Praliny o smaku orzecha laskowego

Praliny o smaku orzecha laskowego

  • 01:00
  • 20 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 50 g orzechów laskowych
    • 40 g cukru pudru
    • 30 ml mleka
    • 5 g masła
    • 5 ml śliwowicy
    • 70 g czekolady mlecznej
    • 30 g czekolady gorzkiej
    • 10 ml śmietanki 30%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Orzechy upraż na suchej blaszce w piecyku rozgrzanym do 160°. Uprażone orzechy zawiń w ściereczkę. Ugniataj je przez chwile, tak aby orzechy ocierały się o siebie. Nadmiar skórki powinien zejść z orzechów. Obrane orzechy zmiksuj na mąkę, następnie wrzuć do garnka wraz z cukrem, śliwowicą i mlekiem. Zagotuj porządnie, zdejmij z ognia i dodaj masło. Odstaw do wystygnięcia (najlepiej nadzienie zrobić dzień wcześniej).

Przygotuj silikonowe foremki na czekoladki i mały pędzelek. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj ze śmietanką. Podgrzej w kąpieli wodnej uważając, żeby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Część rozpuszczonej czekolady przelej do drugiej miseczki i lekko ją gładząc nieco przestudź. Dolej przestudzoną czekoladę do pozostałej i delikatnie wymieszaj. Dzięki temu czekolada będzie miała połysk po zastygnięciu. Pędzelkiem pomaluj foremki cienką warstwą czekolady i wstaw do zastygnięcia do zamrażalnika.

Ponownie nałóż warstwę czekolady i ponownie wstaw foremki na moment do zamrażalnika. Powtarzaj czynność tak długo, aż warstwa czekolady będzie wystarczająco gruba, by utrzymać nadzienie. Cały proces nie powinien trwać zbyt długo, żeby rozpuszczona w miseczce czekolada nie zdążyła zastygnąć. Foremki z czekoladą  wypełnij nadzieniem z orzechów i przykryj warstwą rozpuszczonej czekolady. Odstaw czekoladki do zastygnięcia. Następnie delikatnie wyciągnij czekoladki z foremki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy