Zupa krem z zielonych szparagów z pieczywem

Zupa krem z zielonych szparagów z pieczywem

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zupa:

    • pęczek zielonych szparagów
    • 1 mały seler
    • 2–3 ziemniaki
    • 2–3 marchewki
    • jasna część pora 
    • 1–2 liście laurowe
    • sól, pieprz

    Chrupkie pieczywo:

    • 4 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 2 łyżki maku
    • 1 łyżka sezamu
    • 1 i 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    • 100 ml wody
    • sól

    Dodatki:

    • 100 ml śmietanki 18%
    • papryczka chilli
    • natka pietruszki
    • oliwa z oliwek extra virgin
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Ta kremowa, wiosennie zielona zupa to szybki i prosty sposób na zamknięcie smaków wiosny na jednym talerzu. Sezon na szparagi trwa dość krótko, warto więc cieszyć się ich smakiem i eksperymentować. Zupę możesz potraktować jako bazę i modyfikować dodatki, np. zastąpić chrupkie pieczywo grillowaną bagietką, a pietruszkę inną ulubioną zieleniną. Zmieniając dodatki i dekoracje, nadajesz delikatnej zupie zupełnie nowego charakteru.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Zupy kremy są przepyszne, jednak nie zawsze wyglądają interesująco i smakowicie. Wystarczy jednak kilka dodatków, które sprawią, że zupa nabierze charakteru i będzie zachęcająca do jedzenia. Najprostszym, i jednocześnie dodającym smaku i wyrazu, sposobem jest dodanie smakowych dodatków, które mają różne kolory i faktury.
  • W przypadku kremu z zielonych szparagów zastosowana została śmietanka, posiekana papryka chilli, oliwa oraz listki natki pietruszki.
  • Na koniec zupa została oprószona pieprzem. Dzięki tym dodatkom zupa zyskała rustykalnego charakteru i nabrała apetycznego wyglądu.
  • W zależności od rodzaju zupy można zmieniać i modyfikować dodatki. Zawsze sprawdza się jednak oliwa z oliwek, która wylana na powierzchnię zupy tworzy ciekawe kształty.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Warzywa (oprócz szparagów) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

2

Umieszczamy je w garnku z liśćmi laurowymi – podprażamy przez chwilę, a następnie dodajemy 1 ½ litra wody – gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

3

Wtedy dodajemy szparagi i gotujemy do miękkości. By zachować zielony kolor szparagów, nie przykrywamy garnka.

4

Gdy całość będzie miękka, wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz marchewkę i zawartość garnka miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki, śmietanki, posiekanego chilli oraz oliwy.

5

Przygotowujemy pieczywo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przy pomocy zwilżonej w wodzie łyżki cienką warstwą rozprowadzamy na papierze do pieczenia. 

6

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20–25 minut, aż pieczywo stanie się chrupkie. Studzimy je na kratce i łamiemy na kawałki.