Wskazówki i porady 10 sposobów na zagęszczenie zupy bez mąki

Wystarczy nieco oleju, mąki i w kilka minut zasmażka jest gotowa. Szybko, tanio i łatwo. Tym razem jednak oferujemy wam inne możliwości zagęszczenia zupy, gdy nie macie w domu mąki lub chcecie użyć czegoś lżejszego.

Skrobia

Skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą należy rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do ugotowanej wrzącej zupy. Uwaga! Użyjcie raczej mniej skrobi, aby zamiast zupy nie wyszedł wam pudding.

Jajka

Jajko należy porządnie roztrzepać w wywarze lub wodzie. Postarajcie się, aby było dobrze rozmieszane, dzięki czemu nie będzie pływać w zupie. Roztrzepane jajko wlejcie do gotowej wrzącej zupy i pozwólcie, aby się chwilę gotowało.

Zmiksowane warzywa

Gęstą zupę warzywną możecie przyprawić w taki sposób, że wyjmiecie z niej część warzyw, zmiksujecie je i dodacie z powrotem do zupy.

Ziemniaki

Ten trik znają przede wszystkim miłośnicy gulaszów. Niektórzy wolą dodawać więcej ziemniaków, inni dodają do zupy lub gulaszu jeden drobno nakrajany ziemniak. O gęstość zadba uwolniona skrobia.

Quinoa, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż

Wszystkie te produkty nasiąkają wodą, dzięki czemu zupa staje się bardziej gęsta. Ponadto, sprawdzą się jako spoiwo.

Płatki owsiane, gryczane, pszenne…

Podsmażcie na sucho i gotujcie z zupą. Podczas gotowania płatki się rozgotują, dzięki czemu zupa będzie bardziej gęsta.

Groch

Mąka z grochu nie zawiera glutenu i zupa zyska dzięki niej nowy smak. Nadaje się do przygotowania zasmażek do zup warzywnych, ale również do obtaczania mięsa lub warzyw.

Published: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.