Wskazówki i porady 5 najlepszych polskich i włoskich makaronów

Tagliatelle Bolognese 

Włosi mówią, że nie ma czegoś takiego jak sos bolognese, jest natomiast bolognese ragout. Przygotowuje się je z oliwy z oliwek, bekonu, warzyw korzeniowych, wołowiny, pomidorów, wina i przypraw, a podaje do różnorodnych domowych makaronów. Najpopularniejsze włoskie połączenia to makaron tagliatelle lub lasagne bolognese. A jeżeli powiesz Włochowi, że ulubionym makaronem w Twoim kraju jest spaghetti, zapewne tylko się uśmiechnie. To dlatego, że sos boloński (włoski ragout) spływa ze spaghetti na talerz. Więc nie jest to najlepiej dobrana para. Lepiej przygotować do spaghetti domowy sos brokułowy, który przylgnie do makaronu. 

Spaghetti Carbonara

Ten popularny “sos jajeczny” Włosi podają do spaghetti. Nie wiemy, czy polski “makaron z jajkami” był pierwszy, ale to nieistotne. Ważne jest to, że carbonara to nowoczesny włoski makaron, zrobiony ze świeżych jaj, twardego serapancetty i czarnego pieprzu. W Polsce dodajemy jeszcze do niego śmietanę, która nie ma wiele wspólnego z oryginalną recepturą.  Możemy uzyskać kremową konsystencję carbonary, używając ciepłej wody, w której gotowaliśmy makaron i umiejętnie mieszając jaja i ser. Przy ich odpowiednich proporcjach nie trzeba dodawać żadnej śmietany.  

Fettuccine Alfredo 

Sos Alfredo podawany jest wyłącznie z makaronem fettuccine. A wszystko dzięki Alfredo di Lelio, który na początku XX wieku połączył ze sobą trzy składniki: makaron fettuccine, masło i parmezan. Amerykanie oczywiście musieli dodać coś od siebie, a w tym przypadku są to brokuły, czosnek, śmietanka, krewetki oraz kurczak. Jeżeli sos Alfredo wydaje Wam się zbyt prosty, spróbujcie naszego przepisu na penne z kurczakiem. Nie powiemy nikomu o tym występku. 

Spaghetti Aglio Oglio 

Kolej na popularny i szybki przepis na makaron. Czego potrzebujemy? Spaghetti, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Nie znamy nikogo, kto nie poradziłby sobie z tą recepturą. A jednocześnie musiał ją wynaleźć geniusz – jest nie tylko prosta i szybka, ale również bardzo smaczna.  

Penne Arrabbiata 

Ostatni z najpopularniejszych, włoskich makaronów. Używamy do niego pomidorów, chili, czosnku i oliwy z oliwek. “Arrabiata” oznacza “zły, rozgniewany”, więc wściekle ostre chili jest jego nieodłącznym składnikiem. To bardzo pikantny sos, podawany zazwyczaj do makaronu penne. Cieszy się sławą nie tylko we Włoszech, skąd pochodzi, ale również w naszym kraju.  

 

Ranking włoskich makaronów jest gotowy, zobaczmy teraz 5 polskich alternatyw. 

Makaron kolanka z jajkami 

Nie ma prostszego przepisu. Może to nawet nie jest przepis. Potrzebujesz tylko makaronu kolanka lub muszelki i jaj. Oczywiście przyda się standardowy zestaw – oliwa, sól i przyprawy, ale zapewne te składniki masz zawsze pod ręką. Dzieci lubią zalewać go keczupem, ale wersja z topionym serem jest równie popularna. Możliwości wzbogacenia tego makaronu są nieograniczone. Jeżeli nie lubisz makaronu w takiej formie, spróbuj naszego przepisu na sałatkę makaronową dla początkujących.  

Łazanki

To danie jest znane od wielu lat naszym babciom. Proste i tanie, ale przy tym bardzo pożywne. Kapusta jest łatwo dostępna i całoroczna - bez względu na porę, zawsze można przygotować z niej obiad. Oczywiście kiedyś makaron do tego dania robiono ręcznie. Kapustę siekano, pieczono z cukrem i przyprawami, a gotową potrawę obsypywano cukrem pudrem. Prawdopodobnie współczesnych smakoszy kulinarnych nie usatysfakcjonowałaby ta pozycja w menu. Ale w przeszłości nie znano nietolerancji pokarmowych. Nasze babcie używały mąki pszennej i gryczanej do przygotowania makaronu. Przygotowanie własnego, domowego makaronu wcale nie jest trudne, możesz wypróbować również naszą wersję bezglutenową. 

Makaron z makiem, twarogiem lub orzechami 

Makaron z makiem, twarogiem lub z orzechami można znaleźć nie tylko w stołówce szkolnej, ale także w menu najlepszych restauracji. Jeżeli chcesz podać go w najlepszej wersji, musisz oczywiście przygotować własny, domowy. Nie zapomnij polać roztopionym masłem przy serwowaniu – makaron z makiem pięknie się z nim komponuje. Wszystkie wersje za to mogą być też pieczone i podawane z sosem owocowym. Fani diety znanej jako food combining mogą podawać ten makaron w dwóch daniach – osobno makaron, osobno mak... Tak naprawdę żartujemy - zwyczajnie prościej już się nie da.  

Gulasz po węgiersku lub paprykarz

Jedni uwielbiają, inni nie przepadają. Jedzenie ze stołówek szkolnych wywołuje u niektórych traumę, u innych budzi miłe wspomnienia. Podobne kontrowersje wzbudza goszczący czasami na szkolnych, ale i domowych, stolikach gulasz i paprykarz węgierski. Wiele osób ma problem z rozróżnieniem tych potraw. Podpowiadamy – gulasz przygotowuje się bez śmietany, natomiast paprykarz jest zabielany śmietaną. Ten kulinarny przysmak został przejęty przez Węgrów od Francuzów. I sprawuje się wyśmienicie również jako sos do makaronu! 

Zapiekany makaron na wiele sposobów

Makaron można zapiekać nie tylko z serem. Możemy dodać też groszek, kukurydzę, zieloną lub czerwoną paprykę, jaja i niemal wszystko, co zalega w lodówce. Nie ma ograniczeń względem takiego jedzenia. Dla tych, którzy preferują bardziej restauracyjne wykonania, proponujemy natomiast pieczony makaron z ricottą, kurczakiem i szpinakiem. 


Makaron jest wdzięczną podstawą wielu potraw. To uniwersalny składnik, który łatwo poddać eksperymentom, a do jego przygotowania wystarcza kilkanaście minut. Możesz wybrać włoski, możesz wybrać polski przepis, który pamiętasz z dzieciństwa, ale na pewno będzie smakował wyśmienicie w każdym przypadku. Pamiętaj tylko, by przygotowywać i jadać w domu na świeżo, a jeżeli tylko masz wystarczająco dużo czasu i umiejętności, śmiało spróbuj wyprodukować własny makaron. To doświadczenie kulinarne, które zdecydowanie warto zdobyć. 

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.