Wskazówki i porady 12 przepisów z mięsem mielonym na każdą okazję

Mięso mielone ma dwie zalety – można je kupić gotowe w Tesco, a przygotowywane z niego posiłki są na stole raz-dwa. Jeśli skończą Ci się pomysły na potrawy z mięsa mielonego, wypróbuj któryś z naszych przepisów.

Zupa z mięsa mielonego

Zupa z mieloną wołowiną smakuje równie dobrze jak niedzielny rosół, ale robi się ją znacznie szybciej. Wystarczy godzinka i jest gotowa. A właściwie trzeba poczekać aż warzywa zmiękną.
Składniki:
250 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 marchew
2 pietruszki
½ kalarepy
¼ selera
3 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu czarnego
1 nieduży liść laurowy
sól
olej

Na oleju podsmażyć mięso mielone i podlać wodą. Dodać obrane warzywa, sól, przyprawy i gotować do miękkości.

Kulki mięsno-serowe

Jeśli potrzebujesz czegoś ekspresowego dla gości, kulki mięsno-serowe to świetny wybór. Można je jeść na gorąco i na zimno, są sycące i szybkie w przygotowaniu.
Przepis na kulki mięsno-serowe

Bakłażan nadziewany mięsem mielonym

Mięsne nadzienie zapieczone w „miseczkach” z bakłażana z chrupiącym serem na wierzchu to jeden ze sposobów na resztki produktów zalegające w lodówce. Można dowolnie łączyć składniki, coś pominąć lub podmienić, w zależności od tego, co akurat ma się ręką. Składniki na podstawowy farsz:
2 duże bakłażany
500 g mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów z puszki
4 łyżki startego sera
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Umyte bakłażany przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Posolić i odstawić na co najmniej 20 minut. Mięso mielone podsmażyć na gorącej patelni i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pomidorami, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki, np. pokrojone pieczarki, suszone pomidory, czarne oliwki, fasolę z puszki. Bakłażany osuszyć, natrzeć olejem i doprawić. Przełożyć do nich farsz i piec około 30 minut w temperaturze 175°C. Następnie posypać serem i piec aż ser się roztopi.

Dobra rada: Przed pieczeniem można podlać bakłażany sokiem z pomidorów, a później polać nim gotowe danie na talerzu.

Lasagne

Mięso mielone przekładane makaronem z pomidorami i sosem beszamelowym. Gdziekolwiek byśmy tej potrawy nie przyrządzili, zawsze ma smak słonecznych Włoch. Spróbuj!

Przepis WIDEO na lasagne!

Mielone wieprzowe

Nie można zapomnieć o przepisie na kotlety mielone! Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami, a także w towarzystwie sosów i duszonych warzyw. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka
100 ml mleka
1 jajko
bułka tarta
pieprz czarny mielony
sól
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki majeranku
olej lub smalec do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól i pieprz, kminek i majeranek. Bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Ręcznie wyrobić zwartą masę i uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju lub smalcu.

Inna alternatywa to pieczone mielone: Przygotowaną masę równie dobrze można upiec w formie wysmarowanej olejem.

Spaghetti z kulkami mięsnymi
Kulki mięsne w sosie pomidorowym pasują do spaghetti i innych makaronów. Zanim potrawa będzie gotowa, sprawdź swoją wiedzę o makaronie.
Przepis na spaghetti z kulkami mięsnymi

Burrito z indyka

Meksykanie doprawiają tę potrawę sporą ilością chili lub jalapeño. Bez obaw, z naszym przepisem nie zaczniesz ziać ogniem! Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, sam może sobie dodać „ognia”. Burrito z indyka można podawać z ugotowanym ryżem lub nadziewać nim domową tortillę.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
250 ml soku pomidorowego
450 ml wywaru lub bulionu
400 g odcedzonej fasoli (najlepiej czarnej)
150 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki suszonego czosnku
¼ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
szczypta suszonej papryki chili
olej

Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, posolić, dodać przyprawy. Podlać sokiem pomidorowym i wywarem, doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i kukurydzę. Gotować bez przykrywki około 20 minut.

Nadziewane cannelloni

Grube rurki są doskonałe do nadziewania i zapiekania. Jeszcze o nich nie słyszałeś? Najwyższa pora poznać ten fantastyczny makaron, dzięki któremu przygotujesz sycący obiad i szybką kolację!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
12 sztuk cannelloni
300 ml śmietany do gotowania
1 średniej wielkości cebula
3 spore garści szpinaku baby
200 g startego sera
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny mielony
olej

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut. Następnie dodać szpinak, oregano, bazylię i gałkę muszkatołową. Odstawić do przestygnięcia, dodać połowę sera i nadziewać cannelloni. Makaron układać jeden obok drugiego na blasze wysmarowanej olejem i polać śmietaną wymieszaną z resztą sera. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170°C na złocisty kolor.

Zapiekanka pasterska

Nazwa jest nieco myląca, zapiekanka pasterska różni się bowiem od słodkich wypieków. W skrócie to pieczone mielone mięso pod ziemniaczaną „pierzynką”.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 marchewki
100 g świeżego lub mrożonego groszku
4 pieczarki
100 – 150 ml wywaru lub bulionu
1 kg ziemniaków
mleko
masło
sól
pieprz

Cebulę posiekać, podsmażyć i dodać mięso. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, pieczarki, groszek, podlać wywarem lub bulionem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Mięso nie powinno pływać w bulionie! Obrane ziemniaki pokroić, ugotować i odcedzić. Ubić z odrobiną mleka i masła, a następnie przełożyć na mięso. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C aż zrobi się chrupiąca skórka. Podawać z kiszonym ogórkiem lub piklami.

Domowy burger

Dawniej pod pojęciem „burger” krył się usmażony kotlet mielony włożony między dwie kromki chleba. Dobry burger można przygotować z mięsa wołowego zawierającego 10 – 15% tłuszczu. Wystarczy je doprawić odrobiną soli i pieprzu, usmażyć z obu stron i podawać w bułce posmarowanej majonezem, z dodatkiem warzyw. Jakie to proste!


Kanapka z mielonym

Kanapka przypominająca burger, ale nieco bardziej praktyczna. Przepis na kanapkę mięsną znajdziesz na Hello Tesco.

Mięso mielone zapiekane w cieście francuskim

Wygląda wykwintnie, prawda? Na pewno zrobi doskonałe wrażenie podczas kolejnej wizyty teściowej!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka listków tymianku
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
jajko do posmarowania
sezam do posypania

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, tymianek i natkę pietruszki pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie uformować wałek. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i przełożyć na nie mięso. Od krawędzi naciąć paski i poprzekładać przez mięso. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać po wystygnięciu.
Nasza rada: Można serwować z gotowym sosem pomidorowym Tesco Finest


Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.