Wskazówki i porady 10 najczęstszych błędów popełnianych podczas pieczenia

Nie ma wątpliwości, że instrukcji zawartych w przepisach kulinarnych należy przestrzegać. Proporcje, temperatura i sposób postępowania są sprawdzone. Każde zaniedbanie może się na Tobie zemścić. Wszyscy popełniamy błędy, zwłaszcza na początku. Poniżej dziesięć błędów, które najczęściej popełniamy podczas pieczenia. Łatwo ich jednak uniknąć.

Nie czytasz wcześniej całego przepisu

Zabierasz się za pieczenie, postępujesz tak, jak podano w przepisie i nagle w połowie trafiasz na punkt, w którym ciasto trzeba odstawić na dwie godziny. Już wiesz, że nie dokończysz wypieku tak, jak było w planie. Z tego powodu zawsze warto zapoznać się z całym przepisem, zanim przystąpi się do pracy, aby uniknąć właśnie tego typu niespodzianek.

Wsypujesz mąkę prosto z torebki

Wsypujesz mąkę do miski, ważysz i zabierasz się za pieczenie. Jeśli spodziewasz się pulchnego ciasta, możesz być zawiedziony. Dlaczego? Nie przesiałeś mąki! Przesiewając mąkę, spulchniasz ją. Na sicie pozostają też zanieczyszczenia, które mogły trafić do mąki w procesie obróbki.

Zamieniasz proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną lub odwrotnie

Oba składniki mają za zadanie spulchnienie ciasta. Działają jednak na innych zasadach. Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jest substancją zasadową, która reaguje z kwaśnymi składnikami. Dlatego, jeśli użyjesz sody, musisz dodać do ciasta coś kwaśnego, na przykład ocet, sok z cytryny lub jogurt.

Proszek do pieczenia to mieszanka skrobi kukurydzianej, sody oczyszczonej i kwasu. Aby zaszła reakcja między kwasem a sodą, wystarczy dodać ciecz, na przykład mleko lub wodę.

Dlatego, jeśli zamienisz proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną, nie spodziewaj się spektakularnych rezultatów.

Dobra rada: 1 łyżeczkę sody możesz zamienić na 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Jeśli masz w domu tylko proszek do pieczenia, a potrzebujesz sody, podziel potrzebną ilość przez trzy. Nie zapomnij dodać czegoś kwaśnego, aby zainicjować reakcję chemiczną.  

Używasz masła prosto z lodówki

W wielu przepisach potrzebne jest masło o temperaturze pokojowej. Nie próbuj zastąpić go chłodzonym ani roztopionym tłuszczem. Przykryj zimne masło szklaną miseczką podgrzaną w mikrofalówce i odczekaj parę minut, aż masło zmięknie.

Szykujesz blachę na ostatnią chwilę

Ciasto już gotowe i czeka, aż wysmarujesz blachę tłuszczem lub wyłożysz ją papierem do pieczenia. Tymczasem reakcje chemiczne już się rozpoczęły, zwłaszcza jeśli użyłeś sody oczyszczonej. Ciasto trzeba przełożyć do nagrzanego piekarnika, jak tylko będzie gotowe, tak aby proces chemiczny przebiegał w cieple.

Zbyt krótko ubijasz krem

Do przygotowania kremu zawsze używaj masła w temperaturze pokojowej. Jeśli zamierzasz je ubijać z cukrem, nie wystarczy, że oba składniki się połączą. Trzeba ubijać jeszcze kilka minut, aż masa stanie się bardziej żółta, a cukier przestanie być wyczuwalny. Można to sprawdzić, nabierając odrobinę kremu na palce i pocierając je o siebie. Nie wyczuwasz drobinek cukru? W takim razie krem jest ubity na piątkę!

Zostawiasz część ciasta w misce

Mieszając lub wyrabiając ciasto, część przykleja się do miski. Ciasto powinno być jednolite. Pomocnym narzędziem do odklejania resztek ciasta przy jego wyrabianiu lub ubijaniu jest silikonowa szpatułka.

Zapominasz o dodaniu szczypty soli

Szczypta soli w słodkich przepisach podkreśla słodki smak. Nie zapominaj o niej!

Nie nagrzewasz wcześniej piekarnika i często do niego zaglądasz

Temperatura pieczenia jest bardzo ważna. W słabo nagrzanym piekarniku ciasto nie wyrośnie, w przegrzanym z kolei szybko złapie rumiany kolor na wierzchu, ale w środku będzie niedopieczone.

Częste i zbyt wczesne otwieranie piekarnika wpływa na to, jak ciasto będzie wyglądało i smakowało. W przepisach często podaje się, po jakim czasie należy obniżyć temperaturę pieczenia. To także czas, w którym nie należy otwierać drzwiczek piekarnika. Nie zapominaj, że każde otwarcie piekarnika powoduje obniżenie temperatury.

Nie pozwalasz ciastu ostygnąć

Nie możesz się już doczekać, kiedy spróbujesz własnego wypieku albo kiedy wreszcie go ozdobisz. Brak cierpliwości może wszystko popsuć. Wyrośnięte ciasto może opaść, krem może się stopić podczas dekorowania. Nie zniwecz swoich wysiłków na sam koniec i pozwól ciastu ostygnąć. Dopiero wówczas możesz przystąpić do ozdabiania lub porcjowania.

Dobra rada: Jeśli musisz pokroić gorące ciasto, użyj bardzo ostrego noża i namocz go wcześniej w wodzie.





Źródła: buzzfeed.com, varecha.pravda.sk, bakewithshivesh.com, lifehack.org



Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.