Wskazówki i porady 19 produktów, które przez całą zimę będą Cię rozgrzewać od środka

Według tradycyjnej medycyny chińskiej żywność można podzielić na kilka grup, w zależności od tego, jakie ma działanie energetyczne na organizm. Część produktów rozgrzewa od środka, dodaje energii, podnosi ciśnienie, pozostałe to produkty, które chłodzą i oczyszczają. Ponieważ nadchodzi zima, skup się na posiłkach, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii w chłodne dni. Uzupełnij zapasy w lodówce, spiżarni i włącz do swojej diety następujące produkty:

1. Por

To biało-zielone warzywo zawiera mnóstwo kwasu foliowego, witaminy C, a także mangan, selen, cynk i fosfor. Poprawia krążenie, pobudza pracę mózgu i ma dobroczynny wpływ na mikroflorę jelitową. Por można przyrządzić według naszego przepisu.

2. Małże

Morski przysmak kryje w sobie kwasy tłuszczowe omega 3, a konkretnie kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy. Małże wpływają więc na prawidłowe funkcjonowanie ścian komórkowych, nerwów, układów odpornościowego i sercowo-naczyniowego, poza tym utrzymują ciepło.

3. Wołowina

Nie ma nic lepszego niż prawdziwy rosół wołowy w chłodne zimowe wieczory! Wołowina zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B i witaminę E, a także selen, cynk i żelazo. Żelazo uczestniczy w produkcji krwi, a krew rozprowadza ciepło po całym organizmie. Wołowina zawiera sporo tłuszczu i jest dość kaloryczna, co pozwala zachować ciepło.

4. Imbir

Imbir to doskonała pomoc w walce z kaszlem i przeziębieniem. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie i rozgrzewa. Za rozgrzewające działanie odpowiada substancja zwana gingerolem, która dodatkowo łagodzi wszelkiego rodzaju nudności, również ciążowe.

Imbiru powinny unikać osoby mające dolegliwości żołądkowe.

5. Kasztany jadalne

W odróżnieniu od innych orzechów i nasion, mają stosunkowo niedużo kalorii i tłuszczów. Są bogate w minerały, witaminy i fitonutrienty, w tym kwas foliowy, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Kasztany mają dobroczynny wpływ na śledzionę, nerki i układ krążenia.

6. Pasternak

Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Potas obniża ciśnienie, a kwas foliowy, jak wiadomo, bierze udział w produkcji krwi. Dodatkowo jest źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit.

7. Kurkuma

Główny składnik przyprawy curry ma działanie antyoksydacyjne. Jest wykorzystywany w leczeniu zaburzeń neurologicznych i w walce z nowotworami. Substancją czynną jest kurkumina, która wzmacnia odporność i wspomaga procesy przeciwzapalne.

8. Miód

Miód pomaga nie tylko w przeziębieniu i grypie, na zimowe zmęczenie i w stanach wyczerpania, lecz również działa rozgrzewająco. Prawdziwy miód prosto z pasieki zawiera mnóstwo antyoksydantów.

9. Cynamon

Cynamon ma niesamowitą zdolność pobudzania krążenia, a zatem działa rozgrzewająco. Chroni organizm przed atakiem wirusów, bakterii i infekcjami. Poprawia trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu.

10. Ziarno sezamu

Sezam jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, potasu, witamin z grupy B i witaminy E. Aby uniknąć niedoboru powyższych składników, warto sięgać po ziarno sezamu. Sezam jest polecany w anemii, łagodzi też objawy menopauzy. Wzmacnia odporność i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

11. Suszone owoce

Owoce suszone mają tyle samo składników odżywczych co świeże. I choć zawierają nieco mniej witaminy C, nie brak w nich cennych witamin i minerałów. Zamiast słodyczy warto sięgać po różne owoce suszone. Ta zdrowa przekąska ma dobroczynny wpływ na organizm i działa rozgrzewająco. Suszone owoce zawierają błonnik, antyoksydanty, kwas foliowy i antyoksydanty polifenolowe, które poprawiają krążenie. Ponadto obniżają ryzyko otyłości i poprawiają trawienie.

12. Szafran

Przyprawa, której kobiety w ciąży powinny używać w niewielkich ilościach lub całkowicie ją wyeliminować z diety. Zalecana dzienna dawka szafranu wynosi maksymalnie 30 miligramów. Szafran dodawany do potraw w rozsądnych ilościach zapobiega tworzeniu się zakrzepów, reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, jest stosowany przy kaszlu i astmie.

