Sałatka z mango i wołowiną

Sałatka z mango i wołowiną

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g rostbefu wołowego
    • 1 dojrzałe mango
    • 1 średnia papryka (np. pomarańczowa)
    • 250 g pomidorów koktajlowych
    • 4 łyżki granatu
    • 1 mała cebula czerwona
    • 2 pomarańcze
    • 1–2 papryczki chili (jeżeli chcesz, by danie było bardziej pikantne, dodaj 2 papryczki chili)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki sosu teriyaki
    • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    • 1 łyżka octu
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • natka pietruszki
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz i pokrój czosnek. Papryczkę chili pokrój w plasterki. Przełóż czosnek i chili do miseczki.

2

Jedną pomarańczę okrój ze skórki i wyfiletuj, nacinając ją pomiędzy blaszkami. Przełóż do miseczki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

3

Dodaj do marynaty sos teriyaki i słodko-kwaśny. Wymieszaj marynatę.

4

Wołowinę przekrój na pół i dodaj do marynaty. Wymieszaj i odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.

5

Pokrój paprykę, cebulę i pomidorki.

6

Mango odkrój od pestki. Natnij je w kratkę, uważając, by nie przeciąć skórki. Odkrój kostki miąższu od skórki.

7

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Dodaj odsączone z marynaty mięso. Smaż z obu stron po ok. 3 minuty. Następnie ściągnij mięso z patelni.

8

Zetrzyj z patelni przypalony olej i dodaj świeżą łyżkę oleju. Przelej marynatę i smaż ok. 2 minuty. Na koniec dodaj ocet. Możesz też doprawić do smaku.

9

Wołowinę pokrój w paseczki. Na talerz wylej sos i ułóż kawałki mięsa. Dołóż warzywa i mango. Całość posyp ziarnami granatu i udekoruj natką pietruszki. Podawaj od razu po przyrządzeniu.


Komentarze