Sałatka z grillowanym kurczakiem i bakłażanem

Sałatka z grillowanym kurczakiem i bakłażanem

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 filet z kurczaka
    • 1 mały bakłażan
    • 1/2 ogórka
    • 200 g mieszanki sałat (np. rzymska, rukola, endywia i dębowa)
    • 1 pomarańcza
    • 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • przyprawa do grilla
    • sok z 1/4 cytryny
    • pieprz i sól

    Dressing:

    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki octu balsamicznego 
    • 70 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kurczaka dopraw solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Dodaj sok z cytryny i 10 ml oliwy z oliwek.  Wstaw mięso na godzinę do lodówki. Bakłażana pokrój w plasterki i dopraw tak jak mięso, dodając 30 ml oliwy z oliwek. Po godzinie usmaż mięso i plastry bakłażana na patelni grillowej. Mięso pokrój na plastry.

2

Pomarańczę obierz ze skóry i powycinaj cząstki.

3

Ogórka pokrój wraz ze skórką na ukośne plastry. Pomidorki poprzekrawaj na połówki.

4

Składniki sałatki nałóż na drewnianą deskę. W osobnej miseczce wymieszaj musztardę z octem balsamicznym i miodem. Następnie dodaj oliwę z oliwek i energicznie wymieszaj całość. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Sałatkę podaj z lampką czerwonego wina i świeżym białym pieczywem.


Komentarze