13. Jajka

Pewnie się zdziwisz, ale powinieneś wiedzieć, że jajka wspomagają profilaktykę grypy i przeziębienia. Dzięki witaminie D wzmacniają odporność i aktywizują substancje działające przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Zawierają witaminy A, B5, B12, B2, B6, E i K, a także składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, który jest dobry dla kości, potas, żelazo i cynk, który wzmacnia odporność.

14. Pieprz czarny

Pieprz pobudza krążenie, poprawia ukrwienie organów płciowych i jest naturalnym afrodyzjakiem. Działa rozgrzewająco i jest polecany w przeziębieniu. Rozgrzewa śluzówkę, co pomaga w usuwaniu zalegającej wydzieliny. Dodatkowo poprawia trawienie i reguluje niskie ciśnienie.

15. Chili

Papryczka chili jest jak pieprz. Wykazuje działanie przeciwzapalne, pobudza krążenie i tym samym rozgrzewa. Zawiera mangan, magnez, potas i żelazo. Jest bogatym źródłem antyoksydantów i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

16. Chrzan

Kolejne świetne warzywo, które pomaga w walce z przeziębieniem to wyrazisty chrzan. Ma działanie przeciwzapalne, oczyszcza wątrobę i wspomaga krążenie krwi.

17. Rośliny strączkowe

Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują trawienie. Warto zatem włączyć je do jadłospisu. Poza błonnikiem dostarczają antyoksydantów, są pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych i cukrzycy typu II.

18. Kasze

Kasza jaglana, gryczana, orkiszowa, płatki owsiane i ryż doskonale rozgrzewają. Można je przyrządzać na różne sposoby i jeść na śniadanie, ponieważ dostarczają energii na cały dzień.

19. Warzywa po obróbce termicznej

Latem warto wybierać surowe warzywa, które wychładzają organizm, zimą zaś lepiej wrzucić je na patelnię lub ugotować. Działają rozgrzewająco i są świetnym dodatkiem do różnych potraw.

Kilka zasad jedzenia rozgrzewających produktów

Twój zimowy jadłospis nie musi się składać wyłącznie z powyższych produktów. Wystarczy włączyć je do diety i wykorzystać podczas przygotowania posiłków. Do ulubionego smoothie można dodać na przykład trochę rozmarynu, który również rozgrzewa.

Jeśli od czasu do czasu będziesz jadać posiłki zawierające produkty o działaniu rozgrzewającym, nie spodziewaj się natychmiastowych efektów. Więcej ciepła zapewni organizmowi regularne spożywanie odpowiednich produktów, dlatego warto sięgać po nie każdego dnia.

Odpowiednia dieta i rozgrzewające składniki to jeszcze nie wszystko. Należy pamiętać o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów i ruchu, który również poprawia krążenie. Organizm należy hartować i nie powinno się przesadzać ze zbyt wysoką temperaturą w domu. Jeśli zaczniesz przyzwyczajać organizm do niższych temperatur, jego termoregulacja nieco się zmieni i rzadziej będzie Ci zimno. Warto pamiętać choćby o naprzemiennym prysznicu gorącą i chłodną wodą.

Rady naszej ekspertki żywieniowej Zuzany Pavelkovej Šafářovej dotyczące rozgrzewających posiłków

Niektóre produkty mają działanie rozgrzewające. Sam produkt nie zdziała jednak cudów – duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potrawy. Powszechnie uważa się, że działanie rozgrzewające mają długo gotowane, pieczone i smażone potrawy. Jednak ze względu na potencjalnie szkodliwe substancje powstające podczas smażenia należy unikać smażonych potraw. W każdym razie zimą powinniśmy częściej wybierać posiłki poddane obróbce termicznej. Doskonałe działanie rozgrzewające mają:

  • długo gotowane wywary mięsne,
  • mięso i podroby, przede wszystkim długo pieczone, grillowane, duszone w szybkowarze,
  • produkty zbożowe, takie jak gryka, ryż czy owies,
  • potrawy z roślin strączkowych,
  • warzywa poddane obróbce termicznej, w tym gęste zupy z dodatkiem produktów zbożowych, na przykład kaszy,
  • suszone owoce,
  • przyprawy, takie jak imbir, cynamon, anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy pieprz.

Ciekawe działanie ma także chili. Po jego zjedzeniu najpierw zaczyna nam być gorąco, pocimy się, ale w efekcie chili wychładza organizm. Z tego powodu dodaje się je do potraw w krajach tropikalnych.

Napoje o działaniu rozgrzewającym:

  • herbata owocowa,
  • czarna herbata i napar z imbiru,
  • kakao,
  • grzane wino,
  • gorący poncz z przyprawami.




Źródła: doctor.ndtv.com, mindbodygreen.com, ordinace.cz, celostnimedicina.cz, spektrumzdravi.cz, margit.cz, womanonly.cz, vitalia.cz

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.