Tarta bez pieczenia pomarańczowo-czekoladowa

Tarta bez pieczenia pomarańczowo-czekoladowa

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Spód:

    • 300 g kakaowych herbatników
    • 100 g rozpuszczonego masła
    • 60 g czekolady
    • 3 łyżki śmietanki 36%

    Krem pomarańczowy:

    • 6 żółtek
    • 90 g cukru pudru
    • 130 g masła
    • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
    • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

    Dodatkowo:

    • małe ciasteczka w gorzkiej czekoladzie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Herbatniki pokrusz na „piasek”. 

2

Czekoladę połam na kawałki, zalej śmietanką i rozpuść. Rozpuszczoną czekoladę i masło wymieszaj z okruchami herbatników. Foremkę do tarty o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem. Wyłóż okruchami spód i boki tarty. Ugnieć lekko powierzchnię masy i schowaj całość do lodówki na godzinę.

3

Żółtka wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i sokiem. Dodaj szczyptę mielonego kardamonu i skórkę z pomarańczy. Postaw rondelek na małym gazie. Kiedy masa lekko się zagrzeje, dodaj masło i cały czas mieszając, zagotuj masę. Gotuj przez 2–3 minuty, zdejmij rondelek z ognia i wystudź masę.

4

Wystudzony krem wylej na gotowy spód tarty i schowaj na chwilę do lodówki. Przed podaniem połóż na wierzchu tarty małe czekoladowe ciasteczka. Ciasteczka możesz zastąpić startą gorzką czekoladą.


Komentarze