Wskazówki i porady 12 marynat do mięsa i warzyw z grilla

Marynata do kurczaka z limonką i kolendrą

Już sama nazwa brzmi egzotycznie. Dzięki cytrusom mięso będzie chrupiące i kruche.

Składniki:

  • ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • ¼ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku

Wymieszajcie wszystkie składniki, a mięso zamarynujcie przynajmniej na godzinę przed wrzuceniem na ruszt.

Marynata musztardowa do steków

Musztarda Dijon podkreśli smak steków.

Wymieszajcie 4 łyżki musztardy Dijon, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 gałązki drobno posiekanego świeżego rozmarynu, sok i skórkę z jednej cytryny. Na koniec dodajcie sól i czerwony pieprz. Natrzyjcie steki marynatą i zostawcie na noc w lodówce.

Marynata tymiankowa do kurczaka

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  •  2,5 łyżki świeżo posiekanego czosnku wymieszanego z solą na pastę
  •  2,5 łyżki drobno posiekanego, świeżego tymianku
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
  •  sól, czerwony i czarny pieprz do smaku

Odrobinę czosnku, tymianku i skórki z cytryny odłóżcie na później. Pozostałe składniki wymieszajcie dokładnie. Kurczaka marynujcie w lodówce od 2 do 8 godzin. Po zdjęciu mięsa z grilla, wymieszajcie czosnek, tymianek i skórkę z cytryny, a następnie natrzyjcie gorące kawałki mięsa.

Marynata piwna do karkówki

Piwosze na pewno ucieszą się, gdy znajdą swój ulubiony, złocisty napój w mięsie.
Dno szerokiego, płytkiego naczynia wyłóżcie połową cienko pokrojonej cebuli, posiekanymi czterema ząbkami czosnku, a następnie połóżcie przyprawione solą i pieprzem steki. Całość zalejcie piwem i sosem sojowym. Przykryjcie folią i marynujcie godzinę w temperaturze pokojowej lub pozostawcie na noc w lodówce.

Marynata do łososia

Jeśli planujecie wrzucić na grilla steki z  łososia, skorzystajcie z naszego przepisu na marynatę.

Składniki:

  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ¼ szklanki oliwy extra virgin
  • sól, pieprz czarny

Stek z łososia osuszcie ręcznikami papierowymi. Wymieszajcie wszystkie składniki w niewielkim naczyniu i zalejcie łososia marynatą. Upewnijcie się, że jest dobrze natarty z obu stron. Zacznijcie marynowanie przynajmniej godzinę przed wrzuceniem łososia na ruszt.

Marynata musztardowo-octowa do kurczaka

Połączenie octu i musztardy na pierwszy rzut oka wcale nie musi Wam przypaść do gustu, ale uwierzcie, że na grillu będzie pachnieć smakowicie!
W dużej misce wymieszajcie ¼ szklanki octu jabłkowego, 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 ząbki posiekanego czosnku, sok z 1 limonki, sok z ½ cytryny, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy i odrobinę mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie natrzyjcie marynatą kawałki kurczaka i marynujcie przez całą noc lub min. 8 godzin.

Marynata pomidorowa z kolendrą, miętą i chili do ryb

Posiekajcie na drobno pięć pomidorów, garść świeżej kolendry i pół garści mięty. Przełóżcie wszystkie składniki do garnka, wymieszajcie z połową pokrojonej czerwonej cebuli i odrobiną papryki jalapeño. Dodajcie sok z cytryny, oliwę, kminek i sól do smaku. Dobrze wymieszajcie i pozostawcie na wolnym powietrzu na kilka godzin przed użyciem. Ta marynata pasuje doskonale do ryb.

Marynata do warzyw z grilla

Jeśli nie przepadacie za mięsem, ale lubicie grillowanie, zaopatrzcie się w warzywa i przygotujcie następującą marynatę.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki smakowego octu ryżowego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Cukinię, pomidory, paprykę, bakłażana pokrójcie na kawałki preferowanej wielkości, wymieszajcie składniki na marynatę i marynujcie warzywa w płytkim naczyniu przez ok. 30 minut do 1 godziny.

Marynata z bourbonem do warzyw

Odrobina alkoholu zapewni warzywom ciekawe urozmaicenie smaku. Wymieszajcie 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki Bourbonu, 1 łyżkę brązowego cukru, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i marynujcie warzywa przez ok. 30 minut do 1 godziny.

Marynata azjatycka do mięsa i warzyw  

Odrobina Azji i zaskakujące połączenie smaków na soczystym, grillowanym mięsie.

Składniki:

  • 240 ml sosu sojowego
  • 120 ml wody
  • 180 ml brązowego cukru
  • 15 ml destylowanego octu
  • 15 ml oleju
  • 3 drobno posiekane młode cebule (biała i zielona część)
  • 4 ząbki posiekanego czosnku

Mieszajcie delikatnie wszystkie składniki, aż cukier się rozpuści. Mięso lub warzywa zamarynujcie dzień wcześniej..

Podstawowa marynata grecka

Oliwa, czosnek, tymianek i oregano przywodzą na myśl słoneczną Grecję.

Wymieszajcie 1/2 szklanki oliwy extra virgin, 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę liści oregano, 1 łyżeczkę liści tymianku i marynujcie mięso przynajmniej godzinę. Marynata grecka doskonale nadaje się do kurczaka, jagnięciny i owoców morza.

Marynata z balsamico do indyka

Świetnie pasuje do kurczaka, wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki balsamico
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania: Wymieszajcie wszystkie składniki i marynujcie mięso przynajmniej godzinę przed pieczeniem.

Potrzebujesz więcej przepisów i inspiracji na grilla? Proszę bardzo! 


Źródła: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.