Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie 5 dobrych powodów, aby jeść ryby, a zwłaszcza łososia

Są one bardzo korzystne dla naszego układu naczyniowego, a zwłaszcza dla serca. Jednocześnie ograniczają ilość cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ten powód powinien Wam wystarczyć, abyście docenili łososia, ale pójdźmy jeszcze dalej.

Będziecie dzięki nim szczęśliwi

Łosoś zawiera substancję zwaną L-tryptofanem, która sprawia, że organizm produkuje serotoninę – znaną również jako hormon szczęścia. Na pewno o tym słyszeliście! Czekolada również pobudza jej wytwarzanie, ale w przeciwieństwie do niej, jedzenie łososia nie idzie w parze z otyłością.

Dostarczycie swojemu organizmowi witaminy i korzystne substancje

Mięso łososia jest bogate w białka i witaminy A, B i D, które pozytywnie wpływają również na nasz mózg, oczy, stawy i układ naczyniowy. Przyszłe matki powinny szczególnie zwrócić uwagę na ten aspekt. Wyżej wymienione witaminy są ważne dla dobrego rozwoju dziecka.

Poprawicie trawienie

Tak, to prawda, że łosoś należy do grupy najtłustszych ryb, ale z drugiej strony łatwiej trawimy jego mięso. Gdy tylko włączysz je do swojej diety, rezultaty przyjdą w ciągu najbliższych kilku tygodni.

Będziecie cieszyć się jedzeniem

Łosoś ma doskonały smak, zwłaszcza ten norweski. Możesz go smażyć, piec, dusić i grillować. Pamiętaj tylko, aby nie przesadzić z obróbką termiczną. Musi pozostać różowy i soczysty w środku.

Published: 7 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.