20 porad, które pozwolą Ci zaoszczędzić energię w kuchni

Na poziom zużycia energii mają wpływ nie tylko urządzenia, ale także nasze nawyki. I nie chodzi tutaj wyłącznie o wyłączanie urządzeń elektrycznych. Sposób, w jaki gotujesz, ma swoje odzwierciedlenie w rachunkach. Zastanów się, czy naprawdę używasz piekarnika zgodnie z instrukcjami. Jakich używasz garnków? Zobacz nasze wskazówki i dowiedz się jak skutecznie oszczędzać w kuchni.

Przygotowanie posiłków

Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale sposób przygotowania posiłków jest jednym z bardzo ważnych kroków  mających na celu zmniejszenie wykorzystania energii w kuchni.

  • Planowanie i gotowanie potraw na kilka dni w przód może zaoszczędzić energię gospodarstwa oraz Twoją! Ponadto, podgrzewanie jedzenia zużywa dużo mniej energii niż gotowanie nowego dania.
  • Zdarza Ci się gotować z mrożonek? Rozmroź je w nocy w lodówce na górnej półce. Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej psuje smak jedzenia, gotuje zamrożoną żywność i pobiera dodatkową energię.
  • Mięso, warzywa i inne produkty, pokrojone w drobną kostkę ugotują się szybciej.
  • Do gotowania dobieraj odpowiedni rozmiar garnka. Małe porcje gotowane w dużych naczyniach marnują niepotrzebnie energię.
  • Gotuj w takiej ilości wody, aby składniki były zanurzone tuż pod powierzchnią płynu. Nie zapomnij użyć pokrywki!
  • Do sparzenia składników użyj płynu podgrzanego w czajniku elektrycznym. Wpłynie to również pozytywnie na smak jedzenia.
  • Zanim wstawisz ziemniaki do piekarnika, ugotuj je i ponakłuwaj igłą lub widelcem. Skróci to czas pieczenia.

Gotowanie na kuchence

Bez względu na to, czy posiadasz kuchenkę gazową, elektryczną czy indukcyjną, z poniższymi wskazówkami możesz zaoszczędzić sporo energii.

  • Wybierz odpowiedni rozmiar garnka uwzględniając średnicę palnika. Przyspieszy to gotowanie i pozwoli zaoszczędzić nawet do 40% energii.
  • Jeżeli korzystasz z elektrycznej płyty grzewczej, zawsze używaj garnków i patelni z płaskim dnem, aby w pełni przylegało do powierzchni gotowania.
  • Utrzymuj płytę grzewczą oraz indukcyjną w czystości. Spalone resztki jedzenia pochłaniają ciepło, a gotowanie jest mniej skuteczne.
  • Korzystaj z pokrywek! Twoje dania ugotują się dużo szybciej, co przełoży się bezpośrednio na oszczędność pieniędzy i czasu.

Pieczenie

Niepotrzebnie długie nagrzewanie pieca i częste otwieranie drzwi ma duży wpływ na zużycie energii podczas pieczenia.

  • Instrukcje obsługi powstają nie bez powodu. Poznaj dobrze swój piekarnik i korzystaj z niego zgodnie z zamysłem producenta.
  • Każde otwarcie drzwi piekarnika oznacza dodatkową energię potrzebną do utrzymania potrzebnej temperatury. Ponadto wpływa to negatywnie na smak pieczonej potrawy.
  • Utrzymanie porządku w piecu może również mieć wpływ na pobór prądu. Przez czystą szybkę piekarnika sprawdzisz stan pieczonej potrawy, bez konieczności uchylania drzwi.
  • Korzystanie z wentylatora nie zwiększa poziomu zużycia prądu, a nawet pozwala piec w niższej temperaturze.
  • Zamierzasz upiec ziemniaki oraz kurczaka? Upiecz je równocześnie! Możesz to zrobić na jednej blasze lub na dwóch osobnych. Skorzystaj z wentylatora, aby równomiernie rozprowadzić ciepło w piekarniku..
  • Na dziesięć minut przed zakończeniem pieczenia, wyłącz piekarnik. Przez ten czas temperatura zostanie utrzymana na tym samym poziomie, oczywiście, dopóki nie otworzysz drzwi.

Wybór urządzeń

Istnieje duża różnica pomiędzy gotowaniem na kuchence, w kuchence mikrofalowej lub przygotowaniem jedzenia w piekarniku. Małe urządzenia, takie jak tostery, pozwolą Ci przygotować taką samą porcję jedzenia, jak rondel podgrzewany na kuchence. Pamiętaj, aby właściwie dobierać urządzenia kuchenne, w zależności od tego, jaką porcję chcesz przygotować.

Zainwestuj w naczynia wysokiej jakości

Wysokiej jakości naczynia, wykonane z dobrze przewodzących ciepło materiałów, pozwolą Ci zaoszczędzić nawet ¼ energii potrzebnej do gotowania. Wyrzuć stare, pokrzywione garnki i kup takie, które będą prawdziwą pomocą w Twojej kuchni. Dobrym krokiem będzie również zakup szybkowaru lub garnka do gotowania na parze. Jedzenie przygotowywane jest szybciej, lepiej smakuje i ma więcej wartości odżywczych.

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.