Suszone morele z marynowanym tofu

Suszone morele z marynowanym tofu

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g suszonych moreli
    • 150 g naturalnego tofu
    • świeża kolendra
    • sos teriyaki
    • kawałek imbiru
    • 1-2 ząbki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Wśród klasycznych i typowych dań na świątecznym stole warto przemycać też nowe smaki. Suszone owoce pojawiają się jako dodatki do różnych bożonarodzeniowych dań, ale tym razem występują w niecodziennym połączeniu. Słodycz moreli z kremowym, wyrazistym tofu łączy się świetnie. Małe, pełne smaku przekąski idealnie sprawdzą się podczas świątecznych przyjęć albo niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Małe przekąski dobrze wyglądają w dużej ilości na paterach.
  • Do dekoracji świątecznego stołu z przekąskami zamiast klasycznych świeczek można wykorzystać lampki choinkowe.
  • By podkreślić kolor i kształt przekąsek, warto podać je na jednolitym, stonowanym talerzu.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Morele namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilę.

2

W międzyczasie tofu łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce imbirem, posiekaną kolendrą oraz sporą ilością sosu teriyaki.

3

Odstawiamy na około 30 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem.

4

Przygotowaną pastą i przy pomocy szprycy cukierniczej nakładamy małe porcje tofu na odsączone morele. Na koniec dekorujemy każdą przekąskę świeżą kolendrą.