Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie 7 produktów, które nie dadzą szansy przesileniu wiosennemu

To, jak traktujemy ciało zimą, odbije się na nim na wiosnę. Jeśli nie zapewniliśmy sobie odpowiedniej dawki słońca, ruchu, owoców i warzyw, możemy odczuwać zmęczenie i wyczerpanie. Organizm cierpi na brak witamin. Nie zaszkodzi zatem włączyć następujących siedmiu produktów do swojej diety.

1. Banany

Banany poprawiają nastrój! Zawierają bowiem aminokwas tryptofan, który w organizmie przekształca się w serotoninę zwaną hormonem szczęścia. Banany poprawiają jasność myślenia i zdolność koncentracji. To z powodu dużej zawartości potasu. Innym ważnym składnikiem bananów jest witamina B6, która koi nerwy. A to jeszcze nie koniec. Zjadając jeden średniej wielkości banan, dostarczamy organizmowi 11% zalecanej dziennej dawki witaminy C, 8% magnezu i około 14% manganu.

2. Sezam

Odporność, która zimą została wystawiona na ciężką próbę, wzmocni przede wszystkim cynk. Dlatego warto postawić na ziarno sezamu. Dodatkowo cynk wspomaga przemianę materii. Witaminy z grupy B, magnez i fosfor zawarte w sezamie zwalczają depresje i neurozy. Magnez w połączeniu z wapniem i cynkiem to doskonała kombinacja przeciwdziałająca osłabieniu paznokci, włosów i skóry.

3. Soczewica

Wielu z nas kojarzy soczewicę z wegańskim menu, nie zdając sobie sprawy, że jest ona bogatym źródłem żelaza będącego podstawowym składnikiem barwnika krwi – hemoglobiny, która wiąże tlen i transportuje go do wszystkich organów.

Soczewica zawiera niewiele tłuszczu, za to sporo białka i błonnika. W jelitach wiąże cholesterol i pomaga pozbyć się go z organizmu. W soczewicy znajdziemy także magnez, cynk, wapń, potas i niektóre witaminy z grupy B.

4. Papaja

Ten egzotyczny owoc chroni przed alergiami i infekcjami. Enzymy zawarte w papai przyspieszają metabolizm. Pomagają pozbyć się pasożytów z układu trawiennego i ułatwiają oczyszczanie skóry z toksyn. Ponadto napinają tkankę kolagenową i wspomagają usuwanie martwych komórek skóry. Włączenie papai do diety sprawi, że skóra stanie się elastyczna i promienna. Jej miąższ zawiera witaminy A, B, C, E oraz wapń. Kto przekona się do gorzkawego smaku tego super owocu, na pewno nie pożałuje.

5. Płatki owsiane

Jeśli dopadło nas przesilenie wiosenne, płatki owsiane dadzą nam zastrzyk energii. Najlepiej zacząć nimi dzień i zjeść je na śniadanie. Węglowodany powoli będą się uwalniać do krwi, a wraz z nimi potrzebna energia. Płatki owsiane są bardzo sycące, a dodatkowo zawierają wapń, potas, magnez oraz witaminy E i B, które pomagają pokonać stres i zmęczenie.

6. Łosoś

Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. To dzięki nim jedzenie łososia wpływa na poprawę nastroju i pamięci. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia reumatyzmu, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów złośliwych. Ze składników mineralnych zawartych w tej rybie warto wymienić selen, magnez, wapń i jod, który poprawia sprawność umysłową i fizyczną. Większość jodu w organizmie trafia do tarczycy, gdzie decyduje o przetwarzaniu i redystrybucji energii ze składników odżywczych.

7. Brokuł

Brokuł jest uznawany za superżywność. To silny antyoksydant, który wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogatym źródłem potasu. Ponadto jest ważny dla silnych mięśni, pracy serca i układu nerwowego. Poza potasem znajdziemy w nim wapń, witaminy A i C, kwas foliowy, fosfor, chrom i beta-karoten.


Niezależnie od tego, czy dopadło nas przesilenie wiosenne, czy nie, należy na bieżąco uzupełniać witaminy i składniki odżywcze. W walce z przesileniem wiosennym pomaga nie tylko zmiana diety. Warto zapewnić sobie trochę ruchu na świeżym powietrzu. Dobrze jest znaleźć sposób na odreagowanie i efektywny odpoczynek. Niech żyje wiosna bez wiosennego przesilenia!


Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.