Wskazówki i porady 10 najlepszych marynat i sosów do steków

Dobry stek można przygotować na dwa sposoby – bez żadnych przypraw lub marynowany. Nawet najwięksi miłośnicy smaku prawdziwego steka lubią odmianę w postaci zamarynowanego mięsa lub steka polanego sosem. Do marynowania nadaje się zresztą nie tylko wołowina. Każde zamarynowane mięso nabiera wyrazistego smaku. Marynatę można uzupełnić wybranym sosem i voilà! Oto prawdziwa uczta dla podniebienia!

Podstawowe składniki marynaty

Każda dobra marynata zawiera trzy podstawowe składniki:

  • składnik tłuszczowy
  • składnik kwaśny
  • składnik smakowy

Jako tłuszczu używa się z reguły dobrej oliwy lub oleju rzepakowego. Tłuszcz w marynacie utrzymuje pozostałe składniki na powierzchni mięsa i pozwala przenikać aromatom rozpuszczalnym w tłuszczach, na przykład aromatowi ziół lub pieprzu.

Kwaśny smak to dodatek soku cytrynowego lub innego soku owocowego, octu winnego, balsamico, sosu Worcester. Dzięki niemu mięso staje się kruche i delikatne, ale warto pamiętać, że długie działanie składnika kwaśnego wysusza steka. Nie zapomnij o tym w czasie przyrządzania.

Składniki smakowe to te, które nadają mięsu charakterystyczny, wyjątkowy smak. Może to być czosnek, miód, sos sojowy lub musztarda.

Jak długo marynować?

Dość często słyszy się, że im dłużej mięso poleży w marynacie, tym lepiej. Nie jest to prawdą. Wystarczy 30 minut lub godzina, aby smaki przeniknęły w głąb mięsa. Najlepiej marynować mięso przez noc. Kwaśne składniki marynaty mogą wysuszać mięso, jeśli poleży ono w marynacie zbyt długo.

Jak długo marynować różne rodzaje mięsa? (add HOw to marinate - June

Przepisy na marynaty do steków

Prosta marynata

Składniki

  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 80 ml sosu sojowego
  • 80 ml sosu Worcester
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 125 ml oliwy

Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować mięso.

Marynata do steków

  • 60 ml sosu sojowego
  • 125 ml oliwy extra virgin
  • sok z jednej cytryny
  • 60 ml sosu Worcester
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
    Wszystkie składniki wymieszać. Stek marynować przynajmniej dwie godziny.

Prosta marynata ziołowa

Ekspresową marynatę można przygotować z sosu sojowego i sosu Worcester, cebuli, czosnku, miodu, oliwy i świeżych ziół.  

  • 120 ml sosu sojowego
  • 80 ml oliwy
  • 60 ml sosu Worcester
  • 40 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić marynatę na pół godziny, a następnie zamarynować mięso.  

Marynata teriyaki

Dość popularna marynata nadaje doskonały smak stekom, wieprzowinie i kurczakowi.

  • 250 ml sosu sojowego
  • 125 ml wody
  • 125 ml soku ananasowego
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 2 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Wszystkie składniki przełożyć do głębokiej miski, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie zamarynować mięso.
Dobra rada: zamiast soku ananasowego można użyć soku pomarańczowego.

Marynata musztardowa

  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
    Wszystkie składniki wymieszać, a po upływie 15 minut natrzeć mięso i zamarynować.

Ciągle mało? Proszę bardzo – oto kolejnych 12 fantastycznych marynat!

Sosy do steków

Podobnie jak marynaty, sosy mogą wspaniale harmonizować z mięsem. Przyrządzony stek można polać sosem na talerzu albo podać sos w osobnej miseczce do maczania kawałków mięsa.

Ekspresowy sos czosnkowy

Jeśli nie masz czasu, uratuje Cię ekspresowy sos czosnkowy. Połącz rozpuszczone masło z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posiekaną świeżą natką pietruszki. Sos podawaj w osobnej miseczce i maczaj w nim kawałki mięsa.  

Domowy sos do steków

Wprawdzie przygotowanie tego sosu jest dość czasochłonne, ale efekt jest wart wysiłku. Po zamrożeniu sos można przechowywać przez 2 – 3 tygodnie.  

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 drobno pokrojona czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pokrojona marchew
  • ½ małego selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml sosu Worcester
  • 60 ml balsamico
  • 60 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki rodzynek
  • skórka z niepryskanej pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml wody

Na średnim ogniu na patelni podgrzewaj przez 5 minut czosnek, marchew, seler, natkę pietruszki, chili, mieloną paprykę, oregano i bazylię, ciągle mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy i mieszając, gotuj kolejne 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu jeszcze 20 minut. Często mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Jeśli sos zbyt szybko zgęstnieje, dolej odrobinę wody, aby mógł się pogotować 20 minut. Na zakończenie gotowania sos powinien być gęsty. Wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładko. Przecedź przez sitko do szklanego naczynia i podawaj.

Sos chimichurri

Chimichurri to południowoamerykańska wersja pesto. Pasuje do mięsa, sałatek i makaronów. Sposób przygotowania jest prosty, a jeśli Ci się uda, możesz go przechowywać w zamrażalniku przez dwa tygodnie.

  • 2 filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ filiżanki świeżego oregano (ewentualnie 2 łyżki suszonego, choć znacznie lepiej użyć świeżego)
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • ¼ filiżanki octu z czerwonego wina
  • 1/8 łyżeczki mielonej papryki
  • ¾ filiżanki oliwy extra virgin
  • sól, pieprz do smaku
    Natkę pietruszki, oregano, czosnek, ocet winny, paprykę, sól i pieprz zmiksuj. Następnie wymieszaj z oliwą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby smaki i aromaty miały czas się połączyć.

Kremowy sos z sera pleśniowego

Sos serowy jest delikatny, a jednocześnie może być doskonałym dopełnieniem smaku mięsa. Podaje się go na gorąco.

  • 500 ml śmietany do zupy lub śmietany 36%
  • 50 g startego parmezanu
  • 150 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
  • masło
    można doprawić do smaku pieprzem lub ząbkiem czosnku

Śmietanę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zredukuj o połowę, często mieszając. Następnie odstaw z ognia i wsyp do gorącej śmietany starty parmezan i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłym sosem serowym polej stek.

Kremowy sos chrzanowy


Prosty sos chrzanowy pasuje do steków, ale można go użyć także zamiast majonezu do burgerów.

250 ml kwaśnej śmietany wymieszaj z 2 łyżkami startego chrzanu. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na dwie godziny, a następnie podawaj.

Spodziewałeś się przepisu na sos z brusznic, borowików lub sos pieprzowy? Przygotuj je według naszego przepisu!


Źródła: afamilyfeast.com, stockpillingsmoms.com, lowcarb.com, recepty.cz

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem