Wskazówki i porady 13 błędów przy grillowaniu, które Tobie także się przytrafiają

Piękna pogoda zachęca do grillowania w gronie rodziny i znajomych, smakowania świeżo zdjętych z rusztu kiełbasek i aromatycznych mięs, hamburgerów oraz grillowanych warzyw. Jak mówi przysłowie: kto nic nie robi, niczego nie zepsuje. Dotyczy to również grillowania. Niejeden początkujący mistrz grilla przypłacił swój błąd zwęglonym stekiem lub spalonymi kiełbaskami. Niezależnie od tego, czy uczysz się na własnych błędach, czy na cudzych, warto wiedzieć, jakie niedociągnięcia najczęściej się zdarzają i po prostu ich unikać.

1. Niedostateczne przygotowanie

Wrzucasz mięso na grilla i dopiero wtedy zaczynasz robić sałatkę, kroić chleb, szykować talerze… W międzyczasie rozglądasz się za szczypcami, żeby obrócić stek, gdy zauważasz, że wiatr właśnie porwał Ci tacki. A gdy niecierpliwe głodomory zaczynają dopytywać, kiedy jedzenie będzie gotowe, masz chęć eksplodować.
Dobre przygotowanie to podstawa przyjemnego grillowania. Najpierw przygotuj mięso i warzywa na grilla. Wcześniej je zamarynuj lub przypraw. Zrób sałatkę, pokrój świeży chleb i podziel składniki na porcje do grillowania. Zanim grill się rozgrzeje, przygotuj przybory do grillowania, naczynia, papierowe ręczniki i serwetki oraz wszystko, czego będziesz potrzebować. Później możesz już tylko wrzucać na ruszt kolejne porcje.
Dobra rada, aby goście nie czuli się znudzeni: poproś ich o pomoc – w ten sposób zajmiesz im czas, a sam będziesz mógł się poświęcić grillowaniu.

2. Nieodpowiednia temperatura

Ledwie rozpalisz i już kładziesz mięso. Skórka robi się chrupiąca, ale w środku mięso jest na wpół surowe. Jeśli przyrządzasz w ten sposób steki, nic nie szkodzi, ale niedopieczone kiełbaski nie zrobią furory. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć trochę czasu. Zwłaszcza jeśli używasz grilla na węgiel. Daj mu przynajmniej 20 minut, a najlepiej pół godzinki. Popielate i żarzące się węgielki to znak, że jest gotowy. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, jest niepożądana. Potrawa szybko się przypali i nic jej już nie uratuje. Rozwiązaniem jest równomierne ułożenie węgla i przewracanie go co jakiś czas.

Dobra rada pozwalająca określić temperaturę grilla bez specjalnych gadżetów: wyciągnij otwartą dłoń i potrzymaj chwilę nad grillem. Jeśli wytrzymasz około 5 sekund, musisz jeszcze poczekać, aż grill się nagrzeje. Uwaga! Nie ryzykuj! Zabierz dłoń, jak tylko poczujesz, że parzy!

3. Grillowanie w płomieniach

Płomienie są takie ekscytujące! Może i tak, ale nie wtedy, gdy ich źródłem jest Twój grill, a potrawa właśnie się przypala. Jeśli od czasu do czasu pojawi się ogień, nic nie szkodzi. Dzieje się tak z powodu skapującego tłuszczu. Jeśli jednak płomieni jest dużo lub są wysokie, spryskaj grill odrobiną wody, żeby uspokoić ogień.
Dobra rada: potrawy zawierające dużo tłuszczu lepiej grillować na tacce.

4. Zbyt suche mięso i przypalone warzywa

Nikt nie lubi suchych burgerów. Im dłużej grillujesz mięso, tym staje się suchsze. Aby upewnić się, że jest już upieczone, ale wciąż soczyste, używaj termometru do grillowania.

5. Jedzenie spada z rusztu

Przygotowałeś małe kawałki, a teraz bezradnie przyglądasz się, jak kolejne smakowite kęski wpadają do ognia? Jak do tego doszło? Cóż, najwyraźniej zapomniałeś, że podczas obróbki termicznej zmienia się kształt. Do grillowania mniejszych kawałków, cienkich plasterków lub potraw, które mogą się roztopić, zawsze używaj tacek grillowych. W ten sposób nic się nie zgubi.

6. Szaszłyki nie schodzą z patyczka

Wyszły Ci idealne szaszłyki, ale nie chcą schodzić z patyczków? Walczysz z nimi uparcie, ale jedzenie rwie się na strzępy, a to, co najsmaczniejsze trzyma się jak rzep psiego ogona? To proste! Suchy patyczek nasiąkł tłuszczem z mięsa i się przypiekł. W gorszym razie może się zacząć palić na grillu. Można temu zapobiec, wkładając patyczki do szaszłyków przed grillowaniem do wody, najlepiej na noc. Dzięki temu mięso będzie się łatwo zsuwało. Rozwiązaniem jest także używanie szpikulców do grillowania.

7. Nie wykorzystujesz grilla w całości

Jeśli na kratce kładziesz mięso, na węglu możesz grillować ziemniaki, warzywa lub owoce zawinięte w folię aluminiową. W ten sposób mięso i dodatki „dojdą” równocześnie.

8. Zapominasz o kratce do grillowania

Aby uniknąć przypalenia mięsa, najlepiej posmarować kratkę tłuszczem. Zignorowanie tej czynności to duży błąd, ale jeśli przedobrzysz z ilością tłuszczu, wcale nie będzie lepiej. Nadmiar oleju skapujący do ognia powoduje dymienie. Wystarczy natrzeć kratkę kawałkiem słoniny lub tłuszczu z mięsa albo posmarować grillowane mięso cienką warstewką dobrej jakości oleju.

9. Nie myślisz o wegetarianach

Kiełbasy i mięsiwa to nie wszystko, co masz do zaoferowania! Istnieje mnóstwo przepisów na potrawy z grilla dla wegetarian, które będą smakowały również miłośnikom prawdziwych burgerów.

10. Zbyt często zaglądasz do grilla

Kusi Cię, żeby ciągle sprawdzać, co się dzieje na ruszcie? Warto oprzeć się tej pokusie. Częste zaglądanie pod pokrywę sprawia, że temperatura się obniża, co wydłuża czas grillowania.

11. Wbijasz widelec w mięso

W ten sposób możesz sprawdzić, czy mięso jest już upieczone, ale jednocześnie pozbawisz go smakowitych soków, które po nakłuciu widelcem wyciekną. Do sprawdzania stopnia wysmażenia używaj elektronicznego termometru do gotowania.

12. Porcjujesz mięso zaraz po zdjęciu z rusztu

Ten błąd pojawia się nie tylko podczas grillowania, lecz również przy pieczeniu mięsa. Pozwól mięsu odpocząć pięć minut pod folią aluminiową. Dzięki temu rozluźni się, przeniknie aromatem, a stek lub kotlet będzie miał doskonały smak.
Dobra rada, jeśli potrawa ostygła: podgrzej mięso, wrzucając je na grilla i podgrzewaj po pół minuty z każdej strony.

13. Nie czyścisz grilla

Grill należy czyścić, gdy jest ciepły. Dowiedz się, jak robić to prawidłowo.

Inne pożyteczne rady i najlepsze przepisy na grillowane mięsa i warzywa znajdziesz na Hello Tesco.

Źródła: www.goodhousekeeping.com, farmdrop.com, rd.com, doityourself.com



Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.