Wskazówki i porady 12 przepisów z mięsem mielonym na każdą okazję

Mięso mielone ma dwie zalety – można je kupić gotowe w Tesco, a przygotowywane z niego posiłki są na stole raz-dwa. Jeśli skończą Ci się pomysły na potrawy z mięsa mielonego, wypróbuj któryś z naszych przepisów.

Zupa z mięsa mielonego

Zupa z mieloną wołowiną smakuje równie dobrze jak niedzielny rosół, ale robi się ją znacznie szybciej. Wystarczy godzinka i jest gotowa. A właściwie trzeba poczekać aż warzywa zmiękną.
Składniki:
250 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 marchew
2 pietruszki
½ kalarepy
¼ selera
3 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarnek pieprzu czarnego
1 nieduży liść laurowy
sól
olej

Na oleju podsmażyć mięso mielone i podlać wodą. Dodać obrane warzywa, sól, przyprawy i gotować do miękkości.

Kulki mięsno-serowe

Jeśli potrzebujesz czegoś ekspresowego dla gości, kulki mięsno-serowe to świetny wybór. Można je jeść na gorąco i na zimno, są sycące i szybkie w przygotowaniu.
Przepis na kulki mięsno-serowe

Bakłażan nadziewany mięsem mielonym

Mięsne nadzienie zapieczone w „miseczkach” z bakłażana z chrupiącym serem na wierzchu to jeden ze sposobów na resztki produktów zalegające w lodówce. Można dowolnie łączyć składniki, coś pominąć lub podmienić, w zależności od tego, co akurat ma się ręką. Składniki na podstawowy farsz:
2 duże bakłażany
500 g mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
400 g pomidorów z puszki
4 łyżki startego sera
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Umyte bakłażany przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Posolić i odstawić na co najmniej 20 minut. Mięso mielone podsmażyć na gorącej patelni i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pomidorami, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki, np. pokrojone pieczarki, suszone pomidory, czarne oliwki, fasolę z puszki. Bakłażany osuszyć, natrzeć olejem i doprawić. Przełożyć do nich farsz i piec około 30 minut w temperaturze 175°C. Następnie posypać serem i piec aż ser się roztopi.

Dobra rada: Przed pieczeniem można podlać bakłażany sokiem z pomidorów, a później polać nim gotowe danie na talerzu.

Lasagne

Mięso mielone przekładane makaronem z pomidorami i sosem beszamelowym. Gdziekolwiek byśmy tej potrawy nie przyrządzili, zawsze ma smak słonecznych Włoch. Spróbuj!

Przepis WIDEO na lasagne!

Mielone wieprzowe

Nie można zapomnieć o przepisie na kotlety mielone! Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami, a także w towarzystwie sosów i duszonych warzyw. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka
100 ml mleka
1 jajko
bułka tarta
pieprz czarny mielony
sól
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki majeranku
olej lub smalec do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól i pieprz, kminek i majeranek. Bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Ręcznie wyrobić zwartą masę i uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju lub smalcu.

Inna alternatywa to pieczone mielone: Przygotowaną masę równie dobrze można upiec w formie wysmarowanej olejem.

Spaghetti z kulkami mięsnymi
Kulki mięsne w sosie pomidorowym pasują do spaghetti i innych makaronów. Zanim potrawa będzie gotowa, sprawdź swoją wiedzę o makaronie.
Przepis na spaghetti z kulkami mięsnymi

Burrito z indyka

Meksykanie doprawiają tę potrawę sporą ilością chili lub jalapeño. Bez obaw, z naszym przepisem nie zaczniesz ziać ogniem! Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, sam może sobie dodać „ognia”. Burrito z indyka można podawać z ugotowanym ryżem lub nadziewać nim domową tortillę.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
250 ml soku pomidorowego
450 ml wywaru lub bulionu
400 g odcedzonej fasoli (najlepiej czarnej)
150 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki suszonego czosnku
¼ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
szczypta suszonej papryki chili
olej

Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso mielone, posolić, dodać przyprawy. Podlać sokiem pomidorowym i wywarem, doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i kukurydzę. Gotować bez przykrywki około 20 minut.

Nadziewane cannelloni

Grube rurki są doskonałe do nadziewania i zapiekania. Jeszcze o nich nie słyszałeś? Najwyższa pora poznać ten fantastyczny makaron, dzięki któremu przygotujesz sycący obiad i szybką kolację!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
12 sztuk cannelloni
300 ml śmietany do gotowania
1 średniej wielkości cebula
3 spore garści szpinaku baby
200 g startego sera
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny mielony
olej

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut. Następnie dodać szpinak, oregano, bazylię i gałkę muszkatołową. Odstawić do przestygnięcia, dodać połowę sera i nadziewać cannelloni. Makaron układać jeden obok drugiego na blasze wysmarowanej olejem i polać śmietaną wymieszaną z resztą sera. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170°C na złocisty kolor.

Zapiekanka pasterska

Nazwa jest nieco myląca, zapiekanka pasterska różni się bowiem od słodkich wypieków. W skrócie to pieczone mielone mięso pod ziemniaczaną „pierzynką”.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 marchewki
100 g świeżego lub mrożonego groszku
4 pieczarki
100 – 150 ml wywaru lub bulionu
1 kg ziemniaków
mleko
masło
sól
pieprz

Cebulę posiekać, podsmażyć i dodać mięso. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, pieczarki, groszek, podlać wywarem lub bulionem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Mięso nie powinno pływać w bulionie! Obrane ziemniaki pokroić, ugotować i odcedzić. Ubić z odrobiną mleka i masła, a następnie przełożyć na mięso. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C aż zrobi się chrupiąca skórka. Podawać z kiszonym ogórkiem lub piklami.

Domowy burger

Dawniej pod pojęciem „burger” krył się usmażony kotlet mielony włożony między dwie kromki chleba. Dobry burger można przygotować z mięsa wołowego zawierającego 10 – 15% tłuszczu. Wystarczy je doprawić odrobiną soli i pieprzu, usmażyć z obu stron i podawać w bułce posmarowanej majonezem, z dodatkiem warzyw. Jakie to proste!


Kanapka z mielonym

Kanapka przypominająca burger, ale nieco bardziej praktyczna. Przepis na kanapkę mięsną znajdziesz na Hello Tesco.

Mięso mielone zapiekane w cieście francuskim

Wygląda wykwintnie, prawda? Na pewno zrobi doskonałe wrażenie podczas kolejnej wizyty teściowej!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka listków tymianku
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
jajko do posmarowania
sezam do posypania

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, tymianek i natkę pietruszki pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie uformować wałek. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i przełożyć na nie mięso. Od krawędzi naciąć paski i poprzekładać przez mięso. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać po wystygnięciu.
Nasza rada: Można serwować z gotowym sosem pomidorowym Tesco Finest


Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
45 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.