Wskazówki i porady 5 przepisów na świąteczne sałatki

Zanim na wigilijny stół trafiła sałatka jarzynowa, nasi przodkowie zajadali się soczewicą i grochem, potrawami z dodatkiem grzybów, jabłek i orzechów. Były to dania jarskie. Sałatka jarzynowa pojawiła się najpierw na stołach bogatych mieszczan, dla których soczewica i groch były strawą dla biedaków.

Historia sałatki ziemniaczanej

Ponieważ dodatki do mięsa zaczęto podawać dopiero w XIX wieku, możemy przypuszczać, że sałatka jarzynowa i przepis na nią również pochodzi z tego okresu. Wzmiankę o podobnej sałatce można znaleźć w książce kucharskiej z 1946 roku, wprawdzie bez dodatku warzyw korzeniowych, ale za to z majonezem.

Nie wiadomo do końca skąd się wziął i jak powstał przepis, według którego obecnie przyrządzamy sałatkę. Istnieje na ten temat kilka teorii. Jedna z nich mówi, że sałatka dotarła do nas z Rosji, albo raczej podpatrzyliśmy ją od Rosjan i ich kucharza, który pochodził z Belgii. Druga teoria mówi, że przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z Wiednia. Obecnie sałatka ta w najróżniejszych wariantach jest podawana w wielu krajach świata, chociażby w Niemczech, USA, Polsce, Rosji i Wielkiej Brytanii.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka kalafiorowa

Zamiast ziemniaków można wykorzystać kalafior. Składniki: 1 nieduży kalafior, 2 jajka, 100 g boczku, opakowanie kwaśnej śmietany, sok z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Kalafior włożyć do osolonej wody i ugotować na półmiękko. Po ostudzeniu podzielić na małe różyczki. Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kalafiorem i przestudzonym boczkiem. Całość zalać sosem przygotowanym z kwaśnej śmietany z dodatkiem ziół, soku z cytryny, a na zakończenie doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z fetą i kalafiorem

Sałatka z buraków

Buraki zawierają dużo betakarotenu, witaminy B i E, a dodatkowo są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, jodu i selenu. Dlaczego zatem nie zrobić z nich doskonałej świątecznej sałatki? Składniki: 300 g buraków, 150 g jabłek, 150 g marchwi, 30 g chrzanu, olej, cytryna, sól, pieprz i cukier.

Surowe buraki, jabłka i marchew oraz chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Dodać 3 łyżki oleju słonecznikowego. Następnie skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na zakończenie wystarczy dokładnie wymieszać, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem sałatka powinna trochę odstać w lodówce.

Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Sałatka jajeczna

Ta prosta sałatka doskonale pasuje do smażonego karpia i schabowego. Składniki: 6 jajek, 1 cebula, 5 ogórków konserwowych z wodą, 250 ml majonezu, sól i pieprz.

Jajka ugotować na twardo i razem z ogórkami pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ewentualnie doprawić kilkoma łyżkami wody z ogórków.

Sałatka jajeczna z łososiem i chrzanowym majonezem

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa to ulubiony składnik wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu, za to jest bogatym źródłem białek i witamin. Ma neutralny smak, który nie „gryzie się” z innymi składnikami i można z niej przygotować wyśmienitą świąteczną sałatkę. Składniki: 300 g komosy ryżowej, 1 l wywaru warzywnego, 2 limetki, oliwa, orzechy pinii, 2 granaty, 3 szalotki, garści suszonych moreli i garść liści mięty. Komosę ugotować w wywarze. Przygotować sos z soku z 2 limetek i 8 łyżek oliwy. Na patelni bez dodatku tłuszczu oprażyć orzeszki pinii i wsypać je do ugotowanej komosy. Dodać pestki granatu i morele. Liście mięty posiekać i dodać do sałatki. Całość zalać sosem z limetki i oliwy.

Papryka faszerowana komosą ryżową i warzywami

Sałatka coleslaw z parmezanem

Wszystkie odmiany kapusty mają udowodnione działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawarte w nich substancje regulują ciśnienie, chronią serce i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Dlatego warto sięgnąć po kapustę i przygotować z niej pyszną sałatkę. Składniki: 1/2 kg białej kapusty, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 2 młode cebulki, 1 biała cebula, 225 g majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka cukru trzcinowego, po 1 łyżce octu jabłkowego i soku z cytryny, starty parmezan, sól i pieprz.
W misce wymieszać majonez, musztardę, cukier, ocet i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kapustę i marchew pokrojone w cienkie paski, seler naciowy pokrojony w plastry, posiekaną zieloną cebulę i białą cebulę pokrojoną w plastry. Dokładnie wymieszać i posypać startym parmezanem.

Sałatka royal z parmezanem i oliwkami



Źródła: cs.wikipedia.org, blesk.cz, lidovky.cz, cervenarepa.eu, prozeny.blesk.cz, apetitonline.cz

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.