Wskazówki i porady 13 użytecznych rad, by owoce zostały świeże przez długi czas!

Przepadasz za owocami, bo są słodkie, pachnące i do tego pełne witamin? Mają jednak tę niemiłą cechę, że w gorącym mieszkaniu zaczną się całkiem szybko psuć, więdnąć albo pojawi się na nich pleśń. Niestety nie zawsze uda nam się skonsumować je, zanim się to stanie. Dlatego mamy dla ciebie kilka rad, jak utrzymać świeżość owoców przez dłuższy czas.

  • Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości jagód jest ocet. Umyte owoce zalej wodą tak, by były prawie pod powierzchnią wody i dodaj 1-2 łyżki octu. Odstaw na 15 minut, potem owoce opłukaj czystą wodą i delikatnie wysusz papierowym ręcznikiem. Nie przejmuj się, smaku octu w owocach w ogóle nie poczujesz!
  • Niektóre rodzaje owoców i jarzyn wydzielają gaz etylenowy, inne gatunki wręcz przeciwnie, są na niego całkowicie uczulone. Dlatego więc nigdy nie umieszczaj awokado, pomidorów i kiwi w pobliżu marchwi, jabłek, brokułu i sałaty, które zareagowałyby nieprzychylnie i bardzo szybko by się zepsuły.
  • Zgrzewarka do folii to świetna rzecz, lecz jeśli nie ma jej w domu pod ręką, wystarczy domowa folia spożywcza. Banany zapakuj w folię, by zapobiec wydzielaniu etylenu, który przyspiesza proces dojrzewania i prowadzi do ich zepsucia. Schowane w lodówce, stracą smak, a ich żółta skórka zbrązowieje. Banany sugerujemy przechowywać w temperaturze pokojowej, każdy oddzielnie zapakowany w folię.
  • Jabłka zachowasz świeże w podobny sposób: jeśli nie masz pod ręką torebki próżniowej, świetnym pomocnikiem będzie zwykły pojemnik spożywczy. Najważniejsze, by powietrze nie dostawało się do owoców.
  • Owoce utrzymują się dłużej, gdy są przechowywane w chłodnym miejscu, w piwnicy lub w lodówce.
  • Owoce cytrusowe możesz magazynować w lodówce, w koszyku z większymi otworami lub w perforowanej torebce plastikowej.
  • Ziemniaki oraz jabłka bardzo dobrze znoszą się nawzajem. Jeśli będziesz przechowywać je razem, unikniesz kiełkowania ziemniaków.
  • Odetnij ze świeżego ananasa część z liśćmi, zapakuj w folię spożywczą i włóż owoc do lodówki dolną częścią do góry.
  • Jarzyn i owoców nie przechowuj blisko kuchenki, ponieważ ciepło wpływa na nie niekorzystnie.
  • Owoce i jarzyny szybko robią się brązowe, dlatego nigdy nie myj ich z wyprzedzeniem, lecz dopiero tuż przed ich spożyciem.
  • Jeśli potrzebujesz pokrojonych owoców lub warzyw, pokrój je bezpośrednio przed ich gotowaniem lub pieczeniem. Jeżeli zrobisz to wcześniej, mogą zbrązowieć i stać się mniej apetyczne.
  • Jeżeli owoce zaczęły już więdnąć, odśwież je kąpielą w kostkach lodu! Włóż owoce do miski z lodem i wszystko ostrożnie przemieszaj. Taki zabieg nada im o wiele świeższego wyglądu.
  • Jeśli kupiłeś niedojrzałe awokado, włóż go do mocniejszej torebki papierowej albo zapakuj do gazety i przechowuj w temperaturze pokojowej tak długo, zanim nie dojrzeje. Dojrzałe owoce włóż do torebki plastikowej i przechowuj je w lodówce.
  • Winogrono nie będzie się psuć szybko, a na dodatek zostanie soczyste i świeże, jeżeli będziesz magazynować go w lodówce w torebce plastikowej albo w folii spożywczej. Zadbaj o to, by nie były przechowywane w jednym większym gronie – owoce w dolnej części mogłyby ulec uszkodzeniu.

Źródła:
kuffer.hu
blog.provident.hu

hobbikert.hu

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3