Wskazówki i porady 5 przepisów na świąteczne sałatki

Zanim na wigilijny stół trafiła sałatka jarzynowa, nasi przodkowie zajadali się soczewicą i grochem, potrawami z dodatkiem grzybów, jabłek i orzechów. Były to dania jarskie. Sałatka jarzynowa pojawiła się najpierw na stołach bogatych mieszczan, dla których soczewica i groch były strawą dla biedaków.

Historia sałatki ziemniaczanej

Ponieważ dodatki do mięsa zaczęto podawać dopiero w XIX wieku, możemy przypuszczać, że sałatka jarzynowa i przepis na nią również pochodzi z tego okresu. Wzmiankę o podobnej sałatce można znaleźć w książce kucharskiej z 1946 roku, wprawdzie bez dodatku warzyw korzeniowych, ale za to z majonezem.

Nie wiadomo do końca skąd się wziął i jak powstał przepis, według którego obecnie przyrządzamy sałatkę. Istnieje na ten temat kilka teorii. Jedna z nich mówi, że sałatka dotarła do nas z Rosji, albo raczej podpatrzyliśmy ją od Rosjan i ich kucharza, który pochodził z Belgii. Druga teoria mówi, że przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z Wiednia. Obecnie sałatka ta w najróżniejszych wariantach jest podawana w wielu krajach świata, chociażby w Niemczech, USA, Polsce, Rosji i Wielkiej Brytanii.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka kalafiorowa

Zamiast ziemniaków można wykorzystać kalafior. Składniki: 1 nieduży kalafior, 2 jajka, 100 g boczku, opakowanie kwaśnej śmietany, sok z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Kalafior włożyć do osolonej wody i ugotować na półmiękko. Po ostudzeniu podzielić na małe różyczki. Boczek podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kalafiorem i przestudzonym boczkiem. Całość zalać sosem przygotowanym z kwaśnej śmietany z dodatkiem ziół, soku z cytryny, a na zakończenie doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z fetą i kalafiorem

Sałatka z buraków

Buraki zawierają dużo betakarotenu, witaminy B i E, a dodatkowo są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, jodu i selenu. Dlaczego zatem nie zrobić z nich doskonałej świątecznej sałatki? Składniki: 300 g buraków, 150 g jabłek, 150 g marchwi, 30 g chrzanu, olej, cytryna, sól, pieprz i cukier.

Surowe buraki, jabłka i marchew oraz chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Dodać 3 łyżki oleju słonecznikowego. Następnie skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na zakończenie wystarczy dokładnie wymieszać, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem sałatka powinna trochę odstać w lodówce.

Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Sałatka jajeczna

Ta prosta sałatka doskonale pasuje do smażonego karpia i schabowego. Składniki: 6 jajek, 1 cebula, 5 ogórków konserwowych z wodą, 250 ml majonezu, sól i pieprz.

Jajka ugotować na twardo i razem z ogórkami pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ewentualnie doprawić kilkoma łyżkami wody z ogórków.

Sałatka jajeczna z łososiem i chrzanowym majonezem

Sałatka z komosą ryżową

Komosa ryżowa to ulubiony składnik wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu, za to jest bogatym źródłem białek i witamin. Ma neutralny smak, który nie „gryzie się” z innymi składnikami i można z niej przygotować wyśmienitą świąteczną sałatkę. Składniki: 300 g komosy ryżowej, 1 l wywaru warzywnego, 2 limetki, oliwa, orzechy pinii, 2 granaty, 3 szalotki, garści suszonych moreli i garść liści mięty. Komosę ugotować w wywarze. Przygotować sos z soku z 2 limetek i 8 łyżek oliwy. Na patelni bez dodatku tłuszczu oprażyć orzeszki pinii i wsypać je do ugotowanej komosy. Dodać pestki granatu i morele. Liście mięty posiekać i dodać do sałatki. Całość zalać sosem z limetki i oliwy.

Papryka faszerowana komosą ryżową i warzywami

Sałatka coleslaw z parmezanem

Wszystkie odmiany kapusty mają udowodnione działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawarte w nich substancje regulują ciśnienie, chronią serce i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych. Dlatego warto sięgnąć po kapustę i przygotować z niej pyszną sałatkę. Składniki: 1/2 kg białej kapusty, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 2 młode cebulki, 1 biała cebula, 225 g majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka cukru trzcinowego, po 1 łyżce octu jabłkowego i soku z cytryny, starty parmezan, sól i pieprz.
W misce wymieszać majonez, musztardę, cukier, ocet i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kapustę i marchew pokrojone w cienkie paski, seler naciowy pokrojony w plastry, posiekaną zieloną cebulę i białą cebulę pokrojoną w plastry. Dokładnie wymieszać i posypać startym parmezanem.

5 przepisów na świąteczne sałatkiSałatka royal z parmezanem i oliwkami



Źródła: cs.wikipedia.org, blesk.cz, lidovky.cz, cervenarepa.eu, prozeny.blesk.cz, apetitonline.cz

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3