuskie z mascarpone i nektarynkami są gotowe raz-dwa


Brzoskwiniowy sernik na zimno

W letnie upały nie trzeba piec tortów. Można przygotować torcik na zimno.

Składniki:

Śmietanę lekko podgrzej (powinna być letnia) i rozpuść w niej żelatynę. Zmiksuj z twarogiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dno tortownicy wyłóż brzoskwiniami, zalej masą twarogową i wstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Resztę brzoskwiń możesz poukładać na wierzchu, zanim sernik stężeje.

Więcej smacznych przepisów na Hello Tesco (link Hello Tesco/Recipes)








Published: 5 tygodni temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Desery
15 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.