Płoć z pieczoną dynią korzenno-miodową

Płoć z pieczoną dynią korzenno-miodową

  • 00:45
  • 1 porcja
  • 380 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 tuszka płoci
    • 1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni bez skórki (jeżeli wykorzystujesz dynię hokkaido, nie musisz jej obierać)
    • 1 limonka
    • świeży tymianek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonych goździków
    • pieprz
    • sól
    • 1 łyżeczka miodu
    • sałata
    • kiełki
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • oliwa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię wymieszaj z przyprawami, szczyptą soli i miodem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rybę oczyść, usuń łuski i natrzyj solą, pieprzem oraz olejem rzepakowym. Do środka włóż 2–3 plasterki limonki oraz kilka gałązek tymianku. Umieść rybę na blaszce obok dyni. Piecz danie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20–25 minut.

Dynię i rybę podawaj skropione sokiem z limonki. Na talerzu połóż też sałatę i kiełki. Udekoruj danie kilkoma kroplami oliwy